Skocz do zawartości
IGNORED

Exposure 2010, uszkodzona prawa sekcja wyjść głośnikowych

monopolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy zna ktoś kogoś, albo sam podjął się naprawy Exposure 2010 w Warszawie. Padła prawa sekcja wyjść głośnikowych (dzwięk na nich jest przesterowany,charczy). Gram teraz na lewej stronie,wyjście 1 do prawej kolumny, 2 do lewej, więc mam mono.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Czy zna ktoś kogoś, albo sam podjął się naprawy Exposure 2010 w Warszawie. Padła prawa sekcja wyjść głośnikowych (dzwięk na nich jest przesterowany,charczy). Gram teraz na lewej stronie,wyjście 1 do prawej kolumny, 2 do lewej, więc mam mono.

Dziękuję i pozdrawiam.

Prawdopodobnie to wina selektora żródeł, spróbuj go przeczyscić specjalnym sprejem do potencjometrów.

Prawdopodobnie to wina selektora żródeł, spróbuj go przeczyscić specjalnym sprejem do potencjometrów.

Stało się to wtedy, jak dziecko wyrwało kable z głośników na grającym sprzęcie i czerwony banan przywitał się z czarnym, wiec obawiam się ze to nie potencjometr

raczej tranzystory w końcówce mocy odeszły do lepszego świata, są przykręcone do spodniej części obudowy pod płytką, żeby było łatwiej je zlokalizować

instrukcji serwisowej google mi nie znajdują, nie jest to produkt masowy więc prawdopodobnie nie jest dostępna, jeżeli tranzystory mają zeszlifowane oznaczenie(zdarzają się takie pomysły) to nie wymienisz ich przecież na jakieś przypadkowe, możesz napisać do producenta prośbę o pomoc

Jest taka możliwość, że grając z głośnikami podpietymi w taki sposób jak napisałeś, uszkodzisz 2 kanał- np w przypadku jeżeli kolumny mają impedancje 4 ohm, a wzmacniacz nie może pracować z obciążeniem 2 ohmowym (czyli takim jakie wyjdzie przy równoległym podłączeniu takich głośników). Radzę to sprawdzić.

Teraz gram na RLS Callisto czyli 8 Ω i 81 dB

Rozkręciłem wzmacniacz wyjąłem bezpiecznik prawej sekcji i był przepalony, przełożyłem lewy na prawa stronę wpiąłem kable w prawą sekcję i działa.Uff, tranzystory całe. Pozostaje tylko dokupić bezpiecznik.

Dziękuję wszystkim za sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.