Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zestaw 5.1 do komputera

Michał Gawroński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zakup taniego zestawu 5.1 do komputera. Poniewaz jestem ubogim studentem w dodatku na emigracji, aby jeszcze bardziej zbic cene planuje kupowac uzywane elementy, a sam zestaw budowac w ratach - zaczac od zwyklego zestawu stereo i w pozniejszym czasie rozbudowac go o wejscie cyfrowe oraz obsluge 5.1 poprzez dodanie drugiego wzmacniacza do tylnich i trzeciego do suba.

W pierwszej chwili planowalem na poczatek zestawik Tannoy M2/3 + Nad 3020 lub Marantz PM68 i "pozniej sie zobaczy", ale sprawy sie pokomplikowaly. Po pierwsze im wiecej czytam o Tannoyach tym mam wieksze watpliwosci czy brac M-2/3, Mx-2/3, Mx-2/3-M czy Fusion 2/3, a moze w ogole uderzyc w zupelnie inna firme (ale uzywki w podobnej klasie budzetowej). Po drugie zostalem na innym forum pouczony ze budowanie 5.1 na samych koncowkach mocy i uzupelnianie tego jeszcze o wejscie cyfrowe nie ma najmniejszego sensu ( i rzeczywiscie taki zestaw moglby zajac mi cale biurko) i lepiej zakupic amplituner z wyjsciem z przedwzmacniacza na frontowy wzmacniacz, a reszte kolumn sterowac z samego amplitunera. Problem w tym ze o ile jeszcze we wzmacniaczach stereo jakos sie orientuje, tak amplitunery to dla mnie czarna magia - nigdy sie nie interesowalem, nigdy o nich nic nie czytalem, zawsze uznajac ze polaczenie radia, odtwarzacza CD i wzmacniacza audio to cos jak skrzyzowanie lodowki z tosterem i to nie dla mnie. Jednak w obecnej sytuacji uzycie go wydaje sie bardzo kuszace, chocby ze wzgledu na zminimalizowanie zajmowanego miejsca w pokoju. W kazdym razie nawet pomyslalem ze biorac amplituner moglbym zaczac od niego i kolumn, zostawiajac zakup koncowki mocy do przednich na sam koniec - jezeli dzwiek z amplitunera mnie nie bedzie satysfakcjonowal. Problem w tym ze nie mam pojecia jaki amplituner mialbym wybrac, na co patrzyc przy wyborze, a nawet czy znajde cokolwiek w kategorii budzetowej ktora mnie interesuje.

Napisze moze jak bede korzystal z zestawu i czego od niego oczekuje, bo moze nawet moje zalozenia sa calkiem bledne.

Przedewszystkim zestaw ma pracowac z komputerem. Co moze byc przydatne w przypadku wyboru amplitunera AV, to to ze byc moze w przyszlosci kupie telewizor HD oraz odbiornik DVB-T2, ale glownym zrodlem sygnalu zawsze bedzie komputer (ew AirPlay), a glownym wyjsciem zawsze pozostanie monitor(y) komputerowy(e). Komputer to Mac Pro, wiec karty dzwiekowe moge sobie wymieniac do woli i zakupic w miare potrzeb. Zestaw chce wykorzystywac do typowych komputerowych celow - muzyka stereo, filmy, gry. Muzyki slucham rozniastej, ogolnie najlepsze utwory bez wzgledu na gatunek, od trance poczawszy na klasycznej czy metalu skonczywszy, ale z przewaga trance i lekkiego rocka. Z filmow chcialbym wycisnac jak najwiecej przestrzeni. Raczej nie bede sluchal muzyki czy ogladal filmow bardzo glosno, wiec ilosc mocy nie jest to kryterium nadrzednym, ale jakis tam zapas chcialbym miec chocby po to zeby sie wzmacniacz nie meczyl poruszajac membrana.

https://www.audiostereo.pl/topic/94136-tani-zestaw-51-do-komputera/

Czy to musi być 5.1 koniecznie?

Nad 3020 lub Marantz PM68

To była bardzo dobra myśl!

Co do tannoy m2. One nie są złe, są dobre. Problem z nimi jest taki, że urosły do rangi kultowych i u nas stoją używane drożej niż kiedyś nowe.

Kupujesz w PL czy na emigracji? Jeśli to UK, to nawet dobrze, bo można kupić używany sprzęt w normalnych cenach.

Jesli w UK to bardzo fajnym zestawem sa tannoye mercury m2 (albo lepiej m2.5 lub wersja r) oraz wzmacniaczyk nada lub arcama. Powinno to wyjsc ponizej 100Ł wliczajac p&p. :)

Zapytaj moze jeszcze il Dottore czy nie ma namiarow na jakies przyzwoite serwisy ogloszeniowe z uzywanym sprzetem na wyspach. Wrzucal niedawno kilka linkow do ciekawego sprzetu, ktory poszedl doslownie za grosze.

server unreachable;--

• 3 tygodnie później...

Hej. Dziekuje za odpowiedzi. Tak w UK zamierzam kupowac (w PL mam niezly zestawik mocno przerobionych Altusow i jakiegos niemieckiego wzmacniacza z wczesnych lat 90tych o ktorym nigdy wczesniej nie slyszalem, ale w praktyce jest doslownie wspanialy:). Na eBayu chodzi pelno kolumn Tannoya i wzmacniaczy NADa wiec z kupnem nie bedzie problemow.

5.1 chcialbym miec, niekoniecznie "na juz" ale przynajmniej zeby miec zaplanowana rozbudowe na przyszlosc - jednak to zestaw do komputera wiec filmy i gry czasem sie odpala.

Migrena: a ktorego Arcama bys polecil?

Tego z pilotem. :)

Powaznie. U mnie gral kiedys alpha7 z m2 i bylo calkiem przyzwoicie ale z opinii poprzedniego wlasciciela wynikalo, ze nowsze modele sa lepsze. Nie wiem czy tak jest faktycznie, ale wiem, ze brak pilota bardzo mi sie dawal we znaki. Wez pod uwage, ze te same modele byly produkowane czasem w wersji z pilotem i bez wiec trzeba zwracac na to uwage. W arcamach problemem sa potencjometry glosnosci - czesto sie psuja, sniedzieja itd. Trzeba sie liczyc z wymiana jesli balans kanalow przestanie byc rowny albo przynajmniej z przeczyszczeniem kontaktem.

Aktualnie u znajomego gra nad c315bee (a moze 320...) z m2.5 i tez jest bardzo przyzwoicie.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.