Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 4311 + MA GS 11.2 ( + stereo PMA-1510AE ?)

misio777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W chwili obecnej posiadam zestaw kina domowego:

Sharp LC60LE925E, LG BD670, Denon AVR-4311 + Kenwood (FH),

Monitor Audio Gold Signature 2xGS60, 2xGS20, 2xGSFX, 4xGS10, GSLCR, 2xGSW12,

kable f-y Chord.

Z założenia miałem zamiar rozbudowy o dobry wzmacniacz stereo.

Powinien on posiadać możliwość pracy jako końcówka mocy do frontów KD (GS60-6ohm) z wyjścia preout,

oraz jako niezależny wzmacniacz stereo z tymi kolumnami.

Przełączanie wzmacniacza między tymi trybami powinno być mało uciążliwe,

najchętniej z pilota lub chociaż z płyty czołowej.

Mój wybór wstępnie padł na Denon'a PMA-1510AE (opcjonalnie + DCD-1510AE).

Co sądzicie o tym rozwiązaniu ?

=========================

Czy będzie znacząca (odczuwalna) różnica w stereo z KD a wzmacniacza dedykowanego ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przypuszczam, że tak - ale ?

Inne sugestie mile widziane.

-----------------------------------------

Wyjściowe parametry i preferencje na starcie.

------------------------------------------------------------------

"Salonik" - około 6 x 7 x 3.5 = 42m2 => 150m3 (stare budownictwo - ściany 60cm, trochę antyków).

Usadowienie słuchacza - około 4m od frontów.

Wykorzystanie - 50% muzyka, 50% filmy.

Muzyka słuchana - w sumie wszystkiego po trochu, ale z przewagą mocniejszych brzmień,

bez ciężkiego roca, plus odprężające klimaty !

Chcałem żeby grało czysto z ładnym niedudniącym basem.

Po prostu, żebym mógł słuchać muzyki np. kilka godzin bez męki po 30 minutach.

Ważne też, żeby dało się słuchać muzyki w nocy (po cichu, ale z basem).

Pozdrawiam,

misio777

https://www.audiostereo.pl/topic/94217-denon-4311-ma-gs-112-stereo-pma-1510ae/

Wiem co chcesz osiągnąć ta sama firma ładne klocki pasują don siebie,ale 1510 jest drogi i nie wart tych pieniędzy,bo nie gra jak wzmacniacz za 4000 PLN,pomyśl o czymś innym nie koniecznie od Denona..Przerabiałem podobny temat.

zgadzam się co do Denona, wzmacniacz jest dobry ale nie wart aż takich pieniędzy

przy tych preferencjach i w tych rejonach cenowych popatrz za Roksan Kandy K2 oraz coś co ładnie zagra i ładnie wygląda - Advance MAX 450

Ładne klocki i ta sama firma - nie jest to moim priorytetem.

Ma dobrze grać z KD oraz solo (MA GS60).

==============================================

Ważniejsza jest dla mnie łatwość obsługi (przycisk Power Amp Direct uaktywnia wejście omijające całą sekcję przedwzmacniacza).

Właśnie dogadałem się ze sklepem, wypożyczą mi PMA-1510AE + DCD-1510AE na tydzień - dwa - do testów.

Walczę z ceną i okresem gwarancji 3 => 5 lat.

Jutro jadę po sprzęt.

Może uda mi się znaleźć w Krakowie jeszcze jakiś sklep z alternatywnymi rozwiązaniami, skłonny do wypożyczenia sprzętu do odsłuchu w moich warunkach.

Pozdrawiam.

Co powiecie w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem bardzo ciekawy Twoich testów porównawczych, warto żebyś sprawdził te 4 warianty w stereo:

4311

4311 w trybie bi-amp

1510

4311 (pre) + 1510 (końcówka)

źródło zawsze to samo, połączenie analogowe, tryb direct w ampli

don111, nie sugerowałbym misiowi, że ma usłyszeć, że PMA 1510 "zagra lepiej i to zdecydowanie", może dajmy mu dojść do samodzielnych wniosków? Jeśli takie właśnie będą - fine, tylko może niech słucha bez zbędnej presji, że jak usłyszy coś innego, to będzie to "nienormalne".

Misio777, materiał do testów to płyty które słuchasz i znasz na pamięć, więc wiesz na co zwrócić uwagę. Warto żeby były i te świetnie i te tak sobie nagrane.

Ja w tej pierwszej grupie wybieram m.in. Patricię Barber (szczególnie "Modern cool") oraz inne śpiewające panie (np. Cassandra Wilson "Traveling miles") czy "Tutti" z wytwórni Reference Recordings.

Z tych normalnie nagranych - Dire Straits z płyty "On every street" i "Brother in arms", ew. Pink Floyd z "Wish you were here" oraz "The wall".

Z najsłabiej nagranych - płyty Marillionu z Fishem.

Dobry wieczór.

Sprzęt dotarł, wstępnie zainstalowany, sprawdzony - GRA.

Właśnie się oderwałem (hihi).

Najpierw ulubiona, potem testy - jasne.

Sprzęt mam na dwa tygodnie - jest trochę czasu.

Moja płytoteka jest dość uboga (jutro zarzucę wici u znajomych w temacie muzy testowej).

Trochę koncertów (BR, DVD), trochę muzy na CD, sporo filmów BR i DVD, masa mkv, ape, flac, śladowe mp3 - większość 320 kHz.

W przypadku braku oryginałów, czy jest sens, "zassać" tą muzę w bezstratnym formacie kompresji "flac"' lub "ape" i nagrać porządnie ?

Test Bi-ampingu zrobię - muszę w tygodniu wpaść do sklepu i pożyczyć takie same kable.

Przy frontach mam najlepsze, ale tylko 2, dalej stopniowo w dół.

Wielkie dzięki za wskazówki.

Bardzo proszę o jeszcze.

@mczaj

Jeśli możesz to proszę rozszerz listę proponowanego materiału do testów.

Mam słabe rozeznanie (żeby nie rzec zerowe) w temacie jakości poszczególnych tytułów.

Na swoich to zauważyłem, ale czytałem, że może być diametralna różnica.

Pozdrawiam.

Bardzo dobrze są nagrane praktycznie wszystkie płyty Diany Krall (np. "The look of love", "Live in Paris") oraz Kari Bremnes (szczególnie polecam "Svarta Bjorn"). Dobrze nagrane są płyty Katie Melua. Przyzwoicie i z dobrym rytmem - Alicii Keys.

Znakomicie nagrane są płyty Jacques Loussier dla wytwórni Telarc - szczególnie "Satie" to mistrzostwo świata.

@mczaj &  @darex1973<br />

Bardzo dziękuję za rozszerzenie listy materiału do testów.<br />

<br />

@darex1973<br />

Pisałem wcześniej,  tak - PMA+DCD 1510AE.<br />

<br />

Które ?<br />

<br />

Mam koncerty na BR i DVD - Celine Dion  A New Day - Live in Las Vegas, World Tour, Sting - Live in Berlin, The Police  Certifiable - Live in Buenos Aires.<br />

<br />

Lubię też: Sarah Brightman -> Symphony  Live in Vienna, Harem, Andrea Bocelli - A Nigh in Tuscany, Live Concerto One Night In Central Park, Katherine Jenkins - Believe Live From The O2, Phil Collins - Finally, George Michael - Live in London, Simply Red - Live in London, Farewell - Live At Sydney Opera, Queen - Days Of Our Lives, Rock Montreal & Live, Michael Jackson - Moonwalker, David Foster & Friends - Hit Man, Hit Man Returns, Concert for Diana,  Bon Jovi Live at Madison Square Garden, Beyonce - I Am... Yours - An Intimate Performance at Wynn Las Vegas, The Beyonce Experience - Live,  Cher, Chris De Burgh, Mariah Carey, Metalica też się znajdzie, Paul McCartney, Demis Roussos Greatest Hits, Dusty Springfield, Pet Shop Boys i jest jeszcze sporo w magazynku.<br />

<br />

Niestety płyty CD w mniejszości.<br />

<br />

Nie lubię metalu ale ostatnio wpadła mi w łapki niezła rewelacja (moim skromnym zdaniem) BR -<br />

Within Temptation & The Metropole Orchestra - Black Symphony !!!<br />

Metal symfoniczny z damskim wokalem.<br />

Naprawdę warte obejrzenia i posłuchania (audio 96kHz/24bit - wszelkie możliwe kombinacje od LPCM do DTS 5.1).<br />

<br />

Zabawa ze sprzętem od poniedziałku (rodzinka + dziadkowanie).<br />

<br />

Pozdrawiam.<br />

<br />

Na początek trochę informacji.

Nie jestem audiofilem, lecz słoń mi na ucho nie nadepną.

Lubię posłuchać muzyki, nie ją analizować - lata 80-90, trochę klasycznej, filmowa, sax.

Chętnie oglądam koncerty, filmy, jestem otwarty na nowe - np. muza 5.1ch(mam kilka płyt w DTS), filmy + muza 7.1 i więcej.

Nie upieram się, że tylko i wyłącznie stereo.

Zawodowo i z zamiłowania, jestem elektronikiem + informatykiem.

Lubię sprzęt posiadający dobre i ciekawe dodatkowe możliwości, ale podstawa - meritum musi być OK.

Stąd, moja ocena nie będzie tak wysublimowana. Niepoparta wyszukanymi określeniami, niuansami itd.

Dla mnie, sprzęt ma grać w miarę melodyjnie, czysto i z odpowiednią siłą wyrazu (tu kryje się wiele).

Do rzeczy jednak.

Wybór materiału do testów

-------------------------

Tu stworzył się problem. Za radą kolegi @mczaj, przejście na analogowy odsłuch stereo w trybie direct, skompromitował większość moich płyt CD (AVR ze swoimi "upiększaczami' jednak robi swoje). Trzeba się przyzwyczaić do tej zmiany - czas.

Praktycznie, na placu boju pozostała jedna płyta (Sarah Brightman - Symphony 2008), może kilka. Znajomi, też sprowadzili mnie na ziemię - brak zaproponowanych tytułów-płyt.

Zdesperowany brakiem porządnego materiału do testów, wymuxowałem z płyty BR (Czarna Symfonia) ścieżkę LPCM stereo 96kHz/24bit, przekonwertowałem i nagrałem (zgodnie ze sztuką).

Pierwsze wrażenia, zestawienie DCD+PMA 1510AE - mniej melodyjny, bardziej szczegółowy, większa dynamika. Bardzo 'analityczny', (jeśli można tak określić) odpadła większość moich płyt (wychodzą wszystkie niedostatki). AVR-4311 jednak coś łagodzi.

Już późno - koniec zabawy.

Wyjazd do rodzinki na wieś (notabene pierwsza wieś pod Krakowem).

'Celowy' spacer z wnukami - odwiedzenie kilku znajomych - potencjalnie mogą coś mieć.

I tu zaskoczenie, MAM płytę Diany Krall "The look of love" (SACD only, stereo/multi) oraz dwie L2 audiofilskie SACD z muzyką klasyczną-poważną (której niestety nie trawię, za wyjątkiem kilku utworów, operetka - owszem tak).

Z nowym dniem wracamy do kieratu. Po pracy, z proponowaną listą, rajd po większych sklepach audio i księgarniach. W formacie SACD only (st./multi) oraz SACD (st./CD), zero na półkach, tylko na zamówienie. W formacie CD dwie pozycje. PORAŻKA.

Przy okazji, odwiedziłem kilka salonów AV z zapytaniem o alternatywny wzmacniacz według moich potrzeb. Zaproponowano mi, do sprawdzenia (wypożyczenia) następujące piecyki:

YAMAHA A-S2000

Audiolab 8200 A

Roksan Kandy Mk III (podobno muzykalny, a o to mi chodzi)

Marantz PM-KI Pearl Lite

Jak by mi jescze było mało,

Marantz PM-KI Pearl

Krell S-300i (to z zapasem na przyszłość).

Co o tym sądzicie ?

Na pierwszy rzut pójdzie Yamaha, może jutro.

Czas do domu - osłuchać się w trybie direct, plus może już jakieś testy (przełączenia).

Pozdrawiam.

Misio777 - gratuluję wnuków!

Bardzo jestem ciekawy odsłuchów porównawczych 4311 vs 1510 na Krall'ównie. Na tej płycie bardzo fajnie wszystko słychać, szczególnie wokal. Polecam utwór tytułowy.

Misio777 - gratuluję wnuków!

Bardzo dziękuję (parka urwisów, podobno wszyscy już w domu).

Środa - zmiana planów (zarezerwowane odsłuchy na Yamahę), Krell od czwartku na weekend.

W zamian zmiana okablowania Chord => NORDOST:

Baldur x 2 (interconnect),

Red Dawn (Bi-Wire).

Do sprawdzenia: Bi-Wire jumpers, oraz taki 'gadżet' Nordost'a QRT - QVIBE Qv2 - liniowy harmonizer prądu Qv2.

Do tej pory grałem na DCD+PMA (analog, pure-direct) - chyba się już oswoiłem.

Czas na pierwsze testy.

Na początek - porównanie przedwzmacniaczy obu urządzeń.

Zakładając wyższość końcówki mocy PMA nad AVR, konfiguracja - DCD + PMA bezpośrednio, naprzemiennie z DCD + AVR(preout) + PMA(prein).

Wyrównanie poziomów obu połączeń (PMA na około godz. 9 = AVR -15dB).

Słuchałem po kilka utworów z różnych gatunków.

Metodologia - słuchany jeden utwór, cofnięcie, zmiana połączenia, ponowny odsłuch.

Efekt => moim skromnym zdaniem, mimo moich usilnych starań wychwycenia czegoś,

=> brak jakichkolwiek różnic !!!

================================

Dla pewności, czy nie ogłuchłem, przerzuciłem materiał do BR670 (po analogu), cóż... gra, bo gra.

Czwartek, Krell S-300i - przywieziony, zapoznanie z dokumentacją, podłączenia - gra.

Potrzebuje on wstępnego wygrzania przed właściwym odsłuchem - będzie sobie mruczał, do piątku po południu.

@mczaj

Spokojnie wszystko będzie - nie od razu Kraków zbudowano. Wtorek mi wypadł.

Pracuję od 9-17 + dojazd (średnio 1 godz. w jedną stronę - drugi koniec miasta + korki).

Dziś wieczorem Krall'ówna zagra na Krell'u ( bez domysłów proszę,:) - już własna).

Dalsze porównania Denon'ów od wtorku, w poniedziałek oddaję Krell'a.

Dalej, co weekend, kolejne wzmacniacze (kolejność zależna od obłożenia odsłuchami w sklepie).

W końcu jakiś ciekawy wątek, bez teoretyzowania, tylko porównanie u siebie, w swoim systemie, te same źródło, kolumny, zmienia się tylko jedno ogniwo. Prawidłowe ustawienia - analogowo, z wyłączoną cyfrówką (pure direct), bo tylko takie połaczenie w takich porównaniach ma sens.

Co do porównania pre w AVR vs pre w PMA - cóż, tak przypuszczałem że wynik będzie taki, że różnice cięko zaobserwować, ale nie chciałem niczego sugerować. Po prostu miałem podobne obserwacje u siebie, choć przy innym ampli.

Cierpliwie czekam na ciąg dalszy, zapowiada się ciekawie :)

Kiedyś redakcja audio-video testowała Amplituner Denona AVR 4308 (o ile dobrze pamiętam końcówkę liczby ) z końcówką Ushera 1.5 było lepiej ale tylko trochu. Być może jest to wina przedwzmacniacza w Denonie.

to był ten ampli, tylko końcówka to był Audionet, pamiętam że faktycznie tak napisali, że było lepiej, ale nie w stopniu usprawiedliwiającym taki wydatek (na zakup końcówki).

Tylko że tamta końcówka to już bardzo dobry sprzęt, normalnie grała u nich z pre za dwie dychy, więc wynik był do przewidzenia

to był ten ampli, tylko końcówka to był Audionet, pamiętam że faktycznie tak napisali, że było lepiej, ale nie w stopniu usprawiedliwiającym taki wydatek (na zakup końcówki).

Tylko że tamta końcówka to już bardzo dobry sprzęt, normalnie grała u nich z pre za dwie dychy, więc wynik był do przewidzenia

Tak masz rację to była końcówka Audionet, sorki.

Ja teraz mam kilka kabelków Rca (przedział od 25 złotych do 750 złotych) i podłanczam ONKYO 905 pod końcówkę Rotela,, kurcze szczerze powiem, że różnice w brzmieniu mnie powaliły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.