Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 4311 + MA GS 11.2 ( + stereo PMA-1510AE ?)

misio777

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli mozna wtracic swoje 3 grosze do dyskusji, rowniez testowalem mozliwosci avr w tym wypadku 3806 z konowka audiolaba p8000 i pma 350 uk i z moich odluchow wynika ze po podlaczeniu zrodla (denon dvd a-1) po analogu do avr na wysciu pre z tegoz amplitunera w trybie pure direct nie zauwazylem zadnych roznic w stosunku do bezp. Pma-dvd, natomiast po cyfrze przez avr nie da sie tego sluchac. Podobnie bylo z audiolabem tylko ze tu uzylem jako pre dac tube magic, efekt podobny jezeli chodzi o roznice w pre.

Mam jeszce pytanie....

czyli w koncu jak to jest, czy sygnal analogowy na wejsciu do avr ulega przetworzeniu cyfrowemu zanim trafi na pre czy tryb direct audio zalatwia sprawe,

czytalem rozne opinie na ten temat na tym forum i troche sie juz w tym pogubilem.

W telegraficznym skrócie - nie mogę się nasłuchać !

PMA => Krell

===============

Jeszcze bardziej szczegółowo,

więcej wysokich,

bardzo duża (obszerna) średnica,

piękny bas !!!

Panowie, co ten wzmacniacz wyprawia z tymi kolumnami - wręcz nieprawdopodobne.

Odkrywam je na nowo !

Tu taki przykład.

W którymś momencie poszła na tackę moja spreparowana płytka, gra sobie pięknie, aż tu nagle,

trzęsienie ziemi w domu !

Jest taki moment w 'Overture' sprawiający wrażenie, że zaraz polecą ściany.

Kolumny zjechały tak nisko, że przysłowiowo - usiadłem sobie !

Przy czym, czysto i można rzec schludnie.

(Oczywiście, zaraz zapakowałem na pena (AVR) materiał 96/24 - 'miód' w uszach.)

Świetna kontrola basu !!!

P.s.

Poprzednio, zdarzało mi się (kilka razy), podkolorowywać subem nagranie. Bawiłem się ustawieniami - niskie odcięcie itd., nieraz jeden tak, drugi siak - grały razem i osobno.

Przy tym wzmacniaczu, suby mogą iść na emeryturę ! => tylko kino.

@Gothan

Jak będzie trochę czasu + jakiś pomysł, może przeprowadzę dochodzenie - cyfra czy przełączanie torów ?

Chętnie bym go rozebrał + pomiarówka i wszystko jasne.

Niestety, na razie gwarancja trzyma 'łapę'.

Uff, a jednak się rozpisałem.

Pozdrawiam,

słucham dalej - wypoczynkowo.

misio777

czy moglbys mi podowiedziec jak podlaczyles swoj AV z Hi-Fi ampem...posiadam Onkyo 3008 + XPA-3 i UPA-2 ale chcialbym dolaczyc do tego zestawu dedykowany wzmacniacz stereo ale nie wiem jak to podlaczyc aby tak jak w twoim przypadku onkyo i emotivy byly uzywane do filmow a wzmac stereo do muzyki

dzieki

czy moglbys mi podowiedziec jak podlaczyles swoj AV z Hi-Fi ampem

Sprawa jest banalnie prosta o ile wzmacniacz ma wejście prein (jeśli można tak nazwać) - bezpośrednie wejście na końcówkę mocy.

Łączymy preout kina z prein wzmacniacza - wszystko.

Dobrze jest, aby wzm. umożliwiał łatwe przełączenia między swoim rodzimym torem a wejściem prein (w przeciwnym wypadku pozostają kabelki + zworki).

Takie rozwiązania, są różnie nazywane przez firmy np przelotka (bypas) itd.

W przypadku np. PMA 1510AE Denon'a, jest to (Power AMP Direct). Przycisk na froncie wzmacniacza (z pilota niestety nie) i mamy albo wzmacniacz albo końcówka do kina.

Natomiast przy Krell'u S-300i już trochę inaczej, tzn. trzy wejścia S1-S3, które można przeprogramować (Off, Normal, Theater). Mamy np. S1,S2 - Normal (wzmacniacz), S3 - Theater Mode (taki prein - bypas w wydaniu Krell'a). Przełączamy się z płyty czołowej wzmacniacza lub pilota.

Twojego sprzętu nie znam, więc szczegółowo nie podpowiem.

Myślę, że wyjaśniłem zasadę.

Pozdrawiam.

Misio777, próbowałeś może porównania:

pre AVR + końcówka krell vs integra krella?

To by dało odpowiedź na pytanie, czy warto podłączać do ampli dobrą końcówkę.

@mczaj, Gothan.

Panowie, ależ to właśnie był pierwszy test, jaki zrobiłem w niedzielę, zgodnie z procedurą wcześniej opisaną.

Walczyłem pół dnia nad tym tematem - wyszło, że muszę sprowadzić kogoś ze słuchem absolutnym, żeby zauważył różnicę !!!

Ja, żona, dzieci, nawet poproszeni sąsiedzi (słuchają klasyki) nie słyszeli żadnych różnic !

Po obiadku, walka z grubszymi kabelkami PMA kontra Krell.

Ale to już jutro może coś napiszę, jestem padnięty.

P.s.

Na horyzoncie pojawiła się seria wzm. MOON f-y Simaudio.

Moon 340i (i3.3) ma jedną parę RCA z funkcją „by-pass".

Pozdrawiam.

Misio777, może pokusiłbyś się o porównanie wszystkich wariantów, które gdzieś tam na początku wymieniłem, oczywiście w dwóch ujęciach: z PMA i z Krellem.

Wiem, że trochę tego jest do opisania, ale z pewnością będzie ciekawie, szczególnie w kontekście dyskusji toczonych w sąsiednim wątku.

pzdr

Misio777, może pokusiłbyś się o porównanie wszystkich wariantów, które gdzieś tam na początku wymieniłem, oczywiście w dwóch ujęciach: z PMA i z Krellem.

Wiem, że trochę tego jest do opisania, ale z pewnością będzie ciekawie, szczególnie w kontekście dyskusji toczonych w sąsiednim wątku.

pzdr

Misio777

Z niecierpliwoscia wyczekuje finalizacji testow, i powoli nasuwa mi sie konkluzja: wydaje sie logiczne i przedewszystkim praktyczne dodanie koncowki mocy do avr,( o ile pre nie wplynie na degradacje sygnalu ze zrodla) w celu ogolnej poprawy dzwieku. Kusi mnie wprowadzenie w tor pasywnego pre lub ( wybaczcie terminologie gdyz nie jestem elektronikiem) jakiegos potencjometru ktory mialby minimalny wplyw na sygnal zrodla, i porownanie go z pre avr w trybie pure direct, mysle ze dalo by to miarodajna odpowiedz na to pytanie czy ma to sens, wazne tez jest to, w jaki spposob podpiete jest zrodlo, czy po cyfrze czy analogu, moze pisze tu rzeczy oczywiste ale zauwazylem za niektorzy zdaja sie skreslac avr-y w stereo bez wzgl. Na ten fakt co IMHO jest podstawowym bledem i prowadzi do formowania sprzecznych opinii. Nie mozna mowic ze koncowka nic nie wniosla do poprawy dzwieku, nie wspominajc przy tym o zrodle i sposobie polaczenia.

Ok sorry za ten dlugi monolog niech mnie ktos poprawi jezeli gadam bzdury.

@mczaj

Wszystko będzie, pamiętam.

Wczoraj przyniosłem 2 dodatkowe kabelki do Bi-amping'u (chciałem żeby były takie same).

Dzisiaj trochę się bawiłem z tematem.

Jutro (dziś) dokończę i coś skrobnę.

Sprawa jednorodności sprzętu trochę się komplikuje.

Celowałem w miarę dobry uniwersalny odtwarzacz multi AV - DBP-2012UD (chwilowy brak). Wziąłem więc DCD.

Na weekend prawdopodobnie będzie Cambridge Audio Azur 751BD + MOON 340i (i 3.3).

Jutro się wyjaśni.

Może przedłużę jeszcze wypożyczenie Denon'ów.

DCD 1510 vs 751 BD również zapowiada się ciekawie, szczególnie czy odtwarzacz multiformatowy jest w stanie zagrać jak cedek w tej samej cenie. Ciekawych i owocnych testów życzę.

Magazyn „Home Theater Review.com” opublikował test odtwarzacza Blu-ray Cambridge Audio Azur 751BD, porównując go z Oppo BDP-95. Z testu jednoznacznie wynika, który z odtwarzaczy jest lepszy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.