Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner a subwoofer

ZIZIO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam yamahe rxv640. W najblizszym czasie planuje kupno subwoofera. Czy posiadany amplituner powinien miec wplyw na wybor sub'a? Czy powinienem kupic yamahe sw315 do "kompletu"? Zastanawiam sie rowniez nad Koda sw1000... Roznica w cenie nie wielka a yamaha ma kilka razy wieksza moc. Jak to jest? Ktory wybrac? Z gory dzieki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/9423-amplituner-a-subwoofer/

Tą kilka razy większą moc od razu włóż między bajki. O ile pamiętam, SW315 ma zasilacz 150W albo jeszcze słabszy. Yamaha subwoofery robi takie mocno średnie, podobnie jak kolumny. Jeżeli chodzi o finezję brzmienia, SW315 gra jak pusta beczka. Jak ktoś lubi...

Co do tej Kody to hm... Subwoofery w KD słychać dużo i głośno. Oszczędności na tym polu żałuje się na ogół bardzo, bo te zaoszczędzone kilkaset zł dudni potem i katuje uszy zamiast ładnie splatać się z głównym pasmem. Dużo lepiej poszukać używanego wyższej klasy.

Dla doboru subwoofera istotna jest nie tylko jego jakość (ja uważam, że znakomite robi REL, Paradigm, JBL), ale też w jak dużym pokoju będzie on pracował i w jakim miejscu zostanie on w nim ustawiony (to warunkuje charakter jego brzmienia). Ważne przy doborze jest to, abyś określił wstępnie charakter jego brzmienia - czy bas ma być twardy czy miękki, impulsowy czy nieco rozciągnięty (dłużej wybrzmiewający). Osobiście uważam, że dobre suby zaczynają się gdzieś powyżej 2000 zł, ale zawsze można trafić na coś wyjątkowego w niższej cenie.

Pzdr

Witam. Gdybym mial "powyzej 2000" to bym sie zapytal o inne subwoofer'y... (za 5000zl tez sa fajne) Jednak nie mam tyle, wiec prosze o porade co kupic do powiedzmy 1400zl. Uzywany sprzet nie bardzo mnie interesuje bo mam niemile wspomnienia z tym zwiazane. Co do pomieszczenia, jest to dosyc zagracony pokoj o powierzchni okolo 25m2. Jaki bas lubie? Byle by nie dudnil bo to meczace, nie musi tez wprawiac calego budynku w drgania. Ale milo by bylo gdyby schodzil dosyc nisko i byl dosyc szybki. Co do mocy yamahy to nawet jezeli ma te 150W to jest to i tak dwa razy wiecej niz u kody. Wiec co jest najlepsze, Koda, Yamaha, a moze cos innego? Tylko nie za pieniadze, ktorych nie mam... Ale i tak dzieki za porady. I jeszcze ta sprawa z amplitunerem. Dobierac do niego czy nie???

Nie chciałbym się tu reklamować ale ponieważ pytający nie podał do siebie kontaktu ...

Będę oczywiście zachwalał to co chcę sprzedać - a konkretnie Yamaha YST-SW320 - starsza (jak nie którzy twierdzą nie "obcięta" wersja SW315 ;-)) Byłem/jestem z niego bardzo zadowolony ... na pewno nie dudni !!!

I prawde mówiąc w ogóle nie miałem w planach jego sprzedaży - ale "wygrałem" cały dużo droższy system z subwooferem do kompletu oczywiście ... dlatego z czystym sumieniem mogę SW320 polecić ...(nie sprzedaję go dlatego, że mi nie pasuje - tylko, że w moim niewielkim mieszkanku 2 subwoofery to juz troszkę za dużo ... - i tak sąsiedzi już się do mnie nie odzywają .;-))

Ale oczywiście polecam ODSŁUCH - jak zawsze, jak wszyscy - więc proszę potraktować moją wypowiedź jako wyłącznie, czysto SUBIEKTYWNE zdanie ...

Pzdr

Poleciłbym ci JBL LX 2000 SUB - cena 1449 zł, ale zdarza się, że w niektórych sklepach można kupić taniej , bo to starszy model i Paradigm PDR 10v3 - 1499 zł. Wiem, że to nieco więcej, ale warto dołożyć te 100 zł - chyba nie zbankrutujesz. Jeżeli chodzi o dopasowywanie suba do wzmacniacza to nie ma to w zasadzie większego znaczenia. Każdy subwoofer aktywny posiada wlasny wbudowany wzmacniacz i to on decyduje o charakterze jego brzmienia , a nie amplituner z którego jest tylko podawany sygnał (chyba, że podłączysz suba wyjściami wysokopoziomowymi i wtedy będzie go napędzać amplituner).

Pzdr

Zapomniałem jeszcze napisać coś o ustawieniu. Żeby uniknąć dudnienia nie ustawiaj suba w rogu pomieszczenia lub zbyt blisko ściany (zwłaszcza gdy ma bassreflex z tyłu). Takie ustawienie spowoduje wprawdzie wzmocnienie basu, ale będzie on gorzej kontrolowany i dudniący. Najlepiej jeśli subwoofer stoi mniej więcej w 1/3 szerokości pokoju, ale każdy pokój ma swoją specyfikę więc będziesz musiał poeksperymentować.

Miałem przez 2 mies. SW1000 i nie byłem zadowolony. W pomieszczeniu ok. 21 m dudnił przeraźliwie (i brzęczał) może to dudnienie wynikało z tego że musiał stać blisko ściany ale ... po 2 mies. się wkurzyłem i wymieniłem go na KODA sw 100B (droższy o 150 PLN i sporo większy sub. b. porządnie wykonany) Moim zdaniem poprawa jest zdecydowana - sub ma inny charakter tzn. odzywa się wtedy gdy trzeba i w takich chwilach jest zdecydowanie "szybszy", mniej rozlazły ale i potężniejszy od SW1000. Mi takie brzmienie bez dudnienia pasuje i sub zostaje. Yamahy nie słyszałem.

Pozdr

do GHUL:

cześć!

w zeszłym tygodniu kupiłem KODE AV-702 i SW-1000, przody spoko, ale subwoofer ten jak odsłuchiwałem w salonie był ok, teraz po tygodniu się przekonałem, że mogłem wybrać SW-100B, który podobno gra cieplej i lepszy jest właśnie do muzyki (której głównie słucham).

mam pokój 16m2 i SW-1000 troche dudni, a jak go głośniej podkręce to buczy, generalnie do muzyki nie bardzo.

co radzisz GHUL? wymienić na SW-100B? wymienią mi? zestaw brałem na raty i ten sub droższy jest o 150 zł, nie wiem czy musiałbym dopłacić do tych rat czy jakoś, ale jeśli by grał lepiej to chętnie bym zamienił,

doradź i powiedz jeszcze jak SW-100B podłączyłeś (przez niskopoziomowe czy liniowe wejście)?

pozdrawiam

Wiesław,

moje odczucia odnośnie SW1000 opisałem powyżej - mi on nie odpowiadał (może to kwestia pomieszczenia, może nie potrafilem go odpowiednio dostroić). Np. podczas oglądania Drużyny Pierścienia na SW 1000 sceny z Balrogiem nie dało sie oglądać jak był ustawiony głośno (dudnienie nie do zniesienia) z kolei jak go przyciszałem nie było efektu w innych scenach gdzie powinny być. Przy tej samej scenie SW 100 B dal się elegancko dostroić (stoi w tym samym miejscu i podłączony jest tym samym kablem Y) - właśnie łatwość dostrojenia jest moim zdaniem dużą zaletą SW 100B. Poza tym u mnie SW100B gra też przy muzyce (wlącza się automatycznie) i robi to bez zarzutu. SW 1000 w tym aspekcie tez byl ok ale szczerze mowiac nie chciało mi sie go za kazdym razem włączać. Jezeli chgodzi o wymiane to nie było problemu tyle ze musiałem dopłacić. Ale tutaj wiele bedzie zależało od woli sprzedawcy.

Pozdr.

do GHUL:

słuchaj SW-1000 moc ma, ale jego problem to dudnienie w muzyce i we filmie, widze teraz, że mam ten właśnie problem, np. we filmie "Oszukać przeznaczenie 2" w niektórych scenach tak dudnił, żę nie dało rady wytrzymać, więc problem mam podobny, a w muzyce ma kopa, tyle, że nieraz brzęczy i dudni, bas nie jest miękki.

a powiedz mi czy w związku z tym, że SW-100B ma 100 wat mocy jest mocniejszy w muzyce i bas potężniejszy, to znaczy miękki? gdzieś pisało o SW-100B, że 'nic tu nie burczy i nie furkocze', a jak jest w praktyce, bo np. w SW-1000 jak sie słucha samego basu to słychać filtrowane powietrze?

i jeszcze sie spytam o połączenie: na początku subwoofer połączyłem poprzez wejście niskopoziomowe, a teraz poprzez liniowe (czyli z jednej i drugiej strony dwa chinche) i wydaje mi sie, ze do muzyki jest lepsze te drugie, ale pewnie SW-100B połączyłbym tym pierwszym i byłoby dobrze, skoro tu bas jest bardziej kontrolowany,

pokój mój to 16 m2

czekam na szybką odpowiedź, bo czasu mam mało, a moze wymienie SW-1000, kurcze zestaw brałem na raty, czy wymienią? trudna sprawa

to furkotanie to przez otwór bas reflexu który w sw 1000 jest z tektury !! wiec z tego powodu to wystepuje,a jesli chodzi o kontrole basu to znów wina po czesci wzmacniacza w SW 1000 który jest słabszy od SW100B o 20W wiec ja na głosnik 25cm to jest odczuwalna róznica,a poza tym solidnosc skrzynki która jest solidniej zbudowana w sw100B,jak i głośnik który jest na oko bardziej nowoczesną konstrukcją.

Że "nie dudni i nie furkocze" to fakt - przy takim samym (odczuwalnym) poziomie głośności jest znacznie lepiej niż w SW1000. Testowałem oba suby na samym basie (fronty odłzczone) i SW 1000 przy - 35db na ampli i +- w połowie głośności na subie przeraźliwie brzęczał (zresztą pytałem sie wtedy na forum czy to normalne). To mnie skłoniło do wymiany na drugi SW1000(w serwisie KODY spuścili mnie na drzewo tweirdząc że "to normalne" a wymiany dokonałem dzieki uprzejmości sprzedawcy) Ku mojemu zaskoczeniu w nowym subie było bardzo podobnie. Jeszcze raz powtarzam - SW100B jest pod tym wzgledem zdecydowanie lepszy. Podłączony jest kabelkiem Y (dwa chinche do suba jeden do ampli)

Pozdr

Panie ZIZIO..:) Sprawa wyglada tak, ze posiadalem KODE SW 1000...i tak szybko jak ja zakupilem tak szybko sprzedalem (a raczej oddalem do sklepu. Rekomenacje w czasopismach?...i co z tego? Jak dla mnie NIE NIE NIE i jeszcze raz nie. Furgoczacy wylot wszyscy juz "zjechali", wiec nie bede powielal opinii. A to co mnie najbardziej zabolalo to fakt ze byl baardzo, ale to bardzo slaby:( Kiedy przynioslem go do domu i puscilem- ngi sie pode mna ugiely, ze kupilem cos takiego (ladnie mnie w sklepie skrecili).Spodziewalem sie czegos mocniejszego.

Yamaha SW315....posiadam do dzis. I jestem zadowolony jak cholera!!! Dlaczego??? w tych samych warunkach co koda......moc uderzenia bezsprzecznie potezniejsza!!!, nieporownywalnie wieksza wytrzymalosc. Co do wzmacniacza Yamahy PAnie Spilner..ma on slabiutki 80W zasilacz. Tak...osiemdziesiat, wiec teoretycznie sub powinien miec 80W mocy....nawet jesli.....gdyby wszystkie "80" tak ryczaly swiat bylby piekny!!!! Pozatym moc poboru pradu, a moc w Wattach jaka wydaje urzadzenie troszeczke sie roznia (ale z pewnoscia sa powiazane). Konstruktorzy pisza o 250..tak wiem ze troszke przegieli....ale i tak uwazam ze...sw1000 kody nie ma czego szukac przy sw315 Yamahy!

Brzmienie Yamaszki...tak zgadzam sie- ma tendencje do dudnienia (szczegulnie w muzyce audio przy gitarach.......). Ale nie jest to notoryczne i ciagle zjawisko!!Tez plakalem nad dudnieniem...do poki nie ustawilem inaczej suba! Zycie stalo sie piekniejsze, a dzwiek czysciutki. W KD na moje potrzeby sprawdzil sie w 100%. I zgadzam sie-dzwiekowo na pewno mozna znalezc cos lepszego...ale z pewnoscia nie gra jak pusta beczka ( Coolio- Gangsters paradise czy jakos tak..brzmi tak miekko, ze plomby mi sie odksztalcaja:P). I jest mocny(btw: a radiator na wzmaku odprowadzajacy cieplo dla ozdoby nie jest. Na 80w subach tego sie nie montuje!)

Yamaszka jest kaprysna jezeli chodzi o lokalizacje miejsca...a jesli to odpowiednie to i bas bedzie odpowiedni..nawet zaodpowiedni:) NIe polecam "zagraconych pomieszczen. Pozdrawiam

El Gato - po wnikliwej lekturze Twego postu doszedłem do wniosku, iż niezmiernie odpowiada Ci posiadana Yamaha SW315. W tej sytuacji mogę tylko życzyć dużo radości z jej eksploatacji, niezmąconej refleksją o niezwykłej sprawności wzmacniacza, która według producenta znacznie w tym wypadku przekracza 300%.

Choć z drugiej strony, nie byłoby to pierwsze perpetuum mobile sprzedawane z powodzeniem przez Yamahę, więc należałoby się przyzwyczaić do nadprzyrodzonych zdolności konstruktorów z tej firmy... Zaś dopóki brzmienie Ci odpowiada (tzn. zanim nie posłuchasz innych urządzeń z tej grupy cenowej) nie będziesz żałował zakupu.

Spilner:) THX za komenta. NIe przecze, ze nie masz racji....nadmienilem tez ze faktycznie 250 to moze faktycznie nie jest. Natomiast jesli wiezyc relacji pomiedzy poborem mocy a moca basowca...powtorze jeszcze raz ...Zeby wszystkie 80-tki tak graly....Ale takze nie zaprzeczam....a faktycznie jestem wrecz prtzekonany- ze w tej klasie cenowej z pewnoscia znajde lepsze brzmienie. Do Audiofila mi daleko wiec nadto wybredny nie jestem....no i niestety nie ma gdzie sprzetu potencjalnego odsluchac...Leszno to iscie elektroakustyczne zadup....:P wiec mozliwosci porownania niewielkie:(

Wyrazona opinia to tylko porownanie ysw 315, a sw1000........ Yamaszka to moj 1(2)zakup i jako na poczatek...jestem z niego zadowolany...na Ballictica Cabasse jeszcze musze dozbierac:P Serdecznie pozdrawiam .

P.S Dzieki ze pomimo roznicy zdan...odp byla ciilturalna (niektorzy o tym zapominaja)

P.S2.. Z kim moge porozmawiac nt wyjsc na suby oznaczonych jako PRE OUT? Wkrotce i tak rusze ten temat.

P.S3.. i jak z 80 w mozna zrobic 250 w RMSie (trzymajac wersje Spilnera) by nie bylo to jawne klamstwo?:)

Wyjścia pre out? Proponuję zostawienie tego w tym wątku, chyba że masz na myśli rozmowę o charakterze prywatnym - w obu przypadkach chętnie spróbuję rozwiać Twoje wątpliwości. Tylko na czym one polegają?

Aha - te 250W to z pewnością nie będzie RMS. Wzmacniacz klasy D ma sprawność sięgającą 90-95% przy dużych zniekształceniach, więc do tych kosmicznych wartości ma się to nijak. Może to być natomiast wartość maksymalnego obciążenia krótkotrwałego samego głośnika... może krótki impuls o takiej sile by wytrzymał.

• 2 tygodnie później...

Xajas...wiem ze z Toba, wszyscy wiedza:P Zaliczam sie do grona forum'owiczow bedacych po lektorze Twego arta zamiaszczonego na tej site. Nawet mialem (i jeszcze mam) maila przygotowanego by Ci wyslac, tylko ze kontaktu nie moglem dorwac:( Spilner jakos mi to wytlumaczyl- oby jego prawda byla prawdziwa:P - jak cos wybuchnie to na pewno mu sie pozale:P...choc z other site chetnie poznalbym takze Twoja opinie.....

Spilner.....nie strasz...grzeje sie na sw 1500...tesh yamaszki.....:) btw......a z czym przybiegles do samochodu po uprzednim rozlozeniu siedzen?:) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.