Skocz do zawartości
IGNORED

kwadratowy pokój ok 13mkw a poprawa aukustyki

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po remoncie zauwazyłem ze bas jest troche słabszy natomiast przestrzen sie pojawiła o wiele lepsza.

Na scianie gdzie stoja kolumny kiedys miałem boazerie a na scianie po drugiej stronie i obok okien była wyscielona cienkim styropianem i na to tapeta tam gdzie obecnie jest komoda była wysoka szafa i to chyba tyle ze staroci.

Teraz mam wszedzie na gołą sciane połozona tapete i taka adaptacje wnetrza jak na rysunku.

Powiem tak basu nie brakuje ale najwiekszy jest w rogu koło Drzwi. Bas się stał troche bardziej twardszy ale mysle ze to dlatego ze jest słabo wytłumiony. dywanu jeszcze nie mam i firanki dlatego moze to cos da inaczej nie moge miec mebli bo to mały pokój i głównie zalezy mi na szafie okok której stoi kolumna ona tam musi byc. próbowałem wszystkich kombinacjii i chyba tam gdzie kolumny stoja teraz gra to najlepiej. Moze wasze jakies pomysły na polepszenie basu , brzmienia?? Wiem ze w kwadratowym pokoju trudno o dobry niski bas ale moze jednak? mój zestaw to Paradigm monitor 3 i Marantz pm7000. Kolumny sa na standach + kolce. Szybko rysowałem i nie opisałem ze pod oknem stoi komoda ze sprzetem.

Moze ktos ma kwadratowy pokój o tych gabarytach i by cos doradził.

Ustawienie diagonalne nie wchodzi w gre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zacznij może od poprawniejszego ustawienia kolumn i miejsca odsłuchu.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-12842900-1336580197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to mój pokój odsłuchowy.

Tam gdzie stoi w tej chwili krzesło bedzie stac komoda i z mebli narazie tyle.

Pragne tez dodac ze w tym własnie rogu jest najwiekszy bas.

Czy komoda w jakis sposób zmodóje i wyrówna bas na całej rzerokosci miejsca siedzacego w tym wypadku na zielonym łózku. Odsuwajac sie w strone komody na której jest sprzet basu jest troche mniej.

Czy jest jakis sposób na wyrównanie basu w miejscu odsłuchu tzn na srodku kanapy?

Ukryta Zawartość

post-32173-0-11139100-1337165573_thumb.jpg

post-32173-0-70731700-1337165580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy komoda w jakis sposób zmodóje i wyrówna bas na całej rzerokosci miejsca siedzacego w tym wypadku na zielonym łózku.

Jak napchasz do niej wełnę mineralną to może coś zadziała. A tak na poważnie to są małe szanse aby to zadziałało. Meble są "przeźroczyste" dla niskich częstotliwości. Kiedyś dla próby zamknąłem w szafie mikrofon pomiarowy i zrobiłem pomiar wodospadowy w zakresie 20-200Hz - wszystko działało jak trzeba :) Do "wyrównywania" basu są basstrapy lub strojone na daną częstotliwość rezonatory Helmholza.

• 9 miesięcy później...

Gdzie takie maty akustyczne moge zastosowac do mojego pokoju? czy pod tymi półkami za słuchaczem i za kolumnami?

Potrzebuje w jakis banalny sposób pozbyc sie pogłosu a tym samy troche złagodzic wysokie tony bo w tym pokoju praktycznie mam gołe sciany i tapete jakies propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest jakis sposób na wyrównanie basu w miejscu odsłuchu tzn na srodku kanapy?

Wystarczy zdemontować i wynieść z pokoju szafę. Wtedy odległości pomiędzy dłuższymi ścianami w pomieszczeniu będą jednakowe na całej długości pomieszczenia i bas nie będzie się bardziej kumulować w tym narożniku z krzesłem.

Tą matę akustyczną z allegro możesz wstawić pod tapicerkę kanapy żeby się wygodniej siedziało. Jak chcesz likwidować echo to najlepiej pochłaniaczami z PT80 lub innej wełny. Sposób wykonania jest opisany kilka wątków wyżej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Teraz w narożniku mam komodę i bas mi zbytnio nie przeszkadza tylko mam słabo wytłumiony pokój za jakis czas chociaz kupie jakis mniejszy dywan moze cos trochę to da.

• 4 tygodnie później...

Kwadratowy pokój faworyzuje te same rezonanse liniowe, stąd nie nadaje się do słuchania muzyki. Adaptacja akustyczna jest mało sensowna, jak zależy ci na fajnym dźwięku to niestety musisz zmienić pomieszczenie.

Przykro mi, ale dyskusja nie ma sensu.

Sn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.