Skocz do zawartości
IGNORED

buczenie gramofonu

rapatapatoja

Rekomendowane odpowiedzi

do główki doprowadzone są 4 nitkowate kable - nie sadze aby ktos tak idealnie to polutował. kanalami sie wszystko zgadza - sprawdzalem z instrukcja pod katem kolorów. moze lepiej go sprzedać, zwłaszcza że poprzednio bez problemow sluzyl grajac ze starym ampli marantza...

do jozwa maryn:

do tego środkowego "gniazda" podlutowany jest kabel (tak było oryginalnie), który jest podłączony pod zacisk uziemnienia we wzmacniaczu. jak się skontaktować ze wspomnianym Darkiem? może on mógłby pomóc!

>rapatapatoja

Te dwa przewody wlutowane do masy, a wychodzące z ramienia - nie podobają mi się. Spróbuj, jeżeli czujesz się na siłach odlutować na przemian któryś z nich i sprawdź, cxzy to coś zmienia. Jeżeli masz miernik możesz okreslić dokąd jest w twoim gramofonie podłączone uziemienie i czy jest ono połaczone z masą zasilacza ( przeważnie jest, a wiem

z doświadczenia, że to nie zawsze jest pożądane !). Na pewno można coś z tym zrobić.

• 2 miesiące później...

Nie zakłdam nowego tematu ponieważ mam podobny problem - kupiłem niedawno gramofon Dual CS 728Q wkładka ortofon DN152E mam podobny problem - po podłączeniu do HK3270 oraz podpięciu uziemienia w trakcie słuchania narasta w tle coraz mocniejsze buczenie - nie wiem czy jest to wada gramofonu( jesśli tak to mogę go jeszcze reklamować) czy jak ktoś sugerował kabli (jeśli dobrze rozumiem interkonekty to właśnie kable połączeniowe ) a jeśli to kable to jaki jest koszt takowych.

Z Góry dziekuję za pomoc.

• 4 lata później...

Witajcie.

A u mnie jest buczenie, nawet można powiedzieć mruczenie czy warczenie na wejściu PHONO w AUDIOLABIE 8000A. Wzmacniacz ten jest chwalony za dobry preamp phono. Z tyłu mam przełącznik MM / MC. Myślałem, że to buczenie z gramofonu. Ale po odpięciu gramofonu buczy sam wzmacniacz. Tylko na ustawieniu MC. Na MM nie buczy ani na innych zródłach. Buczy też w słuchawkach. Odłączyłem od sieci i wzmacniacza stojące obok CD i końcówkę mocy, nadal buczy. Czy mam uszkodzony preamp ?

Może ktoŚ puścił sygnał z mm .Nieobciążone wejście MC będzie swą czułością zbierać wszelkie smiecie EM z "eteru".Zależy to jeszcze od jakości ekranowania gniazd i drogi sygnału do pierwszego stopnia w pre

• 2 tygodnie później...

Też nie będę zakładał nowego wpisu, mam Technicsa SL-1500, wkładka jakaś Ultimo 20A, napęd bezpośredni, masa podłączona do preampa Yamaha CX-1000. U mnie najbardziej buczy, gdy talerz się kręci bez płyty, ramię odłożone, przy słuchaniu płyty buczy jakby mniej. Proszę o radę.

U mnie to samo ,gdzie mam podłączyć uziemienie ,bo teraz mam podłączone pod pre JJ-283 ?

Jest też możliwość podłączenia go do wzmaka /Luxman L-590 A II/ lub pod "puszkę" w gramofonie

obok wyjść IC /gram. Pro-Ject RPM 9.1/ .

Hej,

a u mnie buczało swego czasu i myślałem, że to wina uziemienia. Ale okazało się, że to wina IC. Jeżeli oddalałem lewy IC od prawego to buczenie się nasilało. Obkleiłem je więc taśmą izoalcyjną, tak, że teraz idą równolegle i nastała cisza. Dopiero powyżej godziny 12 zaczyna szumieć. Ale powyżej 12 nie słucham nawet jak jestem sam w domu.

>>>tadeo,

"...bo poradzono mi abym uziemienie podłaczył tylko do gramiaka bo inaczej stworzy się pętla masy..."

Jak to tylko do gramofonu? A co będzie z drugim końcem tego kabelka uziemiającego który podłączysz do gramofonu? Będzie dyndał w powietrzu? No to po co tak podłączać? To nic nie da.

Zacisk GND w gramofonie łączy się z GND w pre gramofonowym. Niektórzy łącza go jednak z GND w integrze. Można spróbować tak i tak. Brumienia nie powinno być ani w jednym, ani w drugim wariancie. Pętli masy się nie obawiaj. Gdyby powstała, to rozłączysz i będziesz szukał innego wariantu.

Pozdro,

Yul

• 4 tygodnie później...
  • 3 lata później...

dziś rano zaczęło mi buczeć...po namyśle, zmianie wkładki i żonglerki igłami t4p (nic nie pomagało)... kombinowałem też z masą, w końcu zacząłem układać kable - zniknęło, pobiegłem do głośnika, znowu zaczęło buczeć (i tak kilka razy)... zwariowałem okazało się, że jedna z nóżek gramofonu (a dokładnie sprężyna w niej) obniżyła się, co zaskutkowało delikatnym kontaktem między gramofonem a stolikiem...tyle! w moim przypadku problem rozwiązany, pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.