Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner wybrać ?

Vegost

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko. Otóż mam zamiar kupić amplituner, który będzie podłączany do komputera. Głośniki, które będę podpinał to sprzęt z najwyższej możliwej półki od Creative czyli Gigaworks ProGamer 550W 5.1 + do tego ich najlepsza rynkowa karta Creative X-fi Elite Pro. Mam na oku parę aukcji na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprzedawane są tam amplitunery po 200 - 500 zł. Teraz pytanie, czy opłaca się tam kupować jakiś sprzęt w tym przedziale cenowym? Jest to dobry sprzęt ? Czy może uzbierać jeszcze pieniążki i kupić coś nowszego normalnie w sklepie ? Nie wiem czy oferowane na tych aukcjach amplitunery nie są zbyt stare, nie znam się za bardzo na nich. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94550-jaki-amplituner-wybra%C4%87/

A czemu mam na tym siedzieć ? Potrzebuje amplitunera do dekodowania dźwięku w grach czy filmach. Poza tym ten zestaw jest jak najbardziej dobry. Głośniki jak i karta były po 1000 zł z groszem. O ile wiem lepszych do komputera nie ma głośników. Oczywiście są jeszcze logitecha, ale dla mnie są o wiele gorsze. Nie chce zmieniać głośników.

A czemu mam na tym siedzieć ? Potrzebuje amplitunera do dekodowania dźwięku w grach czy filmach.

"Dekodowania dźwięku w grach"? Przecież to PCM !!! EAX itd. to wszystko PCM!!! Kolejna sprawa ... co za różnica czy dekodowaniem DTS i AC3 zajmie się software w PC, czy zewn. software w amplitunerze?

Chcesz lepszego dźwięku? - zapomnij że osiągniesz go podpinając głośniki Creative do amplitunera. I kolejny bezsens - wydałeś kupę kasy na kartę, z dobrymi przetwornikami, ... których nie chcesz używać ... bo chcesz transmitować dane do ampli cyfrowo.

Sugeruję najpierw zastanowić sie co chcesz osiągnąć i po co. Jeśli ma to być po prostu dużo wyższej jakości dźwięk 5.1, to zbieraj na dobry amplituner kina + porządne kolumny, lub na procesor 5.1 + monitory aktywne, a nie utylizuj pieniądze w błocie na jakieś ćwierć-środki.

"Dekodowania dźwięku w grach"? Przecież to PCM !!! EAX itd. to wszystko PCM!!! Kolejna sprawa ... co za różnica czy dekodowaniem DTS i AC3 zajmie się software w PC, czy zewn. software w amplitunerze?

Chcesz lepszego dźwięku? - zapomnij że osiągniesz go podpinając głośniki Creative do amplitunera. I kolejny bezsens - wydałeś kupę kasy na kartę, z dobrymi przetwornikami, ... których nie chcesz używać ... bo chcesz transmitować dane do ampli cyfrowo.

Sugeruję najpierw zastanowić sie co chcesz osiągnąć i po co. Jeśli ma to być po prostu dużo wyższej jakości dźwięk 5.1, to zbieraj na dobry amplituner kina + porządne kolumny, lub na procesor 5.1 + monitory aktywne, a nie utylizuj pieniądze w błocie na jakieś ćwierć-środki.

Chyba lepiej jest dekodować dźwięk sprzętowo niż przez software na kompie prawda ? Z resztą Windows sam w sobie nie dekoduje dźwięku wielokanałowego. Kupiłem to na co mnie było aktualnie stać, nie widzę nic złego w Elite Pro + Gigaworksy. Jak bym mógł to pewnie, że bym kupił wtedy o wiele lepszy sprzęt. Ale aktualnie nie miałem 4 tyś zł na jakiś dobry ampli + kolumny. A kartę jak i same głosniki kupiłem za pół darmo na allegro. Także nie wykosztowałem się za bardzo. Według ciebie co by najlepiej pasowało do tej własnie karty dźwiękowej. Mówisz, że ma niezłe bebechy. Jakiś konkretny model ampli + kolumny ?

Właściwie kupując procesor kina lub amplituner, nie bardzo będziesz używał DAC karty dźwiękowej ... więc jeśli chcesz ją wykorzystać to może 5 końcówek mocy byłoby lepszym wyborem.

Inna sprawa że przy PC są problemy z pętlami mas/uziemianiem sprzętu audio przez PC (większe ryzyko uszkodzenia czego s po stronie PC) i z tego powodu lepiej używać połączenia optycznego - problem w tym że znowu nie będziesz korzystał z karty dźwiękowej (jej dobrych DAC), poza tym po optyku SPDIF da się przesłać max 2 kanały PCM ... bo 5.1 to tylko stratne DTS i AC3,

Chyba lepiej jest dekodować dźwięk sprzętowo niż przez software na kompie prawda ?

Dla czego lepiej? :)

Z resztą Windows sam w sobie nie dekoduje dźwięku wielokanałowego.

Robi to za to każdy program odtwarzający :) Moze to robić też sterownik karty dźwiękowej (w Twoim przypadku) = praktycznie to tak jak by "Windows robił to sam z siebie" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.