Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-P111 nie czyta płyt

killer1997ccc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,niedawno okazyjnie do mojej Diory,kupiłem uszkodzony odtwarzacz CD Technics SL-P111.Po włożeniu płyty,próbuję ją odtworzyć,ale nie może.Po zdjęciu obudowy widzę jeden konektor przykręcony do śruby,ale wsuwka nigdzie nie jest wpięta,oraz kawałek szarego kabla,który był również przykręcony do tej śruby,ale szary kabelek jest ucięty.Na płycie głównej,nie ma żadnych spuchniętych kondensatorów,ani spalonych elementów.Za to jest 6 potencjometrów,które nie wiem za co odpowiadają.Po podkręceniu ich o ok.20 % płyta szybciej się kręci,odtwarzacz próbuję ją czytać,słychać jak się mechanizm lasera,ale nadal nic..Po przekręceniu max potencjometrów na chwilę się zapali kontrolka "Play",ale silnik nawet nie zakręci płytą,więc ustawiłem wszystkie potencjometry tak jak były,również na mechanizmie lasera widać mały łepek śrubki,zapewne służącej do regulacji mocy lasera..nawet po podkręceniu tej śrubki,nadal nic.Samą soczewkę czyściłem,ale mam jedno zastrzeżenie.Soczewka chyba cała powinna być ciemnoniebieska,a gdzieniegdzie jest też jasnoniebieska..Zawszę mogę wstawić temu odtwarzaczowi bebechy z DVD,ale szkoda mi tego pięknego wyświetlacza...

PS.Po sprawdzeniu w internecie powinien siedzieć tam laser SOALP1200 (w czarnej obudowie,z mniejszą soczewką),a w moim egzemplarzu siedzi SOALP 320 (biała obudowa,większa soczewka..)

https://www.audiostereo.pl/topic/94583-technics-sl-p111-nie-czyta-p%C5%82yt/

Daj sobie spokój z naprawą.

Chociaż możesz to traktować jako zabawę.

Tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz Technicsa z niezawodnym napędem Philipsa za 65zł z wysyłką :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ogóle to ten CD musi być srebrny..a ten z linka wygląda "nowocześnie" nie pasuje stylistycznie do SSL032.Jeżeli ten technics co kolega podał wyżej jeżeli jest oparty o monokit philipsa który siedzi w Diorze CD502.

A przejdźmy do rzeczy..czy jak włożę płytę,to na wyświetlaczu powinien się ciągle świecić napis "DISC" ? Po paru wsunięciach i wysunięciach płyty zaczyna się świecić,płyta obraca się bardzo szybko,słychać elektromagnes który przestawia laser..wykluczyłem płyty,znalazłem najstarszego CD'ka jakiego miałem (Dire Straits : on everty street) z 91' i nic..nowsze płyty tez nic..obawiam się że to laser :( Szkoda mi tego CD,bo naprawdę dałem za niego grosze..a dobrze by było mieć takiego Vinatge CD (1987) w domku :)

fajny wielobitowiec na pcm55, na mashowy delta-sigma-chłam

No to Ciebie poniosło :)

To są jedne z NAJNIŻSZYCH modeli CDków tego producenta który w swojej historii miał zaledwie kilka przyzwoitych odtwarzaczy ale to wśród najwyższych serii.

Same DACe nie grają.

Zresztą co dadzą jak dalej jest SSL032.

Po wpisach widać że Kolega ma słabe pojęcie w temacie.

Więc zanim się bardziej pogrąży prościej , łatwiej i pewniej jest kupić coś sprawnego.

W ogóle to ten CD musi być srebrny.

To kup srebrnego Philipsa na CDM4 i masz temat załatwiony.

Szkoda mi tego CD,bo naprawdę dałem za niego grosze..a dobrze by było mieć takiego Vinatge CD (1987) w domku :)

No i to właśnie jest problem najtańszych Technicsów Sony itd.

Sam przez jakiś czas miałem Philipsa CD303 z 1984r.

Grał intensywnie u kumpla , u mnie i gra bezawaryjnie u kolejnego właściciela.

Nie śpię na forsie żeby kupować sobie sprzęty typu Nad,Linn,Cambrige audio itp.

I co z tego że jeden z najniższych CD ? ale mi się podoba,nie ma tak przycisków napacianych.

Zaraz wybuchnie wojna że używam SSL032...WS432 miał zrobioną prze zemnie małą operację..wymiana preampa,w całym torze audio Nichicon,wymiana okablowania na miedź 2,5mm,nowe terminale...nie ten wzmacniacz...ale oczywiście i tak się zaraz dowiem że ten wzmacniacz to wielkie g.....

Co do ustawienia potencjometrów.Przed regulowaniem pomierzyłem ich aktualny opór miernikiem,a później po regulacjach ponownie podłączyłem miernik,i regulowałem tak jak było.

I co z tego że jeden z najniższych CD

Nic.

Kolega napisał

wymienił stryjek siekierkę na kijek, fajny wielobitowiec na pcm55, na mashowy delta-sigma-chłam

I dlatego odpowiedziałem

To są jedne z NAJNIŻSZYCH modeli CDków tego producenta który w swojej historii miał zaledwie kilka przyzwoitych odtwarzaczy ale to wśród najwyższych serii.

Same DACe nie grają.

Zaraz wybuchnie wojna że używam SSL032

ale oczywiście i tak się zaraz dowiem że ten wzmacniacz to wielkie g.....

Nie mam zamiaru tak pisać .

Zasugerowałem że do takiej reszty wystarczy zwykły niezawodny srebrny Philips z serii choćby 6xx i nie będziesz miał problemów z padającymi laserami czy całym CDkiem.

A za takie pieniądze jak są teraz dostępne to ja nie widzę sensu grzebania i ładowania kasy w taki CDek jak Twój.

Oczywiście to tylko moje zdanie :)

Tak jak

WS432 miał zrobioną prze zemnie małą operację..wymiana preampa,w całym torze audio Nichicon,wymiana okablowania na miedź 2,5mm,nowe terminale...nie ten wzmacniacz

Tu też jestem zdania że za kasę wydaną na wzmacniacz + części i niewiele więcej dokładając byś miał choćby dużo lepszy wzmacniacz Pioneera A450

Poświęcając stary komputerowy napęd,i ponad dwóch godzin spędzonych nad pacjentem,skończyło się wymianą lasera,CD-ek śmiga teraz bez problemu.

Wydałem na niego 20 zł,a napędy miałem w szpargałach,więc kwota ta chyba nie wydaje się astronomiczna..np.Hi-Fi Choice :Sierpień 2007 kabel :Van De Hul cena 90 euro za metr...

Ostatnio dochodzę do wniosku,że niektórzy użytkownicy forów dotyczących sprzętu audio są przewrażliwieni na temat wieku..tacy ludzie wieku 15-16 i co niby nic nie potrafią,albo kupią subwoofer Dibeisi..że nic nie potrafią..

A jednak lutownica i ręka piętnastolatka i technics na chodzie..

Ale dosyć marudzenia,temat do zamknięcia :)

A świstak siedzi... sory ale pisanie takich bredni o przekładaniu lasera CD romu do cedeka jest naprawdę nie na miejscu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Laser jaki siedział w CD był to typ A475,w technicsie siedział A4352,wymiary takie same,oba lasery 3-nóżkowe,więc pomyślałem czemu nie spróbować..i działa..i nie widzę tu żadnych bredni..

Dla dociekliwych był to dość stary model napędu LiteOn z 1999 roku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.