Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja miejsca do nagrywania wokalu

edi777

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Chciałbym zrobić u siebie w pokoju miejsce gdzie mógłbym nagrywać wokal - rap. Wstępnie chciałbym zagospodarować róg o wymiarach jak na rysunku niżej, ale wcześniech chce wiedzieć czy takie coś może mieć w ogólę rację bytu zanim wywalę kasę. Tłumaczę - wymiary: długość - ok. 140cm, szerokość - ok. 95cm, wysokość 195cm. Niebieska linia to kotara/zasłona podwieszona na karniszu/prowadnicy, zaś szare trójkąty to gąbka akustyczna - piramidki - wszystko rozmieszczone jak na rysunku. Teraz pytanie - gąbka rozmieszczona tylko na wysokości mikrofonu czy na całej ścianie? Kotara z czego zrobiona - wystarczy dość gruby i zbity materiał czy może dwie zszyte warstwy materiału i w środek coś co dobrze zatrzyma/wytłumi dźwięk? Podłoga - jakiś dywan? Sufit - hmm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz pytanie o sprzęt - nie znam się na tym dobrze, ale wyczytałem takie propozycje:

Mikrofon - Rode NT1-A Kit, mxl 2003a, coś innego?

Interfejs - ?

Coś jeszcze będzie mi potrzebne ze sprzętu? Działam na PC.

Liczę na Waszą pomoc i rady :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94607-adaptacja-miejsca-do-nagrywania-wokalu/

Tak małe pomieszczenie będzie Ci trudno zaadoptować, z tego co mi wiadomo to możesz pokombinować z panelami z wełny PT-80, obstawić się po prostu i sprawdzać jakość nagrania. Co do sprzętu to nic nie poradzę. Zerknij może na dzwiek.org Powodzenia.

Ok, czyli zamiast piramidek dać wełnę. A jak ta kotara? Ma szanse się sprawdzić? Jaki materiał byłby najodpowiedniejszy Waszym zdaniem. Myślicie, że w tak zrobionym miejscu będzie się dało nagrać wokal w zadowalającej jakości?

Podaj:

Co jest za kotarą?

Jaki jest czas pogłosu pomieszczenia?

Czy jest wysoki hałas z zewnątrz w pomieszczeniu?

Z czego jest wykonana podłoga i sufit? Czy są okna w pomieszczeniu? itp.

bez tego to tylko wróżka Ci może odpowiedzieć czy będzie OK.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Powiem Ci to co wiem z pierwszej reki, często dostaję do miksu hip-hopowe utwory. Podstawowym problemem z wokalami jest najczęściej zbyt cienki materiał pochłaniający dźwięk - zazwyczaj jest to cienka gąbka piramidka przyklejona bezpośrednio do ściany.

U Ciebie jest właśnie taka sytuacja.

Taki wokal wydaje sie zbyt ciemny, kiepsko klei sie z podkładem. Problemem jest zbyt długi czas pogłosu w dole/niskim środku w porównaniu do góry pasma. Nie da się tego naprawic equalizerem w 100%. Jeśli equalizerem wytniesz dół/niski środek, uzyskujesz ostry, środkowy wokal z mocno wyeksponowanymi sybilantami.

Przeczytaj ten artykuł, pozwoli Ci on lepiej zrozumieć, jak nagrać dobrze wokal:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podaj:

Co jest za kotarą?

bez tego to tylko wróżka Ci może odpowiedzieć czy będzie OK.

Co jest za kotarą?

Chce przemeblować swój pokój praktycznie od podstaw więc będzie tam stało tylko łóżko jak na screenach niżej.

Nie wiem. Nie wiem jak to zmierzyć / nie mam odpowiedniego urządzenia do pomiaru.

Nie wiem. Nie wiem jak to zmierzyć / nie mam odpowiedniego urządzenia do pomiaru.

Jest to mieszkanie w bloku. Nie wiem z czego może być zbudowany, ale postaram się tego na dniach dowiedzieć.

Niżej zamieszczam screeny projektu pokoju na sucho + wymiary. Obniżenie, czyli ta jakby belka poprzeczna (wykonana z tego samego materiału z czego zbudowane są ściany w pokoju) jest na wysokości 214cm i ma szerokość 80cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonaj kilka absorberów na bazie wełny mineralnej. Kilka wątków wyżej jest instrukcja jak je zrobić. Pozostałą część pokoju dobrze było by trochę zagracić. Co do reszty to nie mogę nic poradzić z braku danych.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.