Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór końcówki mocy do układu LCR 3,1

k9driver

Rekomendowane odpowiedzi

Test Audiolab 8200M jest w majowym Audio Video. Taki test poprzedników 8000M znajdziesz w necie na przykład na stronie Areadvd są też polskie testy. Według mnie monobloki są lepsze od końcówki stereo przy czym jednych ani drugich nie miałem okazji słuchać. Co do szumów może kolega Mczaj się wypowie.

witam

przymierzam sie do tej końcówki audiolaba lub własnie do monobloków 8200M , jest może gdzies jej test? co według ciebie byłoby lepsze do napędzenia dosyc wymagających głosników  z bardzo punktowym i zwartym basem , bo siedze nad tym juz 2 tygodnie i zastanawiam sie nie mam niestety mozliwosci odsłuchu , czy faktycznie ta końcówka stereo ma duże nizsze szumy niz monobloki?

pomiary końcówki 8000P były w Audio, szymy baaardzo niskie z tego co pamiętam to coś koło -98db, dlatego dziwi trochę słaby wynik 8200M w tym względzie. Niemniej jakoś bym się tym bardzo nie przejmował, trzeba sprawdzić w praktyce, czy to jest problem, czy nie.Nie miałem u siebie końcówek Audiolaba, więc nie mogę nic doradzić autorytatywnie. Sam bym nie kupił bez zabrania swojego ampli do sklepu i sprawdzenia, w jakim stopniu dodanie końcówek poprawia brzmienie.

Mieliście może okazję posłuchać jak grają końcówki Rotela RB 1070 lub rb 1080?

Mczaj widzę, ze masz filtr sieciowy Monstera, możesz mi napisać jak to się sprawuje w twoim systemie, czy jest jakaś różnica w dźwięku? (przymierzam się właśnie do zakupu jakiejś listwy lub kondycjonera i nie wiem czy warto warto inwestować, doświadczenia mam zero z droższymi sprzętami tego typu)

Kupiłem go przede wszystkim dlatego, że potrzebowałem kilku gniazdek. A że nie lubię płacić za puste listwy, to kupiłem filtr (niektórzy nazwaliby go kondycjonerem, np. Gigawat, który obecnie robi swoje sprzęty wg tej samej recepty). Kiedyś, gdy był testowany w Audio (bardzo pozytywna recka Witolda Topolskiego) kosztował 5 000 zł. , ja dałem połowę tej ceny za nówkę z gwarancją.

Solidny, efektowny klocek. Wyświetlacz napięcia i poboru prądu (fajnie rośnie, jak włączam plazmę:).

Podobno ma dołączoną szczytową sieciówkę Monstera (fakt: solidna).

Można ustawić, czy dane urządzenie ma być wyłączane razem z filtrem, czy nie.

Można ustawić opóźnione załaczanie danego urządzenia (np. końcówki mocy, która bierze dużo prądu przy rozruchu).

osobne gniazda dla urządzeń cyfrowych, osobne dla końcówek, osobne dla TV itd. (podobno inne filtry).

Wpływ na dźwięk? Na 100% jego włączenie nic nie pogorszyło, jeśli miałbym wskazać jakieś zmiany, to byłoby to bardzo subtelne uspokojenie wyższej średnicy i poprawa mikrodynamiki, choć nie jestem pewien, czy nie poległbym w ślepym teście.

Jak mówię, to co mogę zagwarantować, to to, że nic nie pogarsza / nie ogranicza.

Panowie wiem już dużo więcej niż wiedziałem, lecz mętlik dalej w głowie mam.

Jestem po odsłuchach końcówek audiolab 8200MB i 8200M.

Znalazłem sklep w niemczech (Frankfurt) gdzie mieli te monobloki dostępne na stanie sklepowym i umówiłem się dziś na odsłuch - strzeliłem od wczoraj ponad 1000km i jestem zajechany, lecz na świeżo coś skrobnę.

Ponad 5 godzin odsłuchu (kosztowało mnie to 110 Euro bo nic nie kupiłem, a tam mają takie zasady, że za każdą godzinę wypożyczenia pokoju do odsłuchu kasują 22 Euro, chyba że dokonam u nich zakupu w ciągu najbliższego miesiąca to z minusują tę kwotę od ceny sprzętu, a nie zakupie bo ceny wyższe niż u nas o 200 Euro na każdym klocku)

Plusem było to, że bardzo słabo znam niemiecki i obsługa sklepu nie mogła się ze bardzo ze mną dogadać, i dobrze mogłem spokojnie słuchać i nikt mi nic nie sugerował (tłumaczył mój tata, który zna niemiecki, ale nie perfekt)

głośników swoich nie zabrałem wziąłem tylko amplituner Pioneera

Odsłuchiwałem wszystko na ich sklepowych dobrze wygrzanych Paradigm ze starszej serii reference i na Kef xq40 bez suba

Na początku posłuchałem podłączonego pod pre pioneera 8200MB (żródło -dac firmy nad za 1600euro podłączony do pionka na przemian optykiem i rca, cd firmy krell, cambridge - DTS po analogu )

potem posłuchałem 8200M, potem znowu 8200MB , potem samego pioneera bez końcówek i znowu 8200M, i powiem tak

Przy podłączaniu tych końcówek do pre Pioneera nie usłyszałem między nimi różnicy - Grały identycznie i na kefach i na paradigmach!!!

Różnica była na plus w stosunku do samego amplitunera, lecz powiem, że bardzo niewielka -może 10% na plus przy dużej głośności przy dynamicznych momentach, lecz nie jestem dalej pewien czy sam sobie tego nie wmawiam - mój tata osoba postronna - nie słyszała w ogóle różnicy

sytuacja zmieniła się dopiero jak zacząłem mieszać sprzętem i odsłuchiwać tego co mieli na sklepie udostępnione dla klientów do odsłuchu, a zwłaszcza dedykowanego procka audiolaba (bardzo małe gabaryty) i procka krella (chodzi za mną ta firma, a niestety nie stać mnie na jej produkty)

Zależało mi tez, aby posłuchać coś z firmy anthem, lecz ten sklep nie prowadził w ogóle sprzedaży produktów tej firmy, powiedzieli, że zaprzestali dystrybucji 3 lata temu - lecz nie powiedzieli dlaczego.

tyle...

Potwierdza się tutaj teoria jak duży wpływ na dźwięk ma przedwzmacniacz. Zawsze to on wprowadzi większe zmiany a niżeli sama końcówka mocy. Przetestowałem w ten sposób sporo urządzeń i zawsze lepiej było dobrać dobry pre/amp ze słabszą końcówką niż na odwrót.

Dobrze, że sprawdziłeś wiesz przynajmniej, ze do Pionka końcówki nie ma sensu dodawać. Pozostaje cieszyć się tym co masz lub zbierać na inny sprzęt.

Potwierdza się tutaj teoria jak duży wpływ na dźwięk ma przedwzmacniacz. Zawsze to on wprowadzi większe zmiany a niżeli sama końcówka mocy. Przetestowałem w ten sposób sporo urządzeń i zawsze lepiej było dobrać dobry pre/amp ze słabszą końcówką niż na odwrót.

Stempel, możesz podać tych kilka konfiguracji (dobry pre + słabsza końcówka) vs (słabszy pre + lepsza końcówka), które porównywałeś, co to konkretnie były za urządzenia?

Stempel, apropo twojego dużego doświadczenia z procesorami i końcówkami. Po zmianie końcówki na lepszą jak określisz przyrost jakości. Na przykład z Rotela na Krella czy Arcama?

Stempel, apropo twojego dużego doświadczenia z procesorami i końcówkami. Po zmianie końcówki na lepszą jak określisz przyrost jakości. Na przykład z Rotela na Krella czy Arcama?

Nie określę go jednoznacznie bo się nie da. To są moje wrażenia z odsłuchów i zawsze sobie notuję co myślę o urządzeniu żebym później mógł do tego wrócić w razie potrzeby. Nie da się zapamiętać jak grają wszystkie urządzenia. Przy procku Meridiana przejście z Rotela RMB 1066 na Denona POA 1500 skutkowało niewielką poprawą jakości (ten drugi był troszkę cieplejszy) mimo, że Denon to zupełnie inna liga. Zmieniając procek na Rotela RSP 1068 różnica miedzy końcówkami się właściwie zatarła a dźwięk uległ bardzo dużemu pogorszeniu. To tak z ostatnich testów z przed miesiąca.

Stempel, możesz podać tych kilka konfiguracji (dobry pre + słabsza końcówka) vs (słabszy pre + lepsza końcówka), które porównywałeś, co to konkretnie były za urządzenia?

Przypominam się z pytaniem.

dokończę opis wczorajszych odsłuchów, może te informacje będą dla kogoś przydatne

Przesłuchałem procek audiolaba z monoblokami 8200M dźwięk bardzo mi się podobał - dynamiczny i bardzo muzykalny komplet - próbowałem się do słuchać wysokich szumów o których wspomniano w recenzji w audio - lecz nie spostrzegłem

potem zamieniłem monobloki 8200m na końcówkę 2 kanałową onkyo (model z analogowymi wskaźnikami) i NIE ZAUWAŻYŁEM żadnej różnicy w dźwięku !!!

To mnie utwierdziło w przekonaniu, że Końcówka mocy ma mały wpływ na jakość dźwięku - do tej pory myślałem, że ma największy (poza źródłem i głośnikami)

Przesłuchałem jeszcze procek krella - dźwięk idealny i kropka - nie stać mnie

następnie dla testów podłączyłem mój amplituner pioneera pod przedwzmacniacz analogowy wielokanałowy parasound (do tej pory nie wiedziałem, że takie przedwzmacniacze w ogóle istnieją) i monobloki audiolab 8200M i usłyszałem to czego szukam - dźwięk lepszy (albo całkiem inny) niż z procka audiolaba i procka krella - potęga - piekny -

ostatnim testem jaki wykonałem była zamiana mojego amplitunera w tej samej konfiguracji na najtańszego marantza za 350euro bo miał hdmi (mój pioneer nie) i pre (tylko lewy i prawy głośnik) i ta sama sytuacja - dźwięk z cambridge po hdmi do marantza - potem po rca do przedwzmacniacza - potem do końcówek po rca - BAJKA - nie słyszałem do tej pory lepszego dźwięku stereo ze źródła cyfrowego.

ostatnim testem jaki wykonałem była zamiana mojego amplitunera w tej samej konfiguracji na najtańszego marantza za 350euro bo miał hdmi (mój pioneer nie) i pre (tylko lewy i prawy głośnik) i ta sama sytuacja - dźwięk z cambridge po hdmi do marantza - potem po rca do przedwzmacniacza - potem do końcówek po rca - BAJKA - nie słyszałem do tej pory lepszego dźwięku stereo ze źródła cyfrowego.

Nie do końca rozumiem co z czym zostało tu podłączone. Jakie urządzenie było źródłem dźwięku? Czy coś było podawane po HDMI zamiast RCA?Czy pre-out amplitunera był podłaczony jeszcze do przedwzmacniacza?

potem zamieniłem monobloki 8200m na końcówkę 2 kanałową onkyo (model z analogowymi wskaźnikami) i NIE ZAUWAŻYŁEM żadnej różnicy w dźwięku !!!

To mnie utwierdziło w przekonaniu, że Końcówka mocy ma mały wpływ na jakość dźwięku - do tej pory myślałem, że ma największy (poza źródłem i głośnikami)

wniosek jest chyba inny w tym przypadku - że końcówka Onkyo jest tej samej jakości co Audiolaby, a nie że końcówki jako takie mają mały wpływ na brzmienie...

podłaczyłem swój amplituner pioneera pod przedwzmacniacz analogowy wielokanałowy parasound (do tej pory nie wiedziałem, że takie przedwzmacniacze w ogóle istnieją) i monobloki audiolab 8200M i usłyszałem to czego szukam - dźwięk lepszy (albo całkiem inny) niż z procka audiolaba i procka krella - potęga - piekny.
<BR>w jaki sposób działa to podłaczenie wyjscie z ampli przedwzmacniacza do przedwzmacniacza analogowego i z przedwzmacniacza do końcówek ? chodzi mi o to że chciałbym miec jeden zintegrowany system który obsłuzy optymalnie stereo i jednoczesnie przez ampli pozostałe kanały w dzwieku 5.1 SACD i filmy aby nie kombinować z róznym ustawaniem głosu , czy jest to mozliwe .

Czyli podgłośniam aplituner i jednoczesnie podgłośnia mi sie dzwięk gdy słucham CD czy BR czy SACD na końcówkach zarówno stereo jak wielokanałowo

Nie do końca rozumiem co z czym zostało tu podłączone. Jakie urządzenie było źródłem dźwięku? Czy coś było podawane po HDMI zamiast RCA?Czy pre-out amplitunera był podłaczony jeszcze do przedwzmacniacza?

Źródłem był blu-ray cambridge (przy wcześniejszych odsłuchach był podłączony analogowo) podłączony do amplitunera marantza po hdmi. Marantz był podłączony (pre-out LR) do przedwzmacniacza parasound RCA (który posiada tylko wejścia analogowe) potem poprzez RCA do końcówek

wniosek jest chyba inny w tym przypadku - że końcówka Onkyo jest tej samej jakości co Audiolaby, a nie że końcówki jako takie mają mały wpływ na brzmienie...

wniosek dla mnie taki, że w przedziale cenowym w którym poszukuje 3 końcówek mocy i przy budżecie do 4000zł max za końcówkę - wszystkie przesłuchane końcówki grają podobnie i lepiej kupić tańszą końcówkę i dołożyć do lepszego procesora

lub zakupić przedwzmacniacz wielokanałowy - tylko nie wiem gdzie, bo ten co testowałem w tym sklepie nie był na sprzedaż

W sumie taki przedwzmacniacz byłby chyba najlepszym rozwiązaniem - wiadomo co jakiś czas pojawiają się nowe formaty zapisu dźwięku, nowe funkcje i wejścia

Można by kupić drogi super wypasiony procesor, lecz przy nowych formatach które ukażą się w przyszłości trzeba by zmieniać cały procek a tak pod taki przedwzmacniacz podepnie się byle jaki najnowszy amplituner z pre out i sprawa nowych wejść i formatów załatwiona.

To znaczy, że sygnał z BD poleciał do Amplitunera cyfrowo, został przetworzony przez DAC amplitunera na analog i wyszedł przez PRE-OUT na wejście osobnego przedwzmacniacza, a z niego na końcówki mocy.

Czy to nie jest podwójne użycie przedwzmacniaczy ? Przecież aby sygnał dostał się wyjście preout musi przejść przez przedwzmacniacz amplitunera, bo to przedwzmacniacz steruje preout, a następnie wchodzi na kolejny przedwzmacniacz zewnętrzny.

Jeśli się gdzieś mylę, niech ktoś mnie poprawi.

Dokładnie tak samo to rozumiem, a to oznaczałoby przecież, że w tanim amplitunerze Marantza jest referencyjny DAC stereo oraz równie referencyjna sekcja PRE (parasound w tej konfiguracji był formą przelotki jako drugi przedwzmacniacz w torze).

Dziwna sprawa.

To znaczy, że sygnał z BD poleciał do Amplitunera cyfrowo, został przetworzony przez DAC amplitunera na analog i wyszedł przez PRE-OUT na wejście osobnego przedwzmacniacza, a z niego na końcówki mocy.

Czy to nie jest podwójne użycie przedwzmacniaczy ? Przecież aby sygnał dostał się wyjście preout musi przejść przez przedwzmacniacz amplitunera, bo to przedwzmacniacz steruje preout, a następnie wchodzi na kolejny przedwzmacniacz zewnętrzny.

Jeśli się gdzieś mylę, niech ktoś mnie poprawi.

Poprzez tryb Direct był podawany sygnał dalej - to oczywiste. Sygnał pomijał przedwzmacniacz i układy wzmocnienia amplitunera

Amplituner służył tylko i wyłącznie do dekodowania dźwięku z BD

Poprzez tryb Direct był podawany sygnał dalej - to oczywiste.

Czy to oznacza, że przy funkcji Direct pre tego amplitunera jest pomijane ? Próbowałeś w tym trybie ruszyć gałką głośności amplitunera ?

Pytam bo u mnie w procku też jest tryb Direct ale oznacza coś innego, a konkretnie pomija wszystkie regulacje procesora, ale nie przedwzmacniacz.

Czy to oznacza, że przy funkcji Direct pre tego amplitunera jest pomijane ? Próbowałeś w tym trybie ruszyć gałką głośności amplitunera ?

Pytam bo u mnie w procku też jest tryb Direct ale oznacza coś innego, a konkretnie pomija wszystkie regulacje procesora, ale nie przedwzmacniacz.

Głośność regulowałem parasoundem, po podłączeniu kabli rca do pre-out tego marantza i podłączeniu ich pod przedwzmacniacz na wyświetlaczu z automatu pojawił się napis direct lub stereo direct - dokładnie nie pamiętam

Nigdy nie posiadałem żadnego klocka marantza więc się nie wypowiem jak w nim działa tryb direct - do tego testu wybrałem właśnie ten amplituner ze względu na jego niską cenę

załóżmy, że to był ten Marantz z linka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tylnej ściance ma wyjścia stereo pre-out

w specyfikacji podany tryb pure-direct

wygląda na to, że to zwykłe pre-out, osobiście nie słyszałem nigdy o pre-outach ze stałym poziomem w ampli

Ukryta Zawartość

załóżmy, że to był ten Marantz z linka.

Ukryta Zawartość

Na tylnej ściance ma wyjścia stereo pre-out

w specyfikacji podany tryb pure-direct

wygląda na to, że to zwykłe pre-out, osobiście nie słyszałem nigdy o pre-outach ze stałym poziomem w ampli

strzelałeś?

bo chyba trafiłeś - wyglądał podobnie - tylna ścianka identyczna

Ukryta Zawartość

Dziwne te pre-out bo tylko na fronty.

Nie ma pre-out na centralny i tyły.

sobiście nie słyszałem nigdy o pre-outach ze stałym poziomem w ampli

Nie widziałbym sensu istnienia.

To zdaje się nie są monobloki, bo czytałem gdzieś, że trafa są podłączone jak jeden wspólny zasilacz, co nie zmienia faktu, że zasilacz taki jest bardzo wydajny, a dodatkowo każdy kanał ma swoje dwa kondziorki.

Jest jeszcze mocniejsza wersja, AM200, czyli baza integry IN200, mającej znakomite opinie.

Wnętrzości integry IN200 znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Trafa te same, natomiast są 4 kondy na kanał i dwie pary traznzystorów zamiast jednej na kanał.

Ukryta Zawartość

Sorry mczaj - postaram się w weekend coś skrobnąć (nawał pracy). A przykład, który wcześniej podałem chyba właśnie pokazuje, ze procesor/przedwzmacniacz ma wpływ na jakość dźwięku dużo większy niż końcówka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.