Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX NR 5007 brak dzwięku DTS HD z Karty Grafiki ASUS GTX 560

robertuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie chyba ten dział będzie odpowiedni na poruszenie tego problemu....

Posiadam kartę grafiki Asus GTX 560 TOP. Ta karta posiada wyjście mini HDMI czy przez to wyjście wypuszczę dzwięk DTS HD, Dolby TruHD na kino domowe??

Bo coś mam obawy ze nie....gdy podłącze Amplituner to komputer/karta zamienia mi dzwięk na zwykły DTS....po odłączeniu kabla HDMI od karty grafiki w opcjach filmu gdy go oglądam na komputerze mam dzwięk typu DTS HD , gdy tylko podłączę kabel HDMI do karty w programie odtwarzającym filmy Blu RAy(Total Media Theatre) nie ma dzwięku DTS HD.... czyli krótko ujmując z podłaczonym kablem HDMI komputer-Amplituner na wyświetlaczu amplitunera świeci się tylko zwykłe DTS a wiem że prawie wszystkie filmy te co mam maja DTS HD bo to mi się wyświetla w programie odtwarzajacym na kompie jak włączę opcję "information" o materiale audio... też jest to dziwne że DTS HD w programie Total Media Theatre jest tylko w tedy jak nie jest podłączone HDMI , jak podłacze HDMI nie ma do wyboru dzwięku DTS HD MA i skazany jestem na zwykłe DTS.Myślałem że kabel nie jest zgodny ale sprawdziłem na dobrym kablu 1.4 więc kabel odpada.Napisałem do suportu Asusa bo chodzi o kartę Asus GTX 560 TOP ma ona wyjście mini HDMI i używam adapteru z Mini na Normalne hdmi... mini hdmi ma jakieś ograniczenia??A jakby to była wersja Hdmi stara np 1.2 nie wypuści dzwieku DTS HD???hmmm

Coś możecie pomóc w tej sprawie??

Tak na szybko to powiedzialbym, ze sa problemy z dogadaniem sie miedzy urzadzeniem odtwarzajacym (pc) a dekoderem (ampli). Jesli to jest orginalny BD to pewnie wymagane do prawidlowego odtwarzania jest HDCP czyli takie wlasnie dogadanei sie miedzy urzadzeniami. To w zamysle mialo byc "zabezpieczenie" przed kopiowaniem filmow ale wyszlo jak zawsze. Uczciwi konsumenci dostali po dupie. Ale odbiegam od ttematu... Zajrzyj do ustawien karty graficznej, powinien byc tam gdzies status HDCP. Musi tam byc wyswietlone, ze "wszyzstkie urzadzenia wspieraja HDCP" lub cos podobnego.

Inna sprawa, ze asus nie podaje na swojej stronie czy karta pozwala na transmisje hd-audio czy tylko dzwieku o mniejszej "rozdzielczosci". Zakladam, ze tak bo to nie jest karta z low end'u.

PS

Tak formalnie to nie ma juz wlasciwie czegos takiego jak HDMI 1.2, 1.3 itd. Teraz powinno sie stosowac oznaczenia hi-speed, standard i automotive. To, ze dalej sie sprzedaje kable z takimi cyferkami to wynik zalegania w magazynach kabli produkowanych, kiedy najwyzsza specyfikacja nie bylo jeszcze 1.4. Hd-audio niby jest wspierane od 1.3, ale kazdy kabel sensownej jakosci spokojnie da rade nawet jesli jest sprzed tej wersji.

server unreachable;--

Dzięki za wstępna odpowiedz...powiem tak, komputer nie dawno złożyłem i cieszę się że to w ogóle działa;) pierwszy raz składałem.....trzeba się pobawić z kartą z ustawieniami...w Panelu sterowania nie widzę GE FORCE ASUS , a mam takie coś na laptopie więc trzeba chyba sterowniki ściągnąć... no i chyba kodeki? czytałem trochę i zainstaluję Shark007 kodek lub zobaczę Lav Filters ver.0.50 trzeba próbować...

Piszesz że karta nie jest z 'Lov endu czyli do słabych nie należy?? czaje się na GTX 570 ale to już inny temat...

HDCP to ja nie widziałem nigdzie, więc wnioskuję że na bank sterowniki trzeba ściągnąć...do karty...

Jak macie jakieś sugestie dziękuję z góry...

Sterowniki to podstawa. Gdzies przy instalacji powinno sie instalowac "urzadzenie hdmi audio" lub cos podobnego. Cos takiego juz musisz miec w systemie skoro dajesz rade wypuscic do amplitunera dts, ale mozliwe, ze potrzebujesz nowszej wersji badz domyslne sterowniki systemu tez potrafia to zrobic ale nie do konca prawidlowo.

Tu jest screen pokazujacy jak maialyby wygladac opcje dotyczace hdcp:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z kodekami bym za bardzo nie eksperymentowal bo jak zasmiecisz system to pozniej bedzie niesamowicie ciezko je pousuwac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

ten program KODEKI zachwalają.. Lav Filters ver.0.50 wielu osobom pomógł.Jak zaśmiecę system to wgram nowy:) Czyli nie mam się co obawiać o to że karta (HDMI) nie wypuszcza DTS HD? byłem na stronie asusa i nie widzę żadnych sterowników hmm nie wiem skąd wziąść ...Może coś w właściwościach audio systemu poustawiać....Tak jak wspomniałem oglądając film na kompie jest DTS HD podłącze tylko HDMI i nie ma wyboru DTS HD i DolbyTrue HD.... udało mi się tylko ściągnąć najnowszy sterownik HDMI do płyty głównej... ale po co mi on jak na płycie głównej nie mam HDMI prędzej do karty grafiki by się przydały jakieś stery...ehh pobawię się dziś, jutro z kartą ale ja ikony karty w systemie nie widzę , zobaczę..

Ja jestem zwolennikiem minimalizmu w kwestii kodekow wiec korzystam z cccp, z tym ze chyba aktualna wersja bazuje na ffdshow jeszcze bez wsparcia dla dts-hd i true-hd passtrough.

Ja nie gwarantuje ci, ze ta karta moze wypuscic hd-audio po hdmi. Strona asusa jest uboga w informacje o tej funkcji wiec nalezaloby zapytac na jakims forum komputerowym. Sterowniki do dowolnego sprzetu na swoich scalakach powinna dostarczac nvidia na swojej stronie. W zasobniku systemowym powinna sie pojawic ikona jak sie zainstaluje sterowniki.

server unreachable;--

Już Działa...Pozdrawiam.Fajne jest uczucie jak widzi się na wyświetlaczu DolbyTrue HD pewnie i DTS HD też się wyświetli. Dzięki Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.