Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe i telewizor

kzyh0

Rekomendowane odpowiedzi

telewizor a KD to jak pięść do nosa

masz już 6000 zeta, a to sumka nie mała...

ja bym za to kupił projektor.... (np. infocux x1)

za miesiąc, dwa jak uzbierasz dokupiłbym dvd

pewnikiem masz już zestaw stereo, chodźby najprostszy

sam ocenisz czy potrzebujesz dalej inwestować w zestaw wielokanały

wierz mi - inwestowanie w telewizory panoramiczne to porażka

to nie format do kina

Ja za 6000 skompletowałem:

-Telewizor Sony 28 panorama

-System harman/kardon 1500 dvd+amplifer

-Infinity Hcs II

Jak na razie spisuje się swietnie.Polecam te zestawienie.

Kupiłem te komponenty do pokoju 18 m.kw.

jak kino można oglądać na ekranie 28 calowym??? przy filmach o proporcjach 2,35:1 obraz ma mniej niż 20cm wysokości! to o jakim kinie my tu mówimy???

z jednej strony mały ekran, z drugiej strony kakofonia dzwięku z zesatwu wielokanałowego. gdzie tu są zawarte jakiekolwiek zdrowe proporcje?

Hi Meloman,

za starych czasow bylo takie powiedzonko "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma".

Mimo ze sam jestem zwolennikiem i posiadczem beamera, nie uwazam, by bylo to rozwiazanie dla kogos z budgetem 6k na kompletny zestaw. Ciagle odnosze wrazenie, ze najlatwiej jest obchodzic sie czyimis pieniazkami :-)))

Masz racje wspominajac brak korelacji malego obrazu TV z wielkim dzwiekiem zestawu KD (najpierw slychac cos z lewa, potem przesuwa sie to powoli na center, pojawia sie na chwile na malym ekranie znika z ekranu, a reszta slychac tylko miedzy centralnym i prawym....), ale czy telewizor to juz kino, to juz kazdy musi sam odpowiedziec w oparciu o mozliwosci finansowe, wymagania i PRIORYTETY.

BTW nie moge sobie wyobrazic posiadanie beamera bez telewizora, tak ze beamer to nie alternatywa do telewizora a jedynie add-on pogarszajacy bilans finansowy.

xajas

www.jaschiks.com

troche zlosliwości z rana (no dobrze, z południa) :

do Melomana

stereo do zestawu 5.1 w kd ma się jak pięść do nosa :-)))

a tak na poważnie jedni mają jeden priorytet inni inni: widać dla Melomana kd: to projektor+stereo. dla mnie kd to tv 32 calowe plus system 5.1 (może byc więcej kolumn). Każdy ma to co lubi i na co go stać. A wszelkie wymądrzanie sie w stylu Melomana maże tylko ludzi drażnić...

>>ulan

dla mnie KD to projektor+5.1

ale wolę mieć projetkor+stereo niż TV 36+5.1

po prostu jakość w przekazie jest kolosalna...

pewne kiedyś sobie kupię zestaw wielokanałowy, ale teraz mam inne priorytety

a do telewizji używam 29 (4:3)

hejka , Meloman mnie skusil na projektor i ekran , gdyby nie on

pewnie bym kupil TV 46 cali a teraz kable z sufitu zwisaja

a na projektor uzbierac nie moge / wakacje /

jak bedziesz zmienial to mi sprzedaj !

trzy tygodnie temu mialem juz 4000 zl i kupilem komputer

teraz mam 2000 i zamowilem rolety na okna

i znowu nici z projektora do tego klawiatura w komputerze

cos szwankuje ze znakami / w outlook jest ok. / moze wiecie co jest z nia ?

czyli zostaje jesien - w sam raz na wielkie ogladanie :)

skusil mnie lub nie ale mial racje - Tv 46'' ? jak by to wygladalo w pokoju ?

>>mim

mu projektor jest leciwy (Sony HS-1), a na rynku wciąż pojawiąją sie nowe modele...

na razie nie mogę go sprzedać, chodź kusi mnie kupienie czegoś nowego

niestety ten obiecałem w prezencie siostrzeńcowi... (szczęściarz co? ma dopiero 14 latek)

bardzo się cieszę, że zdołałem przekonać choć jedną osobę. a już myślałem, że moja "praca" idzie na marne...

mim - życzę szybkiej i dużej kaszki. postępujesz słusznie. lepiej poczekać, odłokładać diengi, aby kupić coś czego nie będzie się załowało.

nawet moja Matula przekonała się do tego urządzenia, choć wczesniej była temu mocno przeciwna (tyle forsy)

choć jestem raczej typem Audiofilskim, to uważam, że zakup projektora to była jedna z najlepszych decyzji w życiu!

i naprawdę radzę ludziom mającym troszkę więcej kasy czy jest sens się rozdrabniać! nie ulegajmy modom i sklepikowym gazetkom!

Xajas! ja naprawdę nie chcę komuś zrobić na złość

nie pytający sam oceni... ja mu przedstawiłem pewne rozwiązanie. czy słuszne? dla mnie tak, ale czy dla niego?

6000 zeta to już poważna sumka. gdyby było już kilkaset mniej może bym się w ogóle nie odezwał?

Meloman,

> ja naprawdę nie chcę komuś zrobić na złość

w zadnym wypadku nie traktuje tych porad jako "zlosliwych" i jak pisalem po czesci je rozumiem i popieram, ale z wlasego doswiadczenia wiem, ze takie dosc "luzne" obchodzenie sie z okreslonym limitem finansowym pytajacego o porade budzi u niego niepotrzebnie zawyzone wymagania, ktore nagle staja sie nierealistyczne (w stosunku do posiadanej kasy) i powoduja zbedna frustracje...

Spojzyj sam realistycznie na to, ile trzeba kasy by kupic najprostszy zestaw oparty o projektor:

- projektor (nawet najprostszy)

- DVD

- wzmak stereo

- glosniki

- okablowanie (takze do projektora)

- ekran

- prosty telewizor

Czy mozna to sensownie poskladac za 6000?

xajas

www.jaschiks.com

pewnie, że za 6000 zł trudno o porządne kino, ale proszę zwróć łąskawie uwagę na moje poprzednie posty.

własnie odradzam kupowanie całości za 6000zł, bo w zasadzie ma się wszystko, ale tak naprawdę nic

6000 zł to już sopra podstawa - może warto poczekać, jak się uzbiera?

ja w przypadku poprzednich zestawów stereo popełniałem bład, o którym innych staram się teraz ostrzegać...

lepiej kupić za uzbierane pieniądze jeden element, a nie od razu całość bo naprawdę człowiek będzie tylko załował... jak to mówią biedny dwa razy traci....

zresztą np. taki ekran można zbudować korzystając choćby z Twoich pożytecznych porad

ja wydałem coś około 1000 zeta i załuję, bo ekran po rozłozeniu ma tendencję do falowania. bardzo mnie to itytuje.

i uważam, że powinno zaczynać się zakupy do KD od kupienia dobrego źródła obrazu. dzwięk zostawiłbym na końcu.

>>sussel

o projektorach było wiele, wiele razy:

w skrócie na co zwracać uwagę:

- DLP (efekt tęczy) czy LCD (gorsza reprodukcja kolorów, zwłaszcza czerni i szarości)

- kontrast czyli im większa proporcja tym lepiej. 2000:1 to jest okey ale...

oglądałem niedawno Infocusa X1, który wg specyfikacji producenta ma kontrast 2000:1. mój projektor Sony HS-1 ma tylko 400:1. mimo to powiem szczerze, że wcale nie uważam, że w domu mam gorszy obraz. wręcz przeciwnie....

- jasność czyli uwaga na projektory do prezentacji, najelpiej aby nie przekraczała 1000ANSI

- cichość (28dB i niżej)

- żywotność, dostęoność i cena lampy,

- rozdzielczość, ale wg mnie to psrawa dyskusyjna

- format obrazu czyli 16:9 czy 4:3 (osobiście uważam, że ten drugi jest bardziej uniwerslany)

- obłsuga wejść (albo nalogowe typu komponent czy monitorowe RGB D-Sub 15 pinowy lub cyfrowe HDI, DVI)

- możliwość podłaczenia pod sufitem, czyli praca w trybie do góry nogami.

Meloman pisze > zresztą np. taki ekran można zbudować korzystając choćby z Twoich pożytecznych porad

ja wydałem coś około 1000 zeta i załuję, bo ekran po rozłozeniu ma tendencję do falowania. bardzo mnie to itytuje.

dlatego ja kupilem ekran elektrycznie rolowany za prawie 2,5 tys bo wole miec komplet

za pól roku ale byc z niego zadowolony niz kupic wszystko taniej i teraz

kto kupuje tanio - kupuje dwa razy ! - zasada z zycia wzieta

twardo i mocno sie tej zasady trzymam

zostal mi tylko do kupna projektor - bez pospiechu nie Meloman ?

>>mim

teraz już też tak postępuję choć do głowy by mi nie przyszło, że za kawałek płótna z listwą płacę 1000 zeta, a to nie za bardzo nadaje się do użytkowania

teraz kupiłbym ekran elektryczny bez mrugnięcia okiem.

jak za 2500zł to wg mnie okazyjnie.

a kiedy kupujesz projektorek i jaki? podobno nowy Hitachi wymiata!

sam nie wiem , mysle ze do jesieni kupie , caly czasd byl dla mnie nr. 1

panasonic pt500 ale sam nie wiem , czytalem w gazecie w testach jest polecany

Philips bogart w cenie nizszej niz panas o stopie kontrastu 1:1800

>>ale on jest 211/119 cm 16/9 - czarna ramka dookola

piszesz jakby to była wada... szerokość jest wystarczająca, a ewentualnie możez mieć problem z obrazem przy podłaczeniu konsoli do gier lub kompa. tam masz format 4:3 i może Ci brakować wysokości ekranu.

nie , nie wada ale pisales ze tanio kupilem dlatego podalem rozmiar ekranu

jak na taki ekran to cena normalna a chcialem 16/9 bo jak pisalem we wczesniejszych postach

mam pokój wysoki w miejscu ekranu na 180cm

ekran 2/2metry lezalby na podlodze a 1,6 / 1,6 m to troche maly

jak ja szukałem to cena ekranu elektrycznego wynosiła ponad 3500zł... wtedy wydała mi się zaporwa. pomyślałem, że przecież mogę użyć swoję rączki :) po co mi silnik....

a może to tylko mój ekran ma tendencje do falowania?

nie , nie tylko Twoj - wszystkie rolowane recznie tak maja wczesniej czy pozniej

jedynie dwa ciezarki po bokach i jast ok , ale ja chcialem miec ekran na

ladnych pare lat i w kazdym sklepie polecano elektryczny , a wiem po sobie

jak bym kupil reczny za 1000 zl to by mnie chyba szlag trafil z tym marszczeniem

teraz zostal mi problem z wyborem projektora takiego niedrogiego do10 tys zl

bo nie jestem jakims kinomaniakiem ale lubie czasami cos obejzec i niech

to bedzie na czyms takim a nie na 32 calach

Ja kupiłem na razie telewizor Sony 28 100hz bo mam zamiar kupić Panasonic PB 50 -36 za 8tys.zł.

A nawet projektor za 10 to wielka porażka.Projektor starcza na rok, może 1,5 bo pózniej lampa za 2000 tys do wymiany.A poza tym telewizja-nie obędzie się bez tunera telewizyjnego.A jak jest jasno w pokoju???

Dla tego nie polecam projektora.I do tego mam skosy w pokoju.Alternetywą dla projektorów są panele LCD.

Nie plasmy bo te też po jakimś okresie sie wypalają.

tv i tak kupie ok 36'' a 3000 godzin lampy wystarczy na ponad 5 lat

przeciez nie oglda sie kilka godzin dziennie , pracowac tez trzeba, chociaz

problem z tym ze ja pracuje w domu i moge w kazdej chwili ogladac

druga sprawa projektor to jest cos wyjatkowego, cos co sie kojazy

dokladnie z kinem i cos czego nie maja wszyscy / w moim

otoczeniu nie ma nikt a co niektorzy nie maja zielonego pojecia co to jest /

i wlasnie o to chodzi - chce kupic i kupie kropka , koniec .

>>DrDmax

proszę wskaz mi choć jednego użytkownika projektora, który jest niezadowolony z zakupu?

ja znam, ale wręcz przeciwnie - wszyscy są co najmniej bardzo zadowoleni

ja powiem, że jak 2 latka temu sprowadziłem Soniaka to przez pierwsze tygodnie nie mogłem oderwać oczu...

a co do zaciemnienia... czy jak idziesz do Kina, to reklamujesz że na sali jest ciemno?

mnie absolutnie nie przeszkadza, że muszę oglądać filmy w zaciemniu. wręcz przeciwnie - może to zabrzmi pretensonalnie, ale dzięki temu tworzy się specyficzny klimacik. filmy jakoś lepiej się odbiera, czujesz się jakbyś był właśnie na sali kinowej...

wiesz - mój projektor ma już swoje lata i to jest teraz raczej złom, ale i tak uważam, że generuje lepszy obraz niż Multikino czy CinemaCity.

wydaje mi się, że nigdy nie widziałeś działania projektora, w normalnych warunkach... może w MM?

jak mieszkasz w pobliżu Katowic to zajrzyj proszę do sklepu Audiostyl

i już na koniec - 100-kroć wolę obejrzeć film na projektorze z pofalowanym ekranem (jak go dociążę to jest gładki jak pupcia niemowlęcia, tylko, że te hantle szpetnie wyglądają i boję się, że kiedyś mi się to wszystko urwie) niż na 36 calowym tv

oczywiście - Ty możesz sądzić inaczej, ale wg mnie w cenie do 10 tys zwłaszcza od paru miesięcy możesz dostać bardzo dobre projektory

>>Melomam , nigdy nie widzialem projektora w dzialaniu !

mieszkam 40 km od katowic , chetnie poogladam

moze zrezygnuje na rzecz tv :) - zartuje

kurcze , jak bym chcial zobaczyc jak to dziala

widzialem tylko fotke w gazecie

teraz faktycznie cena panasonica pt500 spadla do 9999zl

ale jest jeszcze cos takiego Hitachi PJ-TX100W z polskim menu o chalasie 25db !

w cenie9750zl - ceny ze sklepu Audiostyl czyli mozna kupic za ok 7500 / allegro /

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.