Skocz do zawartości
IGNORED

za dużo wysokich tonów

Speed123

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję sprawdzić brzmienie na przyzwoitym CD; na tunerze sprawdź odsłuch na PR3 - dobrze nadają. W Słupsku bywam i zawsze tam miałem problemy z odbiorem radia i TV z powietrza; wzmacniacz antenowy po drodze ... też do sprawdzenia. Sygnał z kompa po mini cinchu i zapewne stosunkowo długim kablu plus spadek na sopranach w samym kompie możliwy w niektórych rozwiązaniach daje Ci poczucie lepszego dźwięku, bo w sumie podaje sygnał z obniżonym poziomem sopranów.

Mam obawy, że ten jednak zestaw tak gra, trochę za jasno.

Witam poraz kolejny wszysktkim bardzo dziękuję za cenne uwagi. Przyczyna lezy po stronie kolumn. Zrobiłem mały eksperyment zasłoniłem głośniki wysokotonowe cienkim materiałem i zmiana na plus. Poziom wysokich tonów taki jaki oczekiwałem. Może to nie wygląda pięknie ale jeszcze to dopracuje zeby jakoś wyglądało. Nie ma efektu grania za katorą! Teraz jestem zadowolony! Na to wychodzi że ten zestaw tak gra. Problem uważam za rozwiązany. Tak jak pisałem wcześniej posiadam yaqina mc-10l, ushery s-520, tuner tu-1500Ae, mam także cd denon dcd-510ae ale jakość nie za często z niego korzystam. Czy jest szansa na zwiększenie jakości dźwięku z posiadanych elementów nakładem finansowym max 1000zł. Czy do posiadanego zestawu zakup suba rel t5 przyniesie wymierne kożyści czy nie mając możliwości odsłuchu zmierzam w złym kierunku?

Przepraszam za błędy...

To powiem Ci to jeszcze raz , postaraj się zrobić adaptację akustyczna, to pomaga na różne aspekty i na górę pasma i na dół i wcale nie musi być droga. Poczytaj w zakładce Akustyka.

I nie kombinuj z kocami, wydmuszkami od jajek i innymi gąbkami ...

Przeczytaj na początek ten temat :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a i nie kombinuj z subwooferami lepiej kup lepsze kolumny ale na początek akustyka .

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja dodam swoje trzy grosze jako użytkownik usherów oraz niegdyś denonów w połączeniu. Góra była za ostra. Walczyłem, walczyłem, aż zwyciężyłem - zmieniłem wzmaka na harmana. Teraz jest tak jak powinno być. IMO denon nie gra w połączeniu z usherkami. Dodam też, że muzyka z kompa faktycznie bardzo mi się podobała i w niej mi nic nie przeszkadzało. Podejrzewam, że integry są troche zamulone i pewnie stąd taki efekt, ale to już moje domysły.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

No jak to ? Rekomendacja Audio Video i opis :

"Fenomenalna relacja jakości brzmienia i wykonania do ceny. Neutralność, precyzyjna góra, świetne stereo i całkiem dobry bas z małej skrzynki"

To chyba wina napięcia w gniazdku :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Usher wchodził na rynek,recenzja musi być git,Audio-show też wypromowało z subikiem za zasłoną?:)

To nie są monitory do poważniejszych odsłuchów muzyki,tył w kinie domowym,zresztą co będę pisał.

Więc Rydz proponuję zmianę kolumn... czy jest coś ciekawego do 2500 tyś co zagra dobrze? Jeśli będą jakieś propozycje to tym razem preferowałbym kolumny podłogowe z szybkim basem.

Zbieg okoliczności:) przeglądałem tą aukcję od dłuższego czasu. Zastanawiałem się nad tymi kolumnami:)

Mam pytanie Bias zalecany dla wzmacniacza wynosi od 0.35v do 4.0v czy zejście poniżej 0,35 dla uzyskania mniejszej ilości tonów coś zmieni. Czy instnieje możliwośc popsucia wzmacniacza?

To nie są monitory do poważniejszych odsłuchów muzyki,tył w kinie domowym,zresztą co będę pisał.

Trochę przesadzasz IMO. W tym przedziale cenowym (jak kupowałem to ok 1300 zł) ciężko było wyszukać coś sensowniejszego. W 12 m^2 grają bardzo dobrze. Wszystko zależy z czym są połączone. Jak ktoś kupuje system na raty tak jak ja to ma problem. Gdybym w dniu zakupu kolumn kupił harmana z odsłuchów nie miałbym walki ze sprzętem tylko kilka lat miłych odsłuchów. Niestety po drodze doszła u mnie przeprowadzka więc i tu mam komplikacje z nowym pomieszczeniem ale i tak uważam, że to był dobry wybór. Wtedy jak pamiętam do wyboru miałem jeszcze es30 i kefy które zagrały bardzo sucho i mało melodyjnie. W 12 m^2 basu im też nie brakuje.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jednemu podoba się ,innemu nie,męczyłem Ushery z tranzystorem i lampą ponad trzy miesiące,odchudzone instrumenty niczym anorektyczki na wybiegu mody,kiedy nie wiadomo np czy gra saksofon tenorowy czy altowy,czy najcieńsza struna gitary basowej to może najgrubsza struna gitary akustycznej,stopa perkusji to taka stopka małego dziecka itd,itd.

Jak to jest, że część osób twierdzi,że ushery mają wystarczającą ilość basu.... Wzmacniacz denon pma 510ae, gałka regulatora basu na maximum basu bardzo mało. Wzmacniacz yaqin mc-10l basu prawie nic. Z własnego doświadczenia wiem że ilościa niskich tonów ushery grzeszą. Może jestem jakiś mało osłuchany ale wiem to z własnego doświadczenia. Najlepsze w tym wszysktkim to że dźwięk tych kolumn mi się podoba z wyjątkiem zbyt dużej ilości wysokich tonów, które nie syczą ani nie są zbyt jaskrawe a z drugiej strony może tak jak wcześniej koledzy pisali że zestaw ten tak gra. Mój zestaw słyszało kilka osób żadna z nich ze soba o tym nie rozmawiała przed odsłuchem. Pierwsze słowa czystość, mnóstwo detali, i przestrzeń trzy osoby powiedziały to samo. Może szukam ,,dziury" w całości, może wymyślam... ale dla mnie ten detal jest za mocno wyeksponowany. Jesze raz spytam osób zorientowanych czy ustawienie niższczego biasu niż zalecany ma zły wpływ na wzmacniacz? A może wymiana lamp? na takie, które zagrają mniej detalicznie?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wymiana lamp nic nie pomoże,ustawienie niższego biasu może skutkować szybszym zużyciem lamp,być może także uszkodzeniem wzmacniacza.

Można Usherami oszukiwać uszy,tylko po co ?,wcześniej czy póżniej i tak pójdą w odstawkę,z przewagą na wcześniej,bo ile można się męczyć.

Elementy jakie posiadm denon pma 510ae, denon dcd510, denon tu-1500ae, yaqin mc-10l, usher s-520. Aktualnie podłączony mam wzmacniacz yaqim pod ushery. Kolego Rydz czy mógłbyś mi zaproponować sensowną zmianę z uwagą, że wzmacniacz yaqin pozostaje. Co mógłbym sprzedac do czego mógłbym dołożyć aby uzyskać mniej tonów wysokich a zarazem więcej energi, basu i szybkości?

Wzmacniacz denon pma 510ae, gałka regulatora basu na maximum basu bardzo mało. Wzmacniacz yaqin mc-10l basu prawie nic.

Sprzedaj te kolumny ja mialem MC-10L ponad 3 lata basu ten wzmacniacz ma tyle ze potrafi zdominowac cala muzyke walczylem z basiskiem dlugo do tego stopnia ze pozbylem sie MC-10L chociaz to bardzo dobry wzmacniacz w swojej cenie a nawet wiekszej ja dalem za nowy 1500pln .

Testowalem kilka roznych kolumn podlogowych i jedne monitory z MC-10L tylko z jednymi basu bylo troche malo i to nie byly monitory ;) na wszystkich innych basisko bylo super ;) A i gora w MC-10L nigdy mi po uszach nie dala wiec chyba kolega rydz ma racje .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Speed123,posiadasz 2 wzmacniacze,propozycja Ruark jak i Castle które poniżej to opoka do budowania solidnego Hi-Fi.

Jeżeli nie było nic grzebane,obie konstrukcje moim zdaniem są warte każdej złotówki.

Decyzje musisz podjąć.

Gdybym to ja szukał kolumn do 2500zł,nie zastanawiałbym się :)

http://allegro.pl/castle-harlech-s1-kartony-stan-idealny-i2412478045.html

Nie będę przeciągał tematu w nieskończoność:), mam dwa dni wolnego na spokojnie sobie wszystko przemyśle. Mam jeszcze kilka pytań na koniec jeśli sprzedałbym yaqina mc-10l czy w tej cenie kupie wzmacniacz tranzystorowy grający na tym samym poziomie. Wiem, że może to śmiesznie zabrzmi ale zastanawiam się także nad monitorem usher x-719 według specyfikacji schodzą nisko jak na monitory- może to byłby dobry wybór? Kolego Rydz jeśli miałbyś wybierać między kolumnami do yaqina to wybrałbyś ruark'k czy castle? Z uwagą że zależy mi na tym głębszym i szybszym basie:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Speed,ja nie słyszałem mc-10,zostaw wzmacniacze!,Ruark nie były na Polskę,wątpię by ta firma spartoliła dżwięk,swoje kosztowały.

Castle natomiast to już niemal legenda,wersja1 lepsza od 2.

Odpuść sobie Ushery

Zostaje jednak przy moim zestawie. Znalazłem winowajce odpowiedzialnego na zbyt wysokie tony. Okazało się że jedna lampa była uszkodzona chociaż z wyglądu nic na to nie wskazywało. Wymieniłem kwadre lamp i problem zniknął. Dziękuję wszystkim za pomoc. Swoje kolejną przygodę rozpocznę z kolumnami usher x-719 połączonymi z subwooferem rela lub velodyne. Kwestia uzbierania pieniędzy- niestety:) Jeszcze raz dziękuję. Temat zamykam.

...bym zapomniał czy może ktoś podać mi namiar na osobę która zajmuję się modyfikacją elementów audio, wymiana kabli,dobór lepszych kondów lampilizacja cd itp.

Miałem skończyć temat ale lubie kombinować i chciałbym podzielić się fajnym spostrzeżeniem. Podłączyłem na próbe tuner diora as 255 i... szok. Nigdy bym nie pomyślał, że radio które wyciągnęłem z garażu. Które jak dla mnie miało wartość zerową okazało się bardzo dobrym źródłem. Nie będe się rozpisywał na temat zmiana aspektów brzmieniowych ale diora na komodzie zostaje. Tuner denona tu-1500ae zjada na starcie. Diora dużo bardziej dynamiczna, lepiej ściaga sygnał na tej samej antenie, średnica bardziej wycofana co według mnie jest plusem bo przez to dźwięk jest cieplejszy, przestrzeń i stereofonia zachowana mniej więcej na tym samym poziomie. ...tak się zastanawiam nad wartościa niektórych nowych elementów audio...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.