Skocz do zawartości
IGNORED

za dużo wysokich tonów

Speed123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz yaqin mc-10l (lampy nos rosyjskie), ushery s-520 i tuner denon tu-1500ae. kable głośnikowe 4mm/4zł mb, interkonekt techlink 1m 50zł. Mam problem mianowicie cały zesta gra za ostro, za jasno. Jest to mój pierwszy wzmacniacz lampowy! może one tak grają... Wiele osób twierdzi że wzmacniacze lampowe grają rozdzielczym i bogatym dźwiękiem. Mój zestaw ,,razi" po uszach. Przestrzeń, stereofonie, to ,,coś" co przykuwa uwagę- zestaw posiada, ale poziom wysokich tonów jest mocno przesadzony! Jeśli jakać osoba potrafi pomóc będę mocno wdzięczny. Niewiem dlaczego ale mam wrażenie, że to jest wina tunera... ale mogę się mylić. Może to wyda się dziwne ale jakość dźwięku jest piękna jak puszczam muzykę z laptopa ze strony youtube utwory w hd. Na tuner wydałem jakieś 800zł a poziom dźwięku z laptopa z wbudowaną kartą potrafi oczarować...

https://www.audiostereo.pl/topic/94815-za-du%C5%BCo-wysokich-ton%C3%B3w/

Miałem ten sam problem, ale na innych klockach i okazałosię że największy wpływ miała akustyka.Nadal kombinuję bo do końca nie gra to jak bym chciał, ale zmiany w akustyce były najbardziej skuteczne.

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

myślałem nad małymi panelami akustycznymi pochłaniającymi wysokie tony. Ale nigdy czegoś takiego nie miałem i niewiem w jakim stopniu ma to pływ na dźwięk.

...a może przedwzmacniacz z regulacją tonów?

Ten wzmacniacz nie ma regulacji barwy...w takim razie pozostaje zmieniać kable, ustawienie kolumn, akustykę, sprzęt, a czasem można się po prostu przyzwyczaić - to się nazywa czasem wygrzewanie słuchacza.

Teraz już wiesz że opinie innych można między bajki włożyć ?

Możesz zmienić tłumienie wysokotonowca. Podaj impedancje głośnika wysoko tonowego podam Ci kilka tłumików.

Jeśli będziesz chciał pobawić się akustyką (raczej wygłuszeniem pokoju) to najtańszym i najprostrzym (poza kupieniem dywanu i mebelków z książkami i innymi...) sposobem poprawy akustyki jest zakup gąbki tapicerskiej, poczęcie jej w kwadraty i za pomocą taśmy dwustronnie klejącej przyklejenie jej na ściany koniecznie niesymetrycznie i w różnych miejscach. Jeśli po eksperymentach będzie już ok to możesz zrobić do nich ramki i obić jakimś rzadkim materiałem lnianym lub czymkolwiek estetycznym. Do eksperymentu gąbka 1cm lub 2 cm. Gąbkę kupisz w hurtowni "tapicerskiej" lub u tapicera (drożej) u "mnie" 2cm kosztowała 20 zł.

skk

po pierwsze to trzeba sie zastanowic nad jakoscia nadawania polskich rozglosni,

jezeli dzwiek z laptopa Ci sie podoba to modyfikacja zwrotnic jest chorym pomyslem,

ja bym pomyslal ew. o zmianie tunara na grajacy trosze ciemniej lub zmiana kabla(chincz tuner-wzmak) na taki ktory zlagoszi troche gore.

pamietajac o tym ze dzwiek z laptopa jest ok ,kabli glosnikowych nie ruszac,jak mowia lepsze jest wrogiem dobrego,pozdrawiam.

Hmm... a wygrzane lampki juz sa ? Sprawdz tez ustawienia biasu jesli masz bias w okolicy 0,400V to ten lampowiec potrafi zagrac ostrzej wysokimi tonami jak dasz na 0,350V bedzie mniej gory i przybedzie troche basu .

Ja mialem MC-10L z kilkoma roznymi kolumnami i nigdy u mnie gora nie byla ostra .

Lampy są wygrzane, gram na nich już około 500godzin. Bias ustawiony na 3,360v. Sprzętu używam od niecałego roku więc miałem czas na przyzwyczajenie się ale niestety nie przyzwyczaiłem się:). Impedancja nominalna kolumny to 8ohm. Jaki tuner zagrałby ciemniej? czy zmiana na analogowy mogła by przynieść poprawę? myślę jeszcze nad tym kablem... jaki wchodziłbym w grę? Dziękuję za zainteresowanie.

Jeszcze mała uwaga zestaw bardzo fajnie gra przy starej muzyce lata 70/80, przy pop, disco itp robi się straszne zamieszanie.

Poczytaj może dział "akustyka" tego forum. W wielu przypadkach zmiana brzmienia po zrobieniu nawet skromnej adaptacji jest ogromna do włożonych pieniędzy. Dostałeś już taką rade w 4 poście, tylko nie kupuj żadnych pianek tapicerskich jak sugeruje kolega stalin w poście 9 jak już to wełna PT-80.

Pozdrawiam.

Właśnie że sposób z gąbką jest dobry bo tani i łatwy do zrobienia. Napisałem też że do eksperymentów. Jeśli coś nie wyjdzie mała strata. A wełnę trzeba czymś zabezpieczyć bo pyli i robota z nią jest koszmarna wymaga większych nakładów finansowych. Gąbkę można zabarwić i można ja powiesić i jest ok zaś wełnę już nie bardzo. Zresztą gąbkę stosują profesjonaliści bo szybko. Wełny takiej taką kolega poleca się nie używa jak już to specjalne panele ozdobne które nie pylą. PT 80 musi być zabudowana jeśli używamy ją w pomieszczeniach użyteczności publicznej.

Kabel masz chyba ok Tech+link to dobra firma i niedroga ale jak kolega chce to mam takiego zrobionego zamulacza z miedzi 6N solid core mogę oddać po kosztach.

skk

Nie no do eksperymentów jak to ktoś napisał to się nadaje koc z angory jak ci dźwięku nie poprawi to zawsze możesz przykryć nogi w chłodne wieczory ... lub z darmowych rzeczy polecam wytłoczki po jajkach ...

Skoro dźwięk z tunera jest do kitu to go sprzedaj i słuchaj radia z neta jak masz dobry transfer.

• Redaktorzy

proponuje zrobić porównanie danej stacji z tunera UKF i tego co nadają w necie - jeśli z PCta będzie lepiej będziesz miał winowajcę ;-) Wtedy warto zainteresować się którymś z odtwarzaczy strumieniowych

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

wszyscy zapominaja ze kolega twierdzi ze z laptopa dzwiek jest ok,wina ewidentnie jest po stronie tunera lub poleczenia tuner wzmak.

Słuszna uwaga ale czy Speed123 nie ma w laptopku korektora ?

skk

Niestety nie mam korektora, jest to zwykła karta wbudowana w laptopa z podstawowym sterownikiem, który nie ma opcji regulacji tonów. Jutro sprawdze opcje z radiem z komputera. Jeśli mógłby ktoś polecić jakieś dobre radio internetowe to też byłbym wdzięczny.

• Redaktorzy

. Jeśli mógłby ktoś polecić jakieś dobre radio internetowe to też byłbym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zjedź na sam dół strony i będziesz miał 3 stacje do wyboru - Linn radio, Linn Classic i Linn Jazz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przyznam radio warte posłuchania, ale brakuje w nim przestrzeni i dynamiki. Poziom wysokich tonów jednak na odpowiednim poziomie. Z drugiej strony pisałem do Wojciecha Pacuły z high fidelity i wykluczył on konfilikt tunera. Zna ten tuner i stanowczo twierdzi że nie w tym tkwi problem...

Antena domowa pokojowa z wzmacniaczem postawiona blisko tunera z uwagi na krótki kabel. wzmacniacz stoi obok tunera bezpośrednio na komodzie.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolumn czy zamiana z usher s-520 na roth oli40 to dobry pomysł? Mieszkam w Słupsku jest tu jeden sklep specjalistyczny ale chyba pada bo nic w nim nie ma- niestety, więc nie mam możliwości przesłuchania kolumn jakie by mi odpowiadały.

Sprawdziłem jak wszystko gra z kolumnami pura. Mniejsza przestrzeń! gorzej brzmia instumenty ale cała reszta dla mnie bardziej przyswajalna. Z kolega z poprzedniego posta się nie zgodzę różniaca w cenie między usherami a purami olbrzymia a w jakości znikoma. Posłucham jeszcze dzisiaj ale raczej mój problem tkwił w jasnych kolumnach z olbrzymią sceną.

Mi chodziło o przeznaczenie. Usher S-520 przeznaczyłbym do odsłuchu z mniejszej odległości, do nagłaśniania niewielkiej przestrzeni, co da mniejszy wpływ akustyki. Natomiast podłogowe Oli bym użył przy odsłuchu z większego dystansu, co zwiększy wpływ akustyki, aczkolwiek niżej zejdą. Jeśli akustyka pokoju jest taka sobie, to będzie zmiana jakość-> ilość.

Ushery są nowe czy używane?, sam ponad dwa miesiące temu nabyłem nowe Ushery s-520 i dopiero po dwóch miesiącach grania monitory zaczynają grać tak jak powinny, a na początku tragedia same wysokie tony aż normalnie denerwowały a teraz miodzio :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.