Skocz do zawartości
IGNORED

NIda a niskie częstotliwości

TMQ

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu próbach z ustawieniami kolumn i miejsca odsłuchu okazało się że nieuniknionym jest odsunięcie kanapy od tylnej ściany. Pozostała mi przestrzeń pomiędzy oparciem kanapy a ściana którą postanowiłem zabudować cokołem wykonanym z płyty kg. Powstanie więc pudło o dość znacznym litrażu które mam zamiar wypełnić PT 80. Pytanie jest następujące - czy w płycie czołowej która będzie schowana za kanapą wycinać okrągłe otwory w dużej ilości czy pozostawić nide pełną bo niskie częstotliwości przez nią przenikną do materiału tłumiącego? W pokoju podbicie jest w okolicach 60 Hz, Odsunięcie kanapy od ściany + 4 absorbery na ścianie za słuchaczem poprawiły dźwięk w ogromnym stopniu , cokół będzie robiony w sumie tylko ze względów estetycznych jednak chciałbym tą przestrzeń możliwie jak najefektywniej wykorzystać.

https://www.audiostereo.pl/topic/94819-nida-a-niskie-cz%C4%99stotliwo%C5%9Bci/

Jeśli problem jest przy 60Hz, to możesz dać zwykłą płytę GK. Przyjmuje się że częstotliwości poniżej ok. 160Hz spokojnie przechodzą przez pojedyncza płytę GK 12,5mm. W środek PT80 jest dobrym pomysłem, tylko podaj jaka będzie głębokość pomiędzy płytą GK, a ścianą właściwą?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jeśli problem jest przy 60Hz, to możesz dać zwykłą płytę GK. Przyjmuje się że częstotliwości poniżej ok. 160Hz spokojnie przechodzą przez pojedyncza płytę GK 12,5mm. W środek PT80 jest dobrym pomysłem, tylko podaj jaka będzie głębokość pomiędzy płytą GK, a ścianą właściwą?

Dziękuję za informację. Jeśli chodzi o głębokość to będzie to około 25 cm (całe pudło będzie szerokie na 230 cm i wysokie na 75cm) - nie wiem też czy całość wypełnić materiałem tłumiącym czy zostawić pustkę powietrzną od ściany do połowy głębokości?

Co by nie naciągać się na koszta możesz zrobić tak:

- GK

- PT80 10 lub 15cm

- pustka 15 lub 10cm

- ściana właściwa

Różnica pomiędzy takim rozwiązaniem, a 25cm wełny będzie znikoma.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

W pokoju podbicie jest w okolicach 60 Hz,

Jeśli to podbicie wynika z rezonansu pomieszczenia, a prawdopodobnie tak jest, to lepsze wyniki osiągniesz budując "pudło" jako rezonator helmholtza (patrz np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.