Skocz do zawartości
IGNORED

orkiestry smyczkowe - repertuar

stanik

Rekomendowane odpowiedzi

znacie repertuar na taki skład?? macie ulubione zespoły?

jest dużo ciekawych kompozycji np. serenada Czajkowskiego, Dvoraka, divertimenta, suita Schoenberga, 3 utwory w dawnym stylu Góreckiego, Vivaldi, Piazzolla itd, itd.

co powiecie o tym kawałku i o tym jak oni to grają??

pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/94924-orkiestry-smyczkowe-repertuar/

To chyba trochę kwestia gustu...

Lutos "Muzyka żałobna", w tym utworze jest jakaś perfekcja, odkrycie pewnego właściwego rozwiązania - i z tego powodu jest fascynujący ale też nie nadaje się do wielokrotnego słuchania.

Roman Berger "Post scriptum", szczególny kawałek, wciąga dziwnym spokojem, ale nie wiem czy jest nagranie.

Bacha jest dobre nagranie koncertów wiolonczelowych z M.Maiskim Deutche Grammophon. Niektórych może razić za bliski plan, ale za to szczegółowość, klawesynik delikatniusi, klarowne, wyważone.

Strawinskiego "Apollo i muzy" się chwali, ale ja nie rozumiem. To jest, zdaje się, pod balet i bez baletu pustawe.

No i Górecki właśnie, on znakomicie pisał na smyki, mistrz instrumentacji.

Pender Koncert na altówkę i orkiestrę smyczkową, bywa wykonywany przez solistę wiolonczelistę, zapiernicza, bardzo dobre.

Wolę mniejsze składy, ale jeśli już, to MAK Goebel'a, Musica Amphion, Academy of Ancient Music Hogwooda czy Amsterdam Baroque Koopmana. Cóż, wolę instrumenty z epoki. A że sam jestem z innej epoki, to skończyłem historię muzyki tak jakoś na Rachmaninowie, a później to już tylko Górecki z "Symfonią pieśni żałosnych" już od pierwszego wydania w Polsce na winylu. A np. Haydna lubię oba wiolonczelowe, szczególnie wykonania Trulsa Morka i Sebastiana Combertiego właśnie szczególnie ze względu na bliskość nagrania, namacalność i barwę instrumentów - to jest dopiero jazda !!!

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a ja ostatnio to robię, na prawdę ładna serenada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.