Skocz do zawartości
IGNORED

Tworzenie własnych kolumn???

DrDmx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam głośniki do kina domowego, lecz chciałbym poeksperymentować i stworzyć własny głośnik.Czego do tego potrzebuje??Wiem czego na pewno potrzebuje:

-głośniki wysokotonowy

-głośniki średnio-niskotonowe

-mata wygłuszająca(pianka)

-zwrotnica

-kable

-gniazda głośnikowe

Co jeszcze??Pmóżcie.

Może macie programy wspomagające własną produkcję głośników.

Podzielcie sie swoim doswiadczeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/9501-tworzenie-w%C5%82asnych-kolumn/

Wiesz to nie jest takie proste. Trzeba oprócz dobrych chęci mieć duże sprawnoości manualne (stolarskie) no i dużą wiedzę z zakresu fizyki, akustyki. To nic nie może być postanowione bez wyliczenia 9np. długość br, czy jego umieszczenie). Dla mnie po przeczytaniu literatury okzało sie zbyt skomplikowane i odpuściłem sonie samodzielny montaż. Jutro zaglądnij tu to prześlę Ci linki do stron gdzie prezentują swoje dzieła (razem czasem ze scematami) artyści w tej dziedzinie.

Pozdrwiam

Kondi -> Zabijasz inicjatywe. Myślisz,że takie firmy to od czego zaczynały? Ja się też nie tak dawno (ze 2 lata temu) bawiłem i niepowiem,że całkiem sympatycznie brzmiące kolumienki mi wychodziły tak jak porównywałem ze sklepowymi to nie ustępowały tym za 2kzł. za sztuke. (oczywiście kwestia jeszcze na czym grały moje i sklepowe ale nie miałem się czego wstydzić). Głównym problemem poza akustycznym aspektem jest sama stolarka ale wszystko jest do przejścia bo przecież nie od razu Kraków zbudowano!:)

DrDmx -> Wszystko przed Tobą! Szukaj,licz,ucz się i będzie ok! Złapiesz bakcyla,potem nabierzesz doświadczenia i będziesz sam uczył tej sztuki;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>>Dreamer

mówimy o człowieku, który na pewno nie ma 10 000 zeta na eksperymentowanie... jak już robić, to robić z głową... sklejając sześć desek i zaklejając watą człowiek się niczego nie nauczy...

Bez zwrotnic.....szerokopasmowy Visaton BG 20!

Polecam 250 ZL/para!!!

Mozna uzyskac pasmo 45Hz>17kHz....91dB!

Tylko pod lejek dasz kliniki z gabki...i gra!

Kilka wynalazkow typu Lowther ...Rhedeko lezy i placze...no moze te b.drogie to nie ale te do 9 000 Zl napewno tak....

Mam wielu znajomych co robią idealne skrzynki.Wystarczy że coś zeszkicuje a oni to stworzą.I to prawie za darmo, więc o skrzynki nie mam co się martwić.Gorzej o sam osprzęt.Mam pieniądze , ale nie wiem jak sie do tego zabrać.Jakie głośniki kupić.Jednym słowem co? jak? i gdzie?.

Nie kupuj wynalazków które proponuje Darkul, bo to badziewie. Nie usłyszysz na tym nic poniżej 100Hz.

Na początek proponuję Ci jakiś układ dwu drożny. Zbuduj sobie system pomiarowy, bo bez tego nic nie zrobisz.

www.speakerworkshop.com

Igod - teraz masz ksywkę js?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Podaj nazwisko i numer telefonu tego gościa, ewentualnie weź w/w kolumny na spotkanie forumowiczów.

Przy 50Hz spadek efektywności wynosi około 10dB. Należy zauważyć, że pomiar został zrobiony w teoretycznie nieskończonej odgrodzie.

Po umieszczeniu głośnika w typowej obudowie ten spadek może być nawet 6dB większy. W praktyce będzie to 2-4dB.

Dlaczego?

Z powodu baffle step który polega na tym, że niskie częstotliwości promieniowane są coraz bardziej dokólnie. Czym niższe, tym bardziej.

Dodatkowo, przy 2kHz mamy przyrost efektywności o kolejne 5dB.

Należało by doprowadzić do tego, żeby efektywność wyniosła 82-84dB, a tego nie wykonasz.

Nie chce mi się z Tobą kłócić, bo używając wulgaryzmów i ciągłych wykrzykników udowadniasz tylko w moich oczach, że jesteś niepoważnym krzykaczem.

Jak masz zamiar ze mną rozmawiać, pisz językiem technicznym. Jesli masz zamiar krzyczeć, idź na bocznicę.

Zapomniałem o załączniku:

[obrazekLUKASZ-143252_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ty jestes upierdliwy....ojej czlowieku???

Co ty chcesz znowu udowodnic?!

Ja dalem opcje gosciowi do wyboru..a nie nakaz!A ty pier**lisz jak zwykle od zeczy!

Nie znasz sprzetow i sie wpierdalasz!

Glosnikow do wyboru i linkow w temacie jest od diabla i ciut wiecdej...

js- to znaczy że nigdy nie byłeś Igodem?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie znam się na tym bardzo - tyle co poczytalem tu i tam - ale podoba mi się rada darkula. Jak wszędzie i tu obowiązuje zasada, że im prościej, tym lepiej. Choćby dlatego, iż trudniej wtedy coś zepsuć. No i odpada problem zakupu "urządzeń pomiarowych".

A z szerokopasmowcem mam do czynienia na codzień. Mam go w głośnikach mojej mikrowieży Thomsona. Zestaw głośników jest typu 2+1, uzupełnia go aktywny sub. Jak na tanie urządzenie gra wcale nieźle, zapewne dzięki prostocie takiego rozwiązania i odciążeniu wzmacniacza.

Miało być od 45Hz... teraz już od 60Hz. 60Hz to już całkowity brak basu, szczególnie z takiego głośnika.

Przy tak małej amplitudzie ten głośnik nadaje się tylko jako estradowy.

A oto co pisze sam producent o tym głośniku:

"Suitable for full-range units as vocal or guitar monitors or as a mid-range unit for full-scale or musicians' PA systems. "

To mówi samo za siebie i skoro mi nie wierzycie, uwierzcie producentowi.

Panie darkul. Ja nie uważam, że głośniki szerokopasmowe są złe.

Ale model który podałeś to badziew!

Jeśli nie rozumiesz co do Ciebie piszę, poczytaj co radzi producent.

Dajesz rady w stylu: do malucha daj koła z ciężarówki, szybciej pojedziesz.

Ja te glosniki dobrze znam i bys sie zdziwil koles za ile schodza....i to powazni goscie je zamawiaja!

Wedlu rozpisek Visatona na -12dB mozna uzyskac 45Hz w boxie z bass reflexem!Wiec nie teoretyzuj o czyms czego nie znasz!

W drugiej opcji parametrow box jest do cwiczen w temacie tego glosnika...czytaj uwaznie!

I dalej nic ciekawego nie wpisales....he,he,he...

* >> darkul

"przy -12dB mozna uzyskac 45Hz"

a ja na mojej dwudroznej uzyskuje -120dB przy 1Hz :))))

poslugujmy sie znormalizowanym przedzialem, tzn przy spadku o 3dB lub w ostateczności o 6dB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.