Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD-2930 kilka pytań

LordSith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Parę dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Denona 2930 (przesiadka z modelu 1740). DVD podłączony jest pod wzmacniacz stereo (Denon PMA-700), sygnał video po HDMI (plazma Panasonica). Mam więc kilka pytań do użytkowników tego modelu, bądź 2910, 3910 czy 3930, bo od strony konfiguracyjnej są one bardzo zbliżone, a na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi...

1. Pod które wyjścia analogowe w DVD zalecilibyście podłączenie z PMA-700: 2ch Audio Out czy skorzystanie z wyjść FL i FR z sekcji 5.1ch Audio Out? W drugiej opcji, wg instrukcji, należy wybrać w ustawieniach Audio Setup – Audio Channel – 2CH (z VSS lub nie). Czytając recenzje modelu 1940 (nad którym też się zastanawiałem) często zwracano uwagę na lepszą jakość dźwięku przy wykorzystaniu wyjść FL i FR. Jak to jest w 2930 (chciałbym poznać opinię innych użytkowników, osobiście nie wyłapałem różnicy, ale mam ten sprzęt dopiero od dwóch dni)? I czy w obydwu przypadkach w identyczny sposób jest realizowany downmix z 5.1 do 2.0?

2. Dlaczego wyższe modele DVD Denona nie wyświetlają nazw wszystkich języków przy wyborze napisów/ścieżki dźwiękowej? Tylko English, French, Spanish, German i Italian. Włączam np. DVD z Kompanią braci, klikam na pilocie Subtitle, do wybory kilkanaście wersji językowych i przy każdej Unknown, Unknown... I bądź tu mądry, pod którym numerem są np. polskie napisy, pod którym niemieckie czy inne (w 1740 przy każdych były wyświetlane nazwy języków). Można to jakoś naprawić, może jest jakiś zmodyfikowany firmware albo program do edycji firmware, w którym można by to skorygować?

3. Zastanawia mnie też to, dlaczego po wybraniu ścieżki dźwiękowej DTS, gra zawsze ciszej niż przy Dolby Digital, odnoszę też wrażenie (być może błędne) że dźwięk jest taki jakiś przytłumiony. Sprawdzałem na kilku filmach przełączając w trakcie oglądania z DD na DTS i za każdym razem DTS był odtwarzany zdecydowanie ciszej. To normalne, czy coś jest nie tak?

4. Audio/Video Sync, domyślne ustawienie Progressive. DVD podłączone z TV kablem HDMI, zmienić w takiej opcji na HDMI?

5. Ostatnia rzecz, chyba już najmniej istotna. Co może być przyczyną tego, że szufladka przy zamykaniu lekko terkocze? Zamyka się płynnie, ale często, praktycznie na samym początku chowania, zaterkocze (delikatne drgania, patrząc od przodu widać jak drga front szuflady). Może trzeba coś naoliwić/wymienić, czy po prostu ten typ już tak ma? Z czymś podobnym spotkałem się już wcześniej w Pianocrafcie znajomego (w wersji z czytnikiem DVD).

Z góry dzięki za odp., pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/95111-denon-dvd-2930-kilka-pyta%C5%84/

Wzmacniacz podłącz pod 2ch audio, jak pamiętam są oddzielne/lepsze wzmacniacze operacyjne na tych wyjściach. Do pełni szczęścia przy odsłuchu stereo radze odłączyć sekcję cyfrową i wygasić wyświetlacz.

(...)

Szuflada w 2910 pod koniec zamykania ma taki głośniejszy "stuk".

6 lat w playerach video, to szmat czasu ... ile to szczęście Cię kosztowało ?

Chyba trochę za bardzo uogólniłeś wrzucając wszystkie odtwarzacze video (DVD, HD-DVD, BR...) do jednego worka. Jestem świadom tego, że to konstrukcja z 2006 roku, ale co takiego istotnego w dziedzinie DVD się zmieniło w przeciągu tych ostatnich lat? Wydaje mi się, że nic. Modele 2930 czy 3930, ostatnie DVD ze stajni Denona, wyciskają z tego formatu chyba wszystko, co można uzyskać w warunkach domowych. Konstrukcyjnie 2930 to kawał solidnego klocka. Mam porównanie do 1740, oraz dwóch odtwarzaczy Blu-ray Samsunga (modeli nie pamiętam, ale jeden to taka typowa budżetówka, drugi z tego co kojarzę kosztował ok 1 500 zł, import z Niemiec). Na żadnym z nich nie uzyskałem tak czystego, detalicznego i wyraźnego obrazu. Nawet żona, która wiadomo jak to kobiety raczej sceptycznie nastawione do naszych elektronicznych "zabawek", szczególnie tych nieco droższych, skomentowała, że obraz żyleta. Nie sądzę, aby na jakimkolwiek innym odtwarzaczu BR za rozsądne pieniądze można było uzyskać taką jakość z płyt DVD, tu już raczej nikt się nie bawi w zaawansowane procesory, algorytmy do poprawy obrazu, a stawia na HD. DVD w BR to dodatek, coś jak możliwość odtwarzania CD w każdym, nawet najbardziej budżetowym DVD. Tylko ta możliwość rzadko kiedy idzie w parze z jakością.

Odbiegając trochę od tematu. Posiadam kolekcję oryginalnych płyt DVD, w większości filmy, trochę teledysków, koncertów itp. Kupując zawsze staram się w miarę możliwości wybierać wydania najlepsze z dostępnych pod względem technicznym (wydania na płytach DL, z DTS-em itp.). Niektóre to edycje brytyjskie, często zdecydowanie lepsze od rodzimych. Chociażby pierwszy Predator (w polskim brak DTS) czy Szeregowiec Ryan (wydanie dwupłytowe, DTS, napisy PL do wszystkich dodatków, u nas brak DTS i dodatkowej płyty)... wymieniać można by więcej. Poza tym nie wszystkie filmy są dostępne na BR, szczególnie te mniej komercyjne czy starsze tytuły, i raczej nie będą (a takich pozycji też sporo posiadam). I stąd decyzja o zakupie dobrej klasy odtwarzacza DVD. Przesiadki na BR w najbliższym czasie nie planuję.

Wracając do tematu. Za 2930 dałem niecałe 800 zł, w stanie wizualnym i technicznym idealnym, z nowym laserem, pilotem, kabelkiem Denon-Link i zasilającym. Nie żałuję ani złotówki. Jedyne co mi się nie podoba, to brak nazw języków, tylko to nieszczęsne Unknown, przy wyborze napisów/ścieżki dźwiękowej. Nikt z posiadających ten model nie jest w stanie poświecić chwilki i odpowiedzieć na pytania z pierwszego posta?

...co takiego istotnego w dziedzinie DVD się zmieniło w przeciągu tych ostatnich lat?

Kupując zawsze staram się w miarę możliwości wybierać wydania najlepsze z dostępnych pod względem technicznym ...

Przesiadki na BR w najbliższym czasie nie planuję.

DVD zostało skutecznie zdetronizowane pod względem możliwości technicznych, więc w nawiązaniu do drugiej części wypowiedzi jesteś niekonsekwentny.

Nic mi do Twoich planów, ale ... szkoda, że zamykasz się na format, który niesie ze sobą całkowicie nową jakość.

A co do napisów, to sprawdź firmware w odtwarzaczu, może jest już nowsze - poprawione.

DVD zostało skutecznie zdetronizowane pod względem możliwości technicznych, więc w nawiązaniu do drugiej części wypowiedzi jesteś niekonsekwentny.

BoDeX z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale zanim odpowiesz na post, to przeczytaj go ze zrozumieniem i proszę Cię, nie cytuj zdań wyrwanych z kontekstu, OK? Gdzie ja niby napisałem, że kupuję filmy w najlepszej możliwej jakości (na dziś dzień były by to wydania na BR)? Przeczytaj raz jeszcze drugi akapit mojego poprzedniego wpisu, który w całości, tak jak i ten wątek, dotyczy DVD.

Co mnie interesuje techniczna detronizacja formatu DVD przez Blu-Ray. Mam sprzedać filmy, które na dziś dzień posiadam i po raz kolejny płacić spore pieniądze za to samo, aby raz na parę miesięcy obejrzeć. Nie wspominając już o tym, że część z posiadanych tytułów na BR nie wyszła i nigdy już pewnie nie wyjdzie na tym nośniku. Idąc Twoim tokiem rozumowania powinienem sprzedać wszystkie płyty CD i zastąpić je SACD, bo przecież CD też zostało zdetronizowane pod względem możliwości technicznych. Tylko co mi po tej detronizacji, jak oferta praktycznie żadna (no może z 1% tego co wyszło na SACD by mnie zainteresowało).

Sprawa wygląda następująco ,że obecne odtwarzacze Blu-Ray odtwarzają nie tylko dvd,ale i filmy Blu-Ray, CD SACD MKV M2TS..Są to kombajny i mają super obraz,ale wcale nie trzeba ich kupować.Jak ktoś posiada dobre dvd to nie ma potrzeby ,tylko dobre odtwarzacze dvd były strasznie drogie Denon dobry to modele dvd1,11,5000,rewelacja,te 2930,3910 to sredniaki,miałem je oraz model 5000,i 3800 i to inna bajka,nie do zdarcia,wątpie czy jakiś odtwarzacz blu-ray bedzie działał przez 10 lat.Dwa trzy lata i smietnik.

• 3 tygodnie później...

Witajcie

Pozwolę sobie podpiąć się do wątku- zamierzam na próbę tytułowego DVD 2930 użyć jako transportu do zewnętrznego dac'a. Próbował ktoś z was takiego rozwiązania?

=> LordSith; a propos pytania 2 z pierwszego postu - w instrukcji powinieneś mieć listę obsługiwanych języków i ich kodów (chyba trzeba je wklepać z ręki)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.