Skocz do zawartości
IGNORED

cambridge aud 540A VS cambridge 640C+A

purysta

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o podpowiedź czy nowe wersje Cambridge audio 640c (deck) i 640a (wzmacniacz) różnią się walorami technicznymi od swoich starszych braci z serii 540a. rozważam zakup takowych, a dzieli je cena 600zł za komplet (w sam raz na kable) Z góry serdecznie dziekuję....a może lepsze propozycje na wydanie 3000zł?

https://www.audiostereo.pl/topic/9517-cambridge-aud-540a-vs-cambridge-640ca/

CA 540 to nie starsza, tylko niższa seria niż 640. Nie wiem jak wzmacniacze, między CD różnica jest ponoć duża. Piszę ponoć, bo słuchałem tylko 640C - i w moim systemie nie sprawdził się, brakowało basu, wysokie były detaliczne, ale bardzo mało zróżnicowane (takie jakieś plastikowe). Akurat u mnie to nie zagrało, ale ze wzmacniaczem CA może być lepiej. Arcam CD 73T był lepszy - ale i droższy.

Mhm niekoniecznie: moje kolumny mają malo basu - raczej krótki i detaliczny. Z tym samym wzmacniaczem i kolumnami Phoebe brzmiało to lepiej pod tym względem. Co do braku basu to chyba nawet MS zwrócił na to uwagę w HiFiM (2/2004) - z dedykowanym wzmakiem może być lepiej.

>> Zolty ...czytajac twoj pierwszy wpis mam wrazenie ze byles na odsluchu w Studio hi-fi "Sir" na grunwaldzkiej bo tam u niego mozna posluchac tych klockow i jeszcze posluchac super opini o Arcamie :) szczerze mowiac gra lepiej od CA ale cena tez jest lepsza...co ciekawe chyba CD Azur 640 ma ten sam przetwornik C/A co 73t ...

pozdrawiam

Maxi

hmm...

Nie dalej jak kilka tygodni temu moje uszy doznały olśnienia po odsłuchu zestawu CA640 zaraz po CD73T i A75+ arcama... do potrfela też przemówiła mocno ta informacja. Sorry ale arcam wypadł niezwykle nie zachęcająco/przekunająco. Co ciekawe, ten same klocki arcama kilka dni wcześniej zdeklasowały zestaw CA540.

"tak jakby koce z kolum zdjąć" :-)

Wszystko odbywało się w tym samym pomieszczeniu, na tych samych taśmach połaczeniowych ;-)

kolumy Castle A. Pembroke oraz Stirling w trybie single wiring oraz bi. z ogromną przewagą bi.

Repertuar: wybitnie złożona,cięzka ale szybka symfonika oraz live jazz.

IMHO CA640 można kupować w ciemno, bez odsłuchu. Dodatkowo klocki są niezwykle wrażliwe na kable i tu jest duże pole do popisu dla słuchacza.

>Maxi:

A jakże, pierwsze odsłuchy (krótkie) były w SIR - CA 640C, a później Arcam 73T podpięte do Naima 5 i Spendorów. Wtedy wrażenia były następujące:

CA - brak basu, scena za głośnikami.

A 73T - bardziej mięsiste granie, scena bardziej do przodu, w stosunku do CA średnica lekko podkreślona.

Drugie odsłuchy były już u mnie w domu z Amplifikatorem i Eterami Fibra (te kolumny jak pisałem mają nie za wiele basu, a i średnica raczej zimna i detaliczna).

CA - nadal bez basu, wysokich dużo (przy tym nie kłuło w uszy), ale były mało urozmaicone.

A73T - lepiej pasował do moich zabawek, wypełnił średnicę, dodał ciepełka. Grał masywniejszym dźwiękiem - ale to mogło wynikać z różnicy napięcia na wyjściu (Arcam ma 2.3V, a CA 2V). Czasami brakowało dynamiki.

Nie słyszałem nigdy żadnego z tych CD w zestawieniu z dedykowanym wzmacniaczem - baardzo prawdopodobne, że razem gra to o niebo lepiej niż samo CD w moim zestawieniu.

umnie CA ma być podłączone do Celestionów F30 które delikatnie mówiąc basów nie mają perfekcyjnych. za zestawem CA 640 przemawia cena. Na allegro znalazłem pewnego Pana który oferuje wzmacniacz +cd w cenie poniżej 3400,- .Z drugiej strony nie chciałbym tych złotówek żyłować,lesli miałbym później przez długie miesiące, lata być niezadowolony. Rozważałem tez ROTEL 02 ale to juz troche większy wydatek. Co Panowie na to.

Zestaw Azur 640 absolutnie tak. Masz w ogłoszeniach za 3200 komplet. Ale to tego "ciemne" i gładkie kabelki.

Interkonekt Nordost Black Knight a głośnikowe Cable Talk.

Potwierdzam, że z Castle grają pięknie ale polecam nawet wyższe modele np. Conway.

Pzdr.

Purysto drogi, a nie dasz rady wziac kolumn pod pache i sprawdzic w salonach z oboma zestawami? bo faktycznie szkoda kupowac i zalowac, peweni wiesz ile sie traci na sprzedazy nawet niewiele uzywanego sprzetu :-( [a dla kupujacego to jest :-) oczywiscie]

pozdrawiam

paulinka

dziękuję bardzo.a w jakich pieniądzach takie druciki chodzą?

p.s czy druciki dopasować należy do ogólnego charakteru klocków, czy raczej należy wziąć pod uwagę bardziej kolumny, a może wszystko razem?

Paulinko Droga.

mieszkam w 150.000,- mieście gdzie znajduje się tylko jeden sklepik znający się na rzeczy, niestety stereo to jest tam jak na lekarswo. Pozstałaby wycieczka do oddalonego o 70 km wrocławia mając pod pachami moje 13kg kolumienki każda....Puzianowski tez by nie dał rady....(

wiesz, to oczywiscie byla tylko taka luzna sugestia:-) ale swoja droga to moze i by warto bylo, wziac auto i pojechac, albo porposic znajomego zeby sie z toba przejechal jak sam autka nie masz. bo 3-4kz bez odsluchiwania to spore ryzyko. mogloby sie okazac ze ci nie pasuje, albo ze ci sie dajmy na to jakis nadzik spodobal okrutnie, to bys mogl troche pokombinowac i kupic np. wzamak uzywany a cd nowe. opcji jest duzo, a gusty bardzo zroznicowane. wystarczy zobaczyc w tym watku jak jedni wychwalaja a inni znowu uwazaja ze azury to chlam. i tak jest z kazdym sprzetem prawie, szczegolnie z tym z nie najwyzszej polki.

natomiast dosyc czesto sie przewijaja hi-fi sklepy wroclawskie na forum, wiec chyba wybor do odsluchu bys mial niezly - wiec za 1 dzien bys sie mogl zorientowac co pasuje, a przede wszystkim czy azury pasuja (ale dowiesz sie w sumie dopiero jak porownasz z innymi dzwiekami)

pozdrawiam, zycze udanych zakupow

paulinka

> Elvis

Nie pamiętam. Ale podejrzewam, że grają one w ten sam charakterystyczny sposób. Czyli im wyższy model tym lepiej. Powyższego zestawu słuchałem w Decibelu na Żelaznej w W-wie i bardzo mi się podobał ale rzeczywiście Azur 640 pasował z "ciemnym" nordostem BK.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.