Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - prośba o opinie

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto inwestować w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Możecie coś powiedzieć o tej konstrukcji bazując na opisie ze strony?

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/95288-wzmacniacz-pro%C5%9Bba-o-opinie/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Należę do ludzi, którzy wierzą w to, że jednostkowe konstrukcje DIY mogą być bardzo dobre. Ten wzmacniacz ma pewną zaletę, wizualnie można go dokończyć zgodnie z własnym gustem.

Według mnie jest to dość prosta konstrukcja i wręcz klasyczna. Jedna lampa na przedwzmacniaczu i jedna wzmacniająca. Nie wiemy jak zostało to zaprojektowane. Taka konstrukcja może mieć od tych przysłowiowych 2W do 10. Wymagać będzie dobrych zestawów głośnikowych, bo tradycyjne kolumny mogą słabo zagrać. Sprzedający nie podaje, czy głośniki mają mieć 4 czy 8 Ohm, a to może być ważne.

Wolałbym jednak posłuchać przed kupnem. :)

Choć z drugiej strony sam też ryzykowałem kupując wzmacniacz na Allegro.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Co masz na myśli: dobrych zestawów głośnikowych?

Ze wzmacniaczem o mocy kilku watów większość kolumn "nie zagra" - będzie za cicho, bez pasma, bez tej radości lampowego grania. Musisz mieć zestawy o dobrej efektywności powyżej 90dB. Dobre byłyby np. odgrody z efektywnym głośnikiem szerokopasmowym.

Bez przesady... Do dnia dzisiejszego słucham monitorów na 15AWX na jednowatowcu własnej produkcji z lampką 12B4A, (gdn po zazwrotkowaniu nie posiada nawet 87dB) i do kulturalnego słuchania wystarczy... Kwestia tego co człowiek tak na prawdę potrzebuje.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Czy warto inwestować w

Ukryta Zawartość

Możecie coś powiedzieć o tej konstrukcji bazując na opisie ze strony?

Dzięki.

Najlepiej i koniecznie weź do odsłuchu z możliwością zwrotu. Na tym forum jest całe mnóstwo osób, które żyją z samoróbek, jest to ich sposób na życie, dorobienie do emerytury itp. Lobby to jest duże i wzajemnie się wspierające. Każdy z tych "producentów" będzie Ci podpowiadał, ze jest okey i za kilka złotych będziesz możesz mieć hi end (nie piszę tutaj o prawdziwych pasjonatach |DIY, których jednak trudno wyłapać z tej masy wspierających się forumowych megakonstruktorów).

W mojej ocenie, najgorszy z nich, bo straszny partacz, to niejaki Dink, którego "produkty" omijaj szerokim łukiem. Ja też kiedyś połakomiłem się na tani produkt od Dinka, a o efektach tego możesz poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Generalnie polskie wyroby rzemieślnicze audio, to potężne ryzyko i mała powtarzalność, tak więc nawet jeżeli ktoś inny napisze, że jest okey, to nie masz żadnej pewności, że będzie tak samo w Twoim przypadku. Bierz do odsłuchu z możliwością zwrotu lub po prostu nie wchodzi w ten obszar.

pozdr

donic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

donic dobrze pisze, do tego ten konkretnie dyskryminują wstawione trafa głośnikowe ze starego "bambino" - bas od 80Hz to dla mnie brak basu

z drugiej strony patrząc - 300zł trzeba dać za same porządne trafa głośnikowe do el84

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość StaryM

(Konto usunięte)
Na pozostałych aukcjach posiadam transformatory głośnikowe TG5-53 o mocy 5VA sinus i paśmie 80-20000Hz

Na tej podstawie uważasz, że we wzmacniaczu są takie same?

Wydaje mi się, że niekoniecznie. Ale sam też uważam, że lepiej posłuchać przed kupnem.

Koledzy, jeszcze prośba o 2 opinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ten pierwszy to konstrukcja sprzedawana od jakiegoś czasu. Nie widać by wcześniej kupujący, go odsprzedawali, może to o nim dobrze świadczyć. Ale to malutki wzmacniacz i cena pokazuje, że do bardzo wysokiej klasy nie należy. Również będzie wymagał dość sprawnych głośników.

Drugi to konstrukcja na EL34, ale widzę tylko po jednej lampie mocy na kanał i właściciel sam pisze o wymaganiach wobec kolumn.

Trudno o tych wzmacniaczach powiedzieć jednoznacznie, jak grają. Na pod stawie zdjęć to można sobie tylko gdybać.

Dodam jeszcze, ze ciekawy to mi się wydaje wzmacniacz:

http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy-kt88-se-klasa-a-i2437823064.html

Z tego co wiem to bardzo klasyczna konstrukcja na lampach KT88 i może grać bardzo ładnie, choć brzydki jest jak noc. ;)

Ty się nie pytaj w co inwestować tylko napisz czego oczekujesz i z czym ma to grać

te wszystkie konstrukcje to próby wykonania czegoś z niczego, na tanich elementach i podstawowych aplikacjach

jedno z drugim gwarantuje przeciętność

albo najtaniej za najmniej albo trzeba rozsądnie wybrać pod kątem przyszłego upgrade

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Za 500 złotych to kup jakiś używany wzmacniacz tranzystorowy (NAD, CA, Rotel...). Te tanie konstrukcje niestety będą tanio grały. Najczęściej dlatego, że wykorzystują stare transformatory głośnikowe z popularnego niegdyś sprzętu, a to ogranicza pasmo np. do 80 - 15000 Hz.

Z tego względu mam kilka rad:

1. Szukaj aukcji względnie blisko miejsca zamieszkania i staraj się posłuchać, zanim kupisz.

2. Miej swoją płytę testową z utworami, które znasz i wiesz jakie dźwięki mniej więcej powinny na niej być.

3. Okazje bywają i czasem można dostać fajny sprzęt poniżej 1k PLN, ale sensowne wzmacniacze lampowe zwykle kosztują więcej.

Nie do końca się zgodzę. Sam używam małego lampiaka na trafkach z demobilu i gra dużo lepiej niż tranzystorek w tej kwocie - zakładając, że ktoś lubi brzmienie lampiaka. Za 500zł można zrobić klasyczne EL84 w SE na TG2,5 i TS40 w przykładowo takiej obudowie:

Ukryta Zawartość

Sam za parę dni wystawie na aukcję świeżo zrobionego EL84 w SE w ciekawej obudowie... :)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Sam używam małego lampiaka na trafkach z demobilu i gra dużo lepiej niż tranzystorek w tej kwocie - zakładając, że ktoś lubi brzmienie lampiaka

Kiedyś przyszedł do mnie kolega ze wzmacniaczem na PCL86 zrobionym w klasie A. Ja wtedy miałem Mantę V3, NADA 316bee i coś jeszcze (sorry, ale nie pamiętam). Żaden z tych sprzętów nie miał szans do tej lampki, choć moc miała mniejszą. To prawda.

Jednak transformatory głośnikowe potrafią skutecznie ograniczyć pasmo i to już może być mało przyjemne

Sam za parę dni wystawie na aukcję świeżo zrobionego EL84 w SE w ciekawej obudowie... :)

przestańcie w końcu ćwiczyć tą połówkę ecc83 jako stopień napięciowy bo ta wspaniała EL84 wręcz płacze na takie kasztanienie aplikacji

... jak i o lampowym brzmieniu - albo gra muzyka albo knot dający "lampowe brzmienie"

zaś manta to było jakieś tam niezłe dvd, i to kiedyś bo z lampą, nawet z głową zrobioną jako diy za 6 stówek t nie ma to nic wspólnego

Zdolności manualnych w rękach trochę jest, więc może

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yyyy... nie bardzo kapuję. Jakie dvd?

takie

Ukryta Zawartość

skoro masz potencjał w rencach ( -:)) to kasę za pcb z avt przeznacz na obudowę bo w montażu przestrzennym zawsze gra lepiej a w siedmiu stówkach zmieścisz się spokojnie

nie znam tych traf z kompletu ani producenta ale tu masz właściwy wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak transformatory głośnikowe potrafią skutecznie ograniczyć pasmo i to już może być mało przyjemne

To jest oczywiste. Im więcej człowiek ma na wydanie tym lepiej konstrukcja będzie dopracowana.

przestańcie w końcu ćwiczyć tą połówkę ecc83 jako stopień napięciowy bo ta wspaniała EL84 wręcz płacze na takie kasztanienie aplikacji

... jak i o lampowym brzmieniu - albo gra muzyka albo knot dający "lampowe brzmienie"

Dlaczego w takim razie nie powstają lepsze aplikacje i ta jest ciągle powielana satysfakcjonując użytkowników? Może coś zaproponujesz?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

saytsfakcjonujące? - wolne żarty, może początkujących

propozycje, w tym moje, znajdziesz czytając forum

Na tej podstawie uważasz, że we wzmacniaczu są takie same?

bo obejrzałem obrazki

Nie pisałem nigdy o dvd, ani też nie miałem DVD Manty. ;)

to postaraj się zrozumieć co napisałem:

"zaś manta to było jakieś tam niezłe dvd, i to kiedyś bo z lampą, nawet z głową zrobioną jako diy za 6 stówek t nie ma to nic wspólnego"

albo bardziej przystępnie - bo lampa pt. manta z lampą, ... nawet fanów grania z peceta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.