Skocz do zawartości
IGNORED

4 kolumny po dwie na jedno wejscie w amplitunerze pioneer?

spartan250

Rekomendowane odpowiedzi

witam czy można podłonczyc na jedno wejscie dwie kolumny amplituner to pioneer vsx-515 od 6 ohm do 16 ohm ma a mam kolumny dwie po 8 ohm i chciałbym 4 kolumny na dwa wejscia zeby było kwadrostereo dwie kolumny z przodu to scherzo 350 a z tyłu satelitki z zestawu sub sat 2.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

wiem że mu wystarczy mocy bo przy głośnoiści - 20 scherzo nie maja zadnych zniekształcen i membrany nawet nie wpadają w duży rezonans co mnie naprawde zdziwiło przy mocy 110 watt tego amplitunera

chociarz juz grały tak głosno że nie szło wytrzymac długo a jeszcze mozna podkręcic z 5 w dół i bedzie ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz 2 opcje podłączenia kolumn :

-równolegle , ale wtedy spalisz amplituner , bo kolumny dadzą wypadkową rezystancję 4ohmy , ale podczas słuchania może ona spaść poniżej 2-3 ohmów i wtedy to jest "kulka w łeb dla amplitunera )

-szeregowo , ale wtedy kolumny zagrają ciszej i trzeba będzie podgłośnić mocniej amplituner ( tutaj sie nie uszkodzi bo rezystancje się zsumują i będzie 16ohm

w obu przypadkach satelitki są dość słabe do głośnego słuchania

co to znaczy :

wiem że mu wystarczy mocy bo przy głośnoiści - 20 scherzo nie maja zadnych zniekształcen i membrany nawet nie wpadają w duży rezonans co mnie naprawde zdziwiło przy mocy 110 watt tego amplitunera

skoro membrany słabo się poruszają to oznacza że amplituner nie ma zbyt wiele mocy a Scherzo 350 mają mocy znamionowej 180W więc potrzebują mocnego piecyka

te satelitki pozostaw na tyły , pod pod fronty ich nie podłączaj

do jednego i do drugiego wejscia połonczyłem kable i je w piołem razem tak jak by jedna kolumnie i działa ok nic sie nie grzeje nie pali ani nie wyłancza i dzwięk jest czysciutki

>spartan250

Nie tędy droga.

Mam wrażenie, że nie bardzo orientujesz się, o co chodzi w kwestii kolumn tylnych. Nie mają one odtwarzać tego samego sygnału, co na przodzie, bo diabli wezmą cały efekt stereo, a tylko sygnał efektowy.

Masz amplituner wielokanałowy- podłącz normalnie tyły i nie kombinuj jak koń pod górę. Podłączając po 2 kolumny do jednego kanału, jesteś na najlepszej drodze do zarżnięcia wzmacniacza, a co najmniej znacznego ryzyka wystąpienia usterki.

Nie muszę chyba dodawać, że scalaki stosowane w amplitunerach Pioneer'a w końcówkach mocy nie kosztują tyle, co pietruszka?

wiem o tym dobrze ale tam jest opcja tylna tylko do ogladania filmów na efekty albo jest opcja 6xstereo ale to nie gra tak jak powinno bo nie da sie ustawic na ta opcje niskich i wysokich tonów zostawie tak jak jest

nie bede kombinował bo spale sprzet i po zabawie dzięki za doradzenie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.