Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa obecnego sprzętu

salvamea

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i z góry proszę o wyrozumiałość ;)

Sprawa wygląda następująco: od kilku lat posiadam Pinacrafta E600 w którym niestety umarło DVD, Yamaha jest połączona z dość kiepskim PC w którym jest karta Creative Sound Blaster VX 5.1 PCI, czasem też słucham radia z amplitunera lecz głównie muzyka płynie z Foobar'a (głównie flac). Bardzo mi odpowiada puszczanie muzyki z PC ponieważ jest to dla mnie elastyczne bo zazwyczaj i tak mam włączony komputer więc odpuściłem zakup CD do Pianocrafta. Słucham przeważnie muzyki gitarowej mocnej, lekkiej jak i akustycznej (starej i nowej) lecz czasem i się przewinie jakiś smooth jazz, jazz, blues. Przede wszystkim brakuję mi niskich częstotliwości i tak zwanego kopniaka ;) Rozważałem już lata temu zakup do tego zestawu subwoofera Kody SW-1000 ale jakoś odpuściłem, trochę buczało i chyba średnio to się nadawało do stereo dla mnie mimo dobrych recenzji w internecie. Rozważam zakup suba Rel T5 tylko mam wątpliwości, ponieważ nie mam możliwości odsłuchu oraz czy to nie jest przerost ładować suba za 2000zł do takiego sprzętu? Z drugiej strony jak Piano kiedyś zdechnie i przyjdzie czas na zmianę sprzętu to mam już motywacje ładować się w wyższą jakość, póki co szkoda mi się pozbywać obecnego sprzętu a ten gra całkiem ładnie poza brakiem dolnych partii. Mój problem trafił właśnie w "PC Audio" ponieważ to jest główne źródło dla mojej Yamahy. Przy okazji proszę o podpowiedzi jak można poprawić źródło dźwięku nie wydając fortuny? Poza tą kartą Creative jest ok 5m kabel, zapewne kiepski, wchodzący w Aux w Pianocrafcie. Najbardziej mi obecnie zależy na poprawie niskich częstotliwości, bo obecnie ich w zasadzie prawie wcale nie ma co przy mojej muzyce jest irytujące :/ Bądźcie wyrozumiali i pomóżcie biedakowi ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/95362-poprawa-obecnego-sprz%C4%99tu/

Jak dla mnie sub jest tylko i wylacznie do kina. Bas jak dla mnie ma sie wydobywac " ze sceny" a nie wypelniac caly pokoj.

Jezeli mialbym 2k do wydania, kupilbym na Twoim miejscu Dac Lampucera + albo aktywne kolumny bliskiego pola, oczywiscie urzywki, albo jakies onkyo+ kolumny.

Nie wiem jaki masz pokoj czy siedzisz przed kompem itd

Refleksje, subiektywne.

DVD nie ma co żałować, zawsze można kupić coś jak SONY BDP-S580 (około 700 PLN), wyraźnie lepsze.

Według mnie z tego sprzętu kopniaka nigdy nie uzyska, sub da dudnienie i jest dobry dla efektów w kinie i grach.

Jest bardzo wiele kombinacji i rozwiązań i trudno coś konkretnego wybrać.

W niskiej kwocie, ja bym zaczynał patrzeć tak:

Krok 1 - poprawa jakosci wyjścia

Wyjście z PC po USB do zewnętrznej karty muzycznej lub DAC. Karta jeśli chcę podłączać mikrofon, gitarę, nagrywać itd.

Karty to coś do 1000 PLN, nie jest to czyste audiofilskie granie ale muzycznie przyzwoicie. Mam M-Audio C400, bezproblemowe, wewnętrzny DAC przyzwoity, sample rate do 96k Hz równo częstotliwości, może służyć jako konwerter USB-SPDIF, ma wzmacniacz słuchawkowy.

Inne podejście to nowoczesny tani DAC, wystarczy do 96k Hz (192 nie jest według mnie opanowane). Jest trochę takich DAC do 200-300$ lub forumowe projekty.

Przykładowo,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krok 2 - moc i kopniak

Według mnie dla kopniaka i basu potrzeba relatywnie mocny, nie zamulony wzmacniacz i basujace głosniki. W zależności od preferencji można patrzeć na monitory aktywne lub tradycyjny układ wzmacniacz-kolumny.

Można rozważac modyfikowane second hand.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

nie ma możliwości wyciągnąć z Pianocrafta niskich częstotliwości? Podobno Rel T5 idealnie się nadaje do muzyki ale boje się tego wydatku prawie 2000zł tak w ciemno :/ miał okazje go ktoś słuchać?

Żeby nie było że mówie: Piano jest złe. Sam mam MCS1330. To sprzęt bardzo ładnie grający i ma dobrze dopasowane kolumny. Ale do mocnego basu i kopniaka mu brakuje.

Poprawa wyjścia z PC spowoduje że dźwięki będą bardziej czyste, będzie słychać nowe nuty, gitara będzie chodzić piękniej. Bas będzie taki sam, bardziej czysty, ale w odczuciu jakby słabszy, mniej zamulony.

Wymiana samych kolumn nie jest łatwa, jeśli w ciemno, bez prób, to może dać efekty odwrotne. Może sub coś da, ale 2000 za sub do tego sprzętu bym nie dał.

Tak w mojej opini, różne są gusta. Podobny wątek jest w zakładce stereo.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.