Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood KA-9100 umarł

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mojemu znajomemu umarł wzmacniacz Kenwooda na którym chyba mu zależy. Dał mi go i na moje oko poleciały końcówki mocy które sa jakimiś śmiesznymi hybrydami których nie można dostać ot tak. Ich symbol to TA-100wa. Ma ktoś pomysł skąd to mozna ściagnąć ?? Ewentualnie czy można to poprostu zrobić na elementach dyskretnych ?? W końcu to hybryda więc chyba nie powinno być z tym problemu. Za każdy pomysł będę wdzięczny. Pozdrawiam.

foto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95418-kenwood-ka-9100-umar%C5%82/

Kiedyś, kiedyś gdy brakowało układów GML w polskich sprzętach stosowano zastępczy układ na tranzystorach 2N3055 (taka "sztuczna nerka"). Miało to postać małej PCB w wyprowadzeniami tak jak w w hybrydzie. Proste do zrobienia ale trzeba mieć schemat tej hybrydy z Kenwooda

Ukryta Zawartość

... i jeszcze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

To nie ja mam znaleźć dawcę, tylko założyciel tematu

zgadza sie napisalem ogolnie sugerujac ze bedzie to trudne.

ps. Link Qdłatego jest fantastyczny- tak to się powinno robić :)

godnie :)

Wiem, że to niezbyt dobry sposób ale można by spróbować otworzyć hybrydę i zobaczyć co poleciało, jeśli tylko tranzystory końcowe to można pobawić się w próbę podłączenia na przewodach osobnych tranzystorów przykręconych do radiatora a te z hybrydy wyciąć. Oczywiście wszystko zależy od tego jak wygląda hybryda od środka.

Jeśli dobrze odnalazłem informację o tej hybrydzie to jest to jedynie komplementarny podwójny darlington.

4 tranzystory kilka rezystorów i cała hybryda. Spokojnie można to zastąpić zwykłymi dyskretnymi tranzystorami.

Trzeba tylko w to włożyć trochę pracy i czasu, niestety. Robiłem już takie "przeróbki" w wielu technicsach i gra to w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.