Skocz do zawartości
IGNORED

Stwórzmy własną CHMURĘ - zabezpieczenie naszych *flac'ów.

WildStar

Rekomendowane odpowiedzi

Bez urazy ale od kiedy wywiady sa traktowane jako oficjalne stanowisko SN? Tym bardziej, ze tenze tekst jest przefiltrowany przez conajmniej kilku niekompetentnych pismakow (chetnie posluchalbym tego wywiadu w calosci). Zreszta - my tu mowimy o utworach audiowizualnych a pan Rzeplinski zostal przez Olejnikowa zapytany o "wiersz lub piosenke" czyli cos z zupelnie innego (na facebooku nie zamieszcza sie plikow).

server unreachable;--

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Bez urazy ale od kiedy wywiady sa traktowane jako oficjalne stanowisko SN? Tym bardziej, ze tenze tekst jest przefiltrowany przez conajmniej kilku niekompetentnych pismakow (chetnie posluchalbym tego wywiadu w calosci). Zreszta - my tu mowimy o utworach audiowizualnych a pan Rzeplinski zostal przez Olejnikowa zapytany o "wiersz lub piosenke" czyli cos z zupelnie innego (na facebooku nie zamieszcza sie plikow).

Oczywiście, że nie jest to żadne oficjalne stanowisko. Raczej prywatna opinia ale mimo wszystko Prezesa Trybunału Konstytucyjnego. Nie tylko wypowiadał się on na temat Facebooka ale też: "Tak samo jest z muzyką, jeśli wiem, że mam ją nielegalnie, a nie zapłaciłem nawet symbolicznego grosza, ale mam ją na własny użytek, to pies z kulawą nogą się mną nie zajmie. Ale jeśli zacznę na tym zarabiać, to w naturalny sposób staję się przedmiotem zainteresowania policji. (...)"

Być może ten wywiad w całości jest gdzieś opublikowany. Nie szukałem. Będę wdzięczny za namiary. Wówczas będzie można sprawdzić na ile dziennikarze przeinaczyli słowa Prezesa TK. Ewentualna odpowiedzialność karna za ściąganie/rozpowszechnianie muzyki może wynikać z ustawy o prawie autorskim. Ale no właśnie MAMY DOZWOLONY UŻYTEK !!

Ja jednak raczej obawiałbym się jeśli już to pozwów cywilnych nie zaś spraw karnych. Moim jednak zdaniem w postępowaniu cywilnym ciężko jest udowodnić, że akurat pozwany na 100% ściągnął/udostępnił plik. Do komputera i nie zabezpieczonej sieci Wi-Fi może mieć dostęp wiele osób....

Ja póki co jeszcze słucham muzyki z płyt CD (oryginalnych :) ). Jeszcze nie kupiłem Daca, NASa ani Squezboxa. Przymierzam się do przejścia na pliki. Może kiedyś jak już zacznie ta wasza chmura funkcjonować to się przyłączę kto wie... Jestem zwolennikiem swobodnego przepływu dóbr kultury między ludźmi. Parlament Europejski analizując ACTA również wskazał, że ludzie powinni móc się tymi dobrami wymieniać.

Moze sie cos uda znalezc, wtedy podrzuce.

To ze prawa autorskie to nie kodeks karny to jeszcze inna rzecz. Nie podoba mi sie bardzo stwierdzenie jakoby osoby naruszajace te przepisy mialy stac sie "przedmiotem zainteresowania policji". Policja nie ma prawa nawet kiwnac palcem sama z siebie. Moze to tylko dlatego, ze to tylko wywiad, media itd ale pozniej ludzie to czytaja, powtarzaja i nie idzie tego pozniej naprostowac.

A potencjalni poszkodowani rzekomym naruszeniem praw autorskich i tak moga zawsze przywalic kazdemu kto im sie nie spodoba taktycznym pozwem. Smutni panowie skonfiskuja komputery na kilka lat i pozniej dochodz sobie szkod. Tak tylko ostrzegam - ktos na drugim koncu polski, kogo sie nawet na oczy nie widzialo nie jest latwa w udowodnieniu osoba pozostajaca w bliskim stosunku. Trzeba by bylo sie najpierw spotkac, brudzia wypic czy cos.

server unreachable;--

• 10 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.