Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 3805 - słaby zasilacz (!?)

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

"Denonka 3805 polecam na kolumienki 8ohm ale na 4 ohm zdecydowanie nie polecam."

czyli ma kichawe zasilanie,wiec ludzie z denona zaoszczedzili,i to w dosc wysokim modelu,wiec co moze byc w nizszych modelach.Ale to nie tylko denona dotyczy,nawet H/k słynny z wydajnosci padaka jest przy trudnych kolumnach,np B&W,słyszałem 230 to wiem,troche głosniej i dynamiczna muzyka(bo jak słuchac D.Krall to inna sprawa) i sie poddaje.Ja ze swojej strony polecam cos starszego,np denona ale 3803.

• 2 tygodnie później...

Witam - mam Denona 3805 i 3910 a kolumienki 4-8 omowe Quadrala Aurum Vulcan. I co ??? wszystko gra jak należy, żadnych dziwnych skutków ubocznych, jakoś nie czuję by się przegrzewał i nie wyłącza się z powodu niedopasowania i przeciążenia (ma taką opcję)

Dlatego jak ktoś się wacha a rozważa zakup to polecam. [email protected]

To wieczne onanizowanier sie tymi Watami zasilaczy to typowo polskie zboczenie na tym forum. Nigdzie nie znajdziecie tego absurdalnego tematu powtarzajacego sie tak czesto jak tutaj. Chlopoki, opanujta sie...

xajas

www.jaschiks.com

xajas ... wybacz ale skoro producent nie dopuszcza kolumn 4 Ohmowych - a takich wbrew temu co podają najczęściej producenici jest baaaaaaaardzo dużo - to coś w tym musi być ... i skoro ma zabezpieczenie to nie chodzi tu tylko mozliwość przegrzania ale o coś więcej ...

Co nie zmienia faktu, ze i tak go kupię mimo, że mam kolumny 4 Ohm (opisane a jakże 6 Ohm) ;-)) - po prostu nie stać mnie na nic lepszego ...

/właśnie prowadzę wojnę podjazdową z importerem mającą na celu przekonanie go, żeby mi taki sprzęcik zechciał przywieźć ... a nie jest to łatwa sprawa ;-)))/

vonda

a ja proponuję Ci lepsze moim zdaniem i bezpieczniejsze rozwiązanie-u mnie się sprawdza. Więc kupujesz niższy model Denona czyli pewnie avr2805 który elektronikę ma taką samą a różni się słabszym zasilaniem które w 3805 i tak jest raczej przeciętne więc najrozsądniej byłoby zaoszczędzoną kwotę wydać na końcówkę mocy lub np. jakiś wzmacniacz Yamahy np.ax592 który ma coupler pozwalający używać go jako końcówki mocy( u mnie Yamaha ax1090 ale to inna półka cenowa) a problem impendacji zniknie jak za dotknięciem magicznej różdżki. Do tego kolumny frontowe dostaną niezłą dopałkę nieporównywalną z amplitunerem droższym nawet o wartość tej końcówki(wzmacniacza) a dodatkowo Twój amplitunerek będzie odciążony od największego wysiłku i zajmie się spokojnie obsługą reszty kanałów oddając do każdego z nich wiele więcej prądu-w.g. mnie znacznie więcej niż np3805 pracujący samodzielnie. Używasz w tym celu wyjść pre-out i wejścia main-in we wzmaku a najlepiej w końcówce. Wysokie model takich sprzętów są dostępne na allegro musisz się tylko pogodzić z tym że piecyk nie będzie pachniał nowością. Jeśli jest sprawny to nic go od sklepowych poza ceną nie odróżni. Ja mam niby avr3802 ale gdybym kupil 2802 nie odczułbym pewnie żadnej różnicy. Najważniejsze w Twoim przypadku są kolumny główne a tutaj wszystkie amplitunery do 10kzł nie dadzą rady zagrać dużym prądem-fizyka!!! Chyba że kupisz Harmana 8500ze starej serii-ten to ma kopa!!! Reszta to zabawki.

A CA Azur no i NAD. Też mają mocne końcówki mocy.

Norwidos.

Czy można pre-out z ampli podłączyć do wzmaka stereo ale do wejścia np. AUX? Czy tylko do pre-in? (to się chyba wiąże z odłączaniem, dołączaniem za pomocą zworek lub interkonektóe końcówki do pre w integrze). Proszę o wyprostowanie jeśli się mylę.

Dzięki.

Dzięki za radę ... jest jak najbardziej logiczna ...

Prawde mówiąc to już od dłuzszego czasu miałem coś podobnego w planie (pewne osoby na forum wiedzą o czym piszę ;-)) tyle, że nie zamierzam schodzić jeszcze o półkę niżej jeśli chodzi o ampli ... (czy naprawde 3805 od 2805 różni tylko zasilanie, wyjścia/wejścia i pilot ??? - tak jak w "bratnim" Marantzu 8500 i 7500 ??) ... i nie od razu ...(finanse;-)) - ale w daaalekich planach jest pożądna kończówka mocy (sama końcówka - nie potrzebuję jeszcze jednego przedwzmacniacza więc "pełny" wzmacniacz raczej odpada ;-) ... i tu zachodzi pytanie - jaka ? jaki to musi być zakres cenowy zeby przy odsłuchu stereo (np) była wyraźna poprawa zestawu : 3805 jako pre + końcówka --- od sam 3805 ??? Jakieś sugestie ? ... końcówki nie muszą być nowe - byle dostępne ;-))

jak masz ochotę poczekać i uzbierać trochę kasy to porządną końcówką mocy wydaje się być NAD C-272 lub 270. W tym przypadku poprawa będzie monstrualnej wartości w stos. do DENONA 3805/2805 w których sekcja przedwzmacniacza jest jak na aplituner znakomita. Nie wiem czy DENON ma nadal taką samą politykę ale gdy ja porównywałem 2802 z 3802 rózniły się tylko sekcją wzmacniacza a wybrałęm większy bo raz że mnie było stać a dwa że lubię gdy sprzęt ma odpowiednią masę a 3802 waży ponad 16kg. Co do kwestii kupna końcówki to teza o przepłacaniu za przedwzmacniacz jest prawdziwa gdy kupujesz nowy sprzęt, natomiast z 2ręki jest raczej jak z samochodami czyli żadko ktoś wyciągnie więcej za kolor metalik, czy abs itp. Dam Ci przykład. Ja swoją Yamahę ax1090 kupiłem za 1900zł a sprzęt ten waży prawie 20kg i wartości mocowo-prądowe ma lepsze niż końcówka NAD C-270 która wtedy z prywatnego importu kosztowała 2500zł a kto wie czy kiedyś nie zachcesz użyć tego piecyka wracając do korzeni czyli zestaw: kolumny stereo + wzmak + CD. Posiadając taką końcówke musisz kupić pre-amp a to zwykle sporo kosztuje natomiast ww. Yamaha działa po odpięciu zwor jak zwykła końcówka a pre-amp traktujesz jako bonusik natomiast podłanczając CD masz pełnowartościową integrę. Powiem Ci tak-jeśli masz pokój nie większy niż 60m2 to taka Yamaha zaspokoi Ciebie i pół okolicy:) pod warunkiem że masz dobre kolumny przednie. Fakt jednak że można kupić lepszą końcówkę mocy-chociaż nawet w używanych za cenę takiej używanej Yamahy to raczej trudno a w sklepie to lepiej zapomnieć. Myślę że jak uzbierasz koło 3-4kzł to kupisz urządzenie naprawdę wyczynowe, np. coś ROTELA-serio niezłe sprzęty i dobrze grają z DENONEM!

individual

Dobrze myślisz. Jak najbardziej można podłączyć z wyjścia pre-out ampli pod każde wejście w integrze typu aux, CD itd.( poza gramofonowym:D) natomiast podłączenie takie ma 2 podstawowe wady:

1-sygnał jest puszczany przez 2 przedwzmacniacze co powoduje wszelkie straty a dodatkowo zmienia się jeszcze bardziej charakter brzmienia całego zestawu gdyż kolumny główne zaczynają grać swoim charakterem który powoduje brak spójności z innymi kanałami.

2-problem natury czysto praktycznej-aby w KD kolumny głowne miały równy poziom z resztą głośników trzeba pokrętło głośności dać na przynajmniej 1/2. Zastanówmy się co się wydarzy gdy taka integra służyć będzie także do słuchania bezpośrednio z CD gdy nagle, przypadkowo przełączymy sygnał z dajmy na to AUX będącego dopałką ampli, na CD gdy płyta jest puszcona np. z Metallicą? 1/2 pokrętła w moim wzmaku przy Tannoy M5 skutkowałoby zbieraniem głośników ze ściany a w przypadku kolumn ultra wytrzymałych pospadanie obrazów w pokoju:)

Więc możliwe ale gdy jest wejście bezpośr. na końcówkę mocy to raczej nie ma sensu a CD można podpiąć pod ampli co jednak spowoduje pewną degradację dźwięku-znowu mała pętla:( Nie ma idealnego rozwiązania w takiech kwotach ale wszystko zależy do czego ma służyć taki zestaw w szczególności? Jak do muzyki a okazjonalnie do kina-może być AUX jak kino + czasem muzyka- raczej AMP-IN. Chociaż do muzyki to najlepiej zapomnieć o amplitunerach-sorry to nie ta zakładka:)

Dzięki za konkretne rady ...

prawde mówiąc myślałem o troszkę wyższej półce niż Yamaha nawet seriii 1000 ... będę musiał takie zestawienie posłuchać - bo zależy mi nie tyle na mocy co jakości dźwięku ... z drugiej strony te starsze Yamahy z tego co pamiętam brzmiały całkiem przyzwoicie ;-)

Pzdr

Widzę, że panowie mówią o dobrym zasilaniu, o dobrym graniu, ale podświadomie myślą "musze mieć ten bajerancki gadżecik, co się nazywa Denon/Yamaha". Jakbyście faktycznie myśleli o pożądnym wykopie i prawdziwym graniu w kinie i w stereo to byście rozmawiali o NADach i Rotelach. Zamiast denona kup NAD T773 i będzie musik i pałer, który wiele końcówek stereo ma pod sobą. No tak panowie gadżeciarze, ale tam nie ma autokalibracji i lichawych klubowych pogłosów.

norwidos=> to może best rozwiązanie jest dobry interkonnekt pomiędzy pre-in i pre-out w integrze (do której podpinamu np CD i SACD w Stereo) przełączany na wyjcie pre out w ampli. Niedogodnoście jest oczywiście przełącznie kabli, ale jak słucham stereo to wolę mieć dobry dźwięk. TV też mogę podpiąć do integry - to i tak stereo. W zasadze zostaje opcja filmu a te oględam 2,3 razy w tygodniu więc przełączanie kabli nie jest takie upierd...

Jest jeszcze w moim przypadku opcja NAD T743 na razie z za jakiś czas wzmak stereo z wyższej półki.

NADik=>Możesz porównać T774 do T743 (na tego pierwszego mnie nie stać:( Na 753 zresztą na razie też (choć może warto się zastanowić?))

ja tam wcale nie czuje się gadżeciażem gdyż doceniam Nady i Rotele i miałem nawet kiedyś NADA C-350 który miał bdb.zasilanie natomiast Yamaha i Denon są tańsze i nie chodzi mi tu o wodotryski tylko wygrał argument ekonomiczny. Muszę jednak dodać że Nad nie grzeszy urodą. O Rotelu słyszałem dużo dobrego ale tylko o wysokich modelach bo niższą półkę Rotel ma kiepską...Wydaje mi się że nie warto przesadzać z krytyką urządzeń do kina domowego gdyż akurat główne ich przeznaczenie w przypadku większości urządzeń zadanie kinowe realizują poprawnie. Mój Denon nawet przewyższa moje oczekiwania w kinie i nie jestem pewien czy Nad by mi się bardziej spodobał, natomiast w dziedzinie stereo jestem pewien że NAD i Rotel mają więcej do zaoferowania, tylko jak wszystko podliczymy to się zrobi niebezpiecznie drogo a brzydko napewno. Widocznie lubię japoński kicz:)? Chociaż ta moja stara Yamaha wcale tak się nie błyszczy:) a zasilanie ma lepsze niż NAD C-372 i jest 2 razy cięższa.

Individual=>Jest to zawsze jakieś rozwiązanie chociaż spróbuj najpierw CD-ampli-końcówka-może już to Cię zadowoli a nie będzie trzeba się z przełączaniem męczyć. Robiłem test u siebie to wyszło na to że jak jest dobry intetkonekt to nawet ampli jako pre jest całkiem niezły. Pamiętaj że 100% audiofilem to ja nie jestem! Wydaje mi się jednak że najlepiej byłoby gdyby koćówka mocy i ampli były jednej firmy. A może ten NAD którego proponują ma pre-out to wystarczy kupić C-272 i jest niezła para.

A te niższe modele?

743 jest w zasięgu, ale jeśli 753 jest dużo lepszy (brzmieniowo - gadżety wystarczają mi takie jak w 743) to może przy założeniu kupna tylko przodów na razie dało by się coś wyskrobać (czy. wziąć większy kredyt:) )

Ku opamiętaniu fantazji i zapędów audiofilskich!

Miałem u siebie NADa T-742 w komplece z dvd T-512.

Nie chce tu wszczynać burzy ale to jak bardzo się napaliłem było i tak 5 razy mniejsze od tego jak się rozczarowałem. Dźwiek zamulony, bez szczegółów, z nachodzącym basem. Jak ktoś tak lubi to proszę bardzo... Dla mnie yamaha rxv-440 była przy tym mistrzem świata.

Ten ampli był kiepski ale wspomniane dvd to dopiero była porażka.....

Słuchając rozumu....

Różnica pomiędzy NAD T773 i T743 powinna być bardzo duża. Odsłuchiwałem T741, był dużo gorszy od T751, który z kolei grał identycznie jak T761.

foni => twoje odczucia są słuszne dla zestawienia z tymi głośnikami i kablami, których wtedy używałeś, ponieważ NADy grają neutralnie i potzrzebują neutralnego sprzętu toważyszącego (przeważnie droższego). Jeżeli miałeś mulące kolumny i kabelki od lampki nocnej to właściwym towarzystwem jest budżetowa Yamaha, która piszczy i tnie wysokimi, wali podbitym, jednostajnym wyższym basem, co rekompensuje mulące elementy toru.

Moja dobra opinia o NADach nie wynika z faktu, że aktualnie sprzedaję mojego NAD T751. Od dawna mam dobre zdanie o ampli NADa, co można sprawdzić w moich starych wpisach na ten temat.

Ampli NADa potrzebują dobrego towarzystwa i wtedy wymiatają japońszczyznę.

NADik> a co do NAD T773 - to jednak zupełnie inna półka cenowa ... jest prawie 2 razy droższy !!!

... a co do wyglądu ... to wcale nie jest źle ... Denon 3805 wygląda nie lepiej /w sumie tak długo się do niego przymierzałem bo mi się nie podoba i liczyłem, że w tej cenie znajdę coś lepszego - ale co ?/... ale obu daleko do designu Harmanów czy Roteli z serii 10XX ... niestety ...

Denon 3805 kosztował katalogowo 6tys z hakiem, teraz 5,5 tys, a NAD niezałe 7tys, różnica jest, ale nie dwukrotna, u handlarzy powinna być jeszcze mniejsza. Tańszy a lepszy brzmieniowo od Denona powinien być NAD T763. Ale rozumiem, że już zamówiłeś Denona. Na pewno łatwiej go będzie w przyszłości odsprzedać, bo Denony w modzie.

NAD T773 - 2.250,00 €

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon AVR3805 - 1.350 €

Ukryta Zawartość

dla przykładu ...

a o importerach mających Nad'a w ofercie nie słyszałęm ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.