Skocz do zawartości
IGNORED

Impedancja kolumny - Pomoc w doborze

bios2012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Użytkowników . Postaram się jak najkrócej . Postanowiłem zrobić kolumnę (może 2) , którą mam zamiar zabrać na wyjazd wakacyjny :) Ale mam problem z doborem głośników . Otóż kupiłem w berlinie głośniki "No name" bo ktoś zdarł nalepki , (używane) za kilka euro . Wiem tylko tyle , że stan ich to ideał , mają 8 ohm i 120 W , jeden waży 2,75 kg , ma ogromny magnes z wentylowaną cewką , średnica 20 cm . Wszystko wybite na dolnej obudowie . No i teraz połączyłem je w jednej kolumnie i mają 4 ohmy i co dalej ? Chciałem kupić do tego głośnik wysokotonowy (Tonsil do 60 zł) i jakiś średni lub bez . Zależy mi tylko , żeby to teraz dobrze zrobić. 2 drogi lub 3 ze zwrotnicą . Zwrotnice uniwerki .

Ogólnie chciałem zapytać czy będzie coś przeszkadzać jak dam te basowe połączone w 4 Ohm i głośnik wysokotonowy 8 ohm i średni 8 ohm ? Po wpięciu w wejścia zwrotnicy jaka będzie impedancja wtedy. Przepraszam , ale już tak się zaplątałem w to , że sam już nie wiem . A szkoda mi wzmacniacza (Kenwood L-01a) jakby miało się coś spalić . Proszę napisać jak to najlepiej zrobić . Czy rozdzielić to na 2 kolumny mniejsze po 1 basowcu i 8 ohm czy tak jak pisałem ,

https://www.audiostereo.pl/topic/95616-impedancja-kolumny-pomoc-w-doborze/

Hehe . No to poeiwm tak , Dowiedziałem się trochę o tych głośnikach przez noc po symbolu wybitym pod koszem . SPH 200 TC są to głośniki firmy Monacor , tak więc zagra po złożeniu dużo lepiej niż pierdziawki wieżowe za 50 zł , które fukły by tylko membranami o ścianę gdybym dał pokrętło Vol na godzinę 10:00 . Wzmacniacz ten jest moim najgorszym dostępnym w tej chwili , także wolę zabrać ten niż inne za , które dałem 10 x tyle co za ten . Wykombinowałem najprostszą drogę . Uwinę się z poskładaniem nowych pudeł pod Stereo 8 Ohm , albo wezmę moje paradigmy ;[

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

1. Głośniki same z siebie NIE GRAJĄ. Gra ich aplikacja. Im szybciej oswoisz się z tą myślą, tym mniejszego doznasz rozczarowania.

2. Prawidłowa (nie mówię dobra) aplikacja głośników w dwudrożnej kolumnie zajmuje mi 2-3 dni, a robię to zawodowo od 10 lat.

3. Mogę Ci zaproponować test: pierdziawki wieżowe versus "kolumny" na hi-endowych głośnikach, najlepiej Accutonach, ale złożone na pałę, czyli "wysokotonowy przez kondensator i z głowy" plus "jakaś tam obudowa" - gwarantuję, że się zdziwisz, oczywiście na niekorzyść Accutonów. Naprawdę, gra aplikacja. Wiem, co mówię.

Przemyśl to jeszcze.

1. Głośniki same z siebie NIE GRAJĄ. Gra ich aplikacja. Im szybciej oswoisz się z tą myślą, tym mniejszego doznasz rozczarowania.

2. Prawidłowa (nie mówię dobra) aplikacja głośników w dwudrożnej kolumnie zajmuje mi 2-3 dni, a robię to zawodowo od 10 lat.

3. Mogę Ci zaproponować test: pierdziawki wieżowe versus "kolumny" na hi-endowych głośnikach, najlepiej Accutonach, ale złożone na pałę, czyli "wysokotonowy przez kondensator i z głowy" plus "jakaś tam obudowa" - gwarantuję, że się zdziwisz, oczywiście na niekorzyść Accutonów. Naprawdę, gra aplikacja. Wiem, co mówię.

Przemyśl to jeszcze.

Ja tu nic nie napisałem o aplikacji . Pudła zostały zrobione specjalnie pod te basowe głośniki . Po drugie nigdy nie używam jakiś kondensatorków pod wysokie tony . Sam potrafię zrobić zwrotnicę pod kolumnę , a i powiem , że jej prawidłowe wykonanie wymaga długiego czasu odsłuchów i korekt .

Kolumny , które chcę zrobić mają służyć tylko na wycieczkę , mają wytrzymać garstkę tego co jest w stanie podać wzmacniacz . Nie mają grać Hi-endem , bo one nigdy tak nie zagrają . Nie te przetworniki .

Robie je normalnie . Poprawiłem dużo w swoich Paradigmach 60v.5 odrazu po zakupie , straciłem gwarancję , ale się opłaciło . Pełniejsza scena , dźwięk bardziej dokładniejszy , co uznało dużo osób + dodatkowo sprzedawcy z salonu w którym je kupiłem . Pomiar charakterystyki fazy , a raczej charakterystyki fazowo-częstotliwościowej ....

Co do pomiarów ... mam dostęp do specjalnego pomieszczenia bezechowego z bardzo drogimi urządzeniami pomiarowymi , analogowymi czy też z modułami komputerowymi . Tylko tam można zrobić dokładną charakterystykę , bo nie powiesz mi , że w domowym zaciszu wyjdzie ona taka sama jak w specjalnym pomieszczeniu do tego przeznaczonym .

Temat można zamknąć bo od kilku postów jest offtop .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

1. Jak koniecznie chcesz być taki akuratny, to pomiar charakterystyki fazy akustycznej w funkcji częstotliwości.

2. To "specjalne pomieszczenie" my, akustycy, nazywamy komorą bezechową lub bezpogłosową.

3. Nic ci nie powiem, bo od 10 lat mierzę wszystkie projekty na systemie Instytutu Akustyki Politechniki Wrocławskiej.

4. Rzuciłeś na razie "specjalnym pomieszczeniem" i "bardzo drogimi urządzeniami", co za szpan :-) Nic więcej nie pokazałeś, więc stąd wniosek, że ściemniasz.

5. Dźwięk może być "bardziej dokładny", ale nie "bardziej dokładniejszy", chyba, że mówisz po polskiemu, a nie po polsku.

6. Temat zamyka ten, kto go założył. Jest takie coś, co się nazywa "narzędzia moderacyjne".

Próbujesz mi coś udowodnić?

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 15 Lipca 2012 - brak kultury i trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 15 Lipca 2012 - brak kultury i trolling

1. Jak koniecznie chcesz być taki akuratny, to pomiar charakterystyki fazy akustycznej w funkcji częstotliwości.

2. To "specjalne pomieszczenie" my, akustycy, nazywamy komorą bezechową lub bezpogłosową.

3. Nic ci nie powiem, bo od 10 lat mierzę wszystkie projekty na systemie Instytutu Akustyki Politechniki Wrocławskiej.

4. Rzuciłeś na razie "specjalnym pomieszczeniem" i "bardzo drogimi urządzeniami", co za szpan :-) Nic więcej nie pokazałeś, więc stąd wniosek, że ściemniasz.

5. Dźwięk może być "bardziej dokładny", ale nie "bardziej dokładniejszy", chyba, że mówisz po polskiemu, a nie po polsku.

6. Temat zamyka ten, kto go założył. Jest takie coś, co się nazywa "narzędzia moderacyjne".

Widzę , że pominąłeś się z powołaniem . Trzeba było zostać polonistą . Po drugie jakbyś nie wiedział to w wielu firmach panują zasady poufności , ale skąd możesz to wiedzieć . Szpan ? Chętnie wymieniłbym firmę oraz sprzęt jakim dysponują , ale nie mogę . To co napisałem musi Ci wystarczyć , jedyne co mogę powiedzieć , dla Ciebie , osoby cywilnej kupno tego sprzętu nie jest osiągalna (chyba , że będziesz spłacał całe życie z rodziną) .

Zresztą nie wiem , po co zawierasz głos w tym temacie ? Co chciałeś sprawdzić i zaszpanować wiedzą , że niby jesteś jakiś pufffff w tej dziedzinie ?

A powiem Ci jeszcze , Aplikacja aplikacją . Trzeba mieć jeszcze czym zagrać na tej kolumnie . Myślisz , że z wieżowej pierdziawki za kilkaset zł , usłyszysz to co prezentują zestawy za 10 k zł :]

1. Nie musisz poprawiać bo jest napisane poprawnie ...

2. To akurat napisałem specjalnie ... dlaczego ? ..... ;]

3. A ja tym bardziej nic nie powiem bo obowiązuje mnie pewien zapisa prawny o zachowaniu poufność informacji .

4. Jak wyżej . Chcesz zobaczyć co mam do pokazania ? Zapraszam ze swoim sprzętem , zobaczymy co potrafi profesionalny akustyk :) z 10 latenim stażem .

5. Widzę , że należysz do ludzi , którzy nigdy nie popełniają błędów .

6. Konto jest nowe , także zauważ , że przez kilka pierwszych dni są ograniczenia ............

Tak. Jak widzisz tytuł tematu i chcesz w nim uczestniczyć to pisz na te pytanie , które są kierowane w poście . Bo to było tylko nabijanie postów i zwykły spam !

Najprościej będzie zrobić kolumnę 2-drożną...można na początek głośnik basowy podłączyć bez filtra dolnoprzepustowego (cewka i kondensator) i dać tylko kondensator na wysoko-tonowy (2 - 3 uF)...ewentualnie stłumić rezystorem 1 - 10 Om w przypadku większej efektywności metodą prób przy strojeniu "na ucho". W takim wypadku impedancja dla niskich częstotliwości będzie równa impedancji głośnika basowego, a dla wysokich będzie odpowiadała równoległemu połączeniu impedancji obu głośników z filtrami (4||8+rezystor + kondensator...).

Impedancja cewki dla danej częstotliwości ZL=2*3.14*f*L , kondensatora ZC=1/2*3.14*f*C

Jak się boisz o wzmacniacz, to po prostu unikaj takich eksperymentów...wielu konstruktorom takie rzeczy się po prostu zdarzają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.