Skocz do zawartości
IGNORED

uszkodzony potencjometr

zeta-j

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę ponieważ mam problem z potencjometrem głośności w wzmacniaczu NAD C320BEE (DIY). Potencjometr mocno trzeszczy i wprowadza nierówny balans między kanałami.Orientuje się może ktoś gdzie można kupić pasujący potencjometr do tego wzmacniacza ? Fabrycznie jest tam czarny Alps z silniczkiem.Bardzo proszę o pomoc bo żaden ze mnie elektronik :)

https://www.audiostereo.pl/topic/95824-uszkodzony-potencjometr/

zeta-j W takim przypadku jak opisujesz trzeba najpierw sprawdzić czy nie ma pęknientych lutów w okolicy potencjometru, następnie przemyć potek wewnątrz przy pomocy spraju typu kontakt. Jesli to nie pomoże dopiero wtedy wymienić potencjometr.

Potencjometr ma oznaczenie: Alps RK168 12MG

.....

Dzięki za odpowiedzi mogę prosić o link do sklepu gdzie można kupić ten potencjometr.Jeśli chodzi o czyszczenie potka to w tym stanie chyba niewiele to pomoże.Spróbuje wymienić go sam kiedyś musi być pierwszy raz :) jak nie dam rady to go gdzieś oddam.

Znalazłem w MEDITRONIKU

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,ale tam są z inną rezystencją 100k,10k można takie zamontować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Witam.

Wlutowałem potencjometr Alps PM RK16812MGA16 10KBX2 kupiony tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Wszystko było by fajnie gdyby nie to, że działa mi jeden kanał w lewym kompletna cisza.Doradzicie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam.

Wlutowałem potencjometr Alps PM RK16812MGA16 10KBX2 kupiony tu http://www.meditronik.com.pl/el/c3320.htm.Wszystko było by fajnie gdyby nie to, że działa mi jeden kanał w lewym kompletna cisza.Doradzicie coś?

Doradzam oddać to urządzenie w ręce kogoś, kto umie czytać schematy, rozpoznawać wyprowadzenia elementów i właściwie lutować. Albo wyprowadzenia nowego potencjometru nie odpowiadają wyprowadzeniom oryginału, albo źle przylutowałeś wyprowadzenia nowego potencjometru, albo coś uszkodziłeś dodatkowo.

GM

Cóż elektronik ze mnie żaden jestem, z wykształcenia informatykiem.Potencjometr został wlutowany prawidłowo patrzyło na to kilka osób.Coś jest nie tak z tymi wprowadzeniem nowego potka chyba się różnią od orginału.Wzmacniacz ten również jest przerobiony i gra bez preampu, ścieżki od potencjometra do przedwzmacniacza są odcięte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.