Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie w pokoju

skinex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, że remont pokoju dobiega końca, najwyższy czas zastanowić się nad nagłośnieniem. Myślałem nad 4 kolumnami, subwoofer'em. Dźwięk byłby puszczany z laptopa. Aktualnie posiadam wzmacniacz Audion A-200, 2 kolumny Grandhigh S300 i 2 Akai SR-710. Na stanie mam jeszcze wzmacniacz Akai AM-2200, ale uszkodzona bodajże końcówka mocy. Wzmacniacz naprawdę daję radę :D, ale ma wyjścia tylko na dwie kolumny. Na razie są podłączone dwa głośniki pod jedną wejście : p. Co by trzeba było dokupić, żeby to porządnie grało ? Trochę czytałem i przydałoby się kupić chyba kartę, dźwiękową, i ewentualnie wzmacniacz wymienić na jakiś z 4 wyjściami i subwoofer'em. Tylko czy jeśli kupie subwoofer to czy będzie znaczna różnica w dźwięku ? Czy laptop (karta dźwiękowa) będzie przekierowywać bas tylko (albo w większości) na subwoofer, a nie na kolumny, a średnie i wysokie tony na kolumny a nie na subwoofer ? Jestem laikiem w tych sprawach, więc może trochę namieszałem, ale myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi :P. Do wydania mam tak 300-400 zł, co nie znaczy, że muszę to wydać :P. Lepiej by było oczywiście jakby coś jeszcze zostało :D. Mam nadzieję, że ktoś pomoże :P

https://www.audiostereo.pl/topic/95962-nag%C5%82o%C5%9Bnienie-w-pokoju/

jest karta HIFIMAN za 199 ale ona ma tylko wyjścia na 3.5mm więc polepszysz znacznie dźwięk ale tylko na słuchawkach. niestety ale większość zewnętrznych kart / przetworników DAC które mogłyby poprawić jakość dźwięku i wysłać go do wzmacniacza to wydatek rzędu min 200-400zł (używki) lub pow. 500zł. a ten koszt to sama karta która zastąpi dźwięk generowany przez liche komponenty laptopa (nie że twoje są liche, ale generalnie laptopy maja liche karty dźwiękowe, zintegrowane i nie grające dobrze). ponadto dolicz koszt wzmacniacza i kolumn/subwoofera. i budżet rośnie....

świat audio to niemiłe miejsce. trzeba wydawać - a może okazać się że nie gra....

Dzięki za informację ;). Czyli zostanie tak jak teraz jest :D. Jeszcze jedno pytanie, żeby nie robić nowego tematu. Jak mam tylko dwa wyjścia na głośniki to coś się stanie jeśli podłącze 4 ? Znajomy mi mówił, że jak podłącze 2 głośniki na jedno wejście to będą głośniejsze, ale znachor będzie się męczył. Mówił, że lepiej połączyć szeregowo. Wiem, że lepiej by było podłączyć pod znachor z 4 wyjściami, ale jak w takiej sytuacji lepiej połączyć ? :P

Niezly wujek dobra rada z tego twojego znajomego. To znaczy racje ma co do faktu ze, podlaczenie glosnikow rownolegle nie bedzie zdrowe dla wzmacniacza (bo beda mialy w sumie mniejsza impedancje) ale podlaczenie ich szeregowo to nie jest rozwiazanie. Dzialac bedzie ale powinien ci on raczej popukac sie palcem w czolo i wyjasnic, ze podlaczanie czterech glosnikow do wzmacniacza stereo sensu zadnego nie ma.

Jesli chcesz cos dzialac z poprawa dzwieku w laptopie to moze pokombinuj lepiej cos z nowa karta dzwiekowa lub przetwornikiem dac. To sa modyfikacje w zakresie cenowym jaki sobie zadales. Ale w pierwszej kolejnosci moze opchnij komus druga pare glosnikow... :)

server unreachable;--

Jesli chcesz cos dzialac z poprawa dzwieku w laptopie to moze pokombinuj lepiej cos z nowa karta dzwiekowa lub przetwornikiem dac. To sa modyfikacje w zakresie cenowym jaki sobie zadales.

Tyle, że to wydawanie pieniędzy na siłę przy tej klasy pozostałym sprzęcie. Pomijam już zupełnie fakt, że jak można wywnioskować z wpisów autora, generalnie przyświeca mu idea "louder is better".

Faktycznie, ale jakis prosty przetwornik z ebay'a jest moim zdaniem rozsadnym rozwiazaniem. Cos na pcm270* bedzie kosztowac pare $, a bedzie miec lepszy dzwiek niz wbudowana karta a znacznie mniejsze szumy przy wysokich poziomach glosnosci.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.