Skocz do zawartości
IGNORED

Trzęsący się talerz w Dualu

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym okresie nieużywania postanowiłam uruchomić mojego Duala, który ma talerz zrobiony z tłoczonego aluminium i przeraziłam się gdy igła opadła na płytę bo wtedy dopiero zauważyłam,że talerz się trzęsie jakby wpadał w jakieś drgania. Co może być tego przyczyną?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Może być przyczyną: złe smarowanie, uszkodzony silnik, sparciały pasek, uszkodzona elektronika. Do wyboru, do koloru. Byłoby zdecydowanie łatwiej, gdybyś łaskawie podała, jaki gramofon firmy Dual posiadasz. Mnie się tej informacji szukać nie chce.

GM

O przepraszam.Jest to Dual CST 100.Wcześniej był wymieniany kondensator w sekcji zasilania NKL 1000 uF 35 V na Jamicon o tych samych wartościach,ale to chyba nie może być przyczyną?Obroty wydają się być w porządku.Pasek też wygląda dobrze.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zdjąć talerz i uruchomić na chwilę napęd. Zachować ostrożność z uwagi na ramię i wkładkę. Delikatnie dotknąć palcem wałka na silniku napędzającym talerz. Nie powinnaś wyczuć żadnych wibracji, a silnik powinien pracować cicho.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Silnik pracuje cicho i nie wyczuwam żadnych wibracji.

To teraz podobna próba, ale z założonym talerzem i delikatnym dotykaniu jego obrzeża na górnej jego powierzchni. Obserwować przy tym zachowanie krawędzi talerza.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdy delikatnie dotykam krawędzi talerza przestaje drgać...

Wróćmy zatem do zdjętego talerza i próby dotknięcia podtalerzyka napędzanego silnikiem. Czy czuć wibrację na krawędzi podtalerzyka?

GM

Chyba raczej nie wyczuwam.Wydaje mi się że talerz się wykrzywił.Stwierdziłam to przy położeniu na płaskiej powierzchni.Próbowałam wyprostować i chyba jest lepiej.Jeszcze poeksperymentuję.

Jest dobrze! Nie mam pojęcia jak sam mógł się tak zdeformować:)Dziękuję za zainteresowanie tematem!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.