Skocz do zawartości
IGNORED

Kino za 6000zl. Pomozcie poczatkujacemu!

deus

Rekomendowane odpowiedzi

mim:

z projektorem to nie czekaj, bo niby na co, za cenę tego pansonica kupisz jako-taki projektor. Ze względu na brak doświadczeń z projektorami nic nie doradzę. Poszukaj w archiwum wątkowym. Pewnie coś będzie.

macpiciu:

też mam 10 miesięczne dziecko i nawet takie 2,5 letnie mam i wiem jaki to kłopot wyrwać się we dwójkę do kina lub na film. ale w domu jeszcze ciężej obejrzeć niż w kinie. 10 śpi i staramy się snu nie zakłócać. 2,5 nie pozwala, bo stoi nad uchem i mówi tata wyłącz ten film, tego nie lubię. i dupa blada. Ale z tych kłopotów wszystkich wybrać wolę kłopot z wybraniem się do kina.

Mikomax:

Kino zacząłem realizować ze sprzętowym rozmachem (przynajmniej w mym odczuciu był to rozmach) Yamaha RX-V3000, Sony DVP-N735S, Dali 1001 (środek), Tannoy M1 (tył), Dali 606 (przód), Arton Klasyk 70 (sub) i do tego ładne kable. Jako, że lubię bardziej dźwięk od wizji jako TV postawiłem jakiegoś tam 32” Orion 50Hz kupionego z drugiej ręki za grosze. Pokój około 20m2. Zwykły mieszczański pokój z dywanem. I powiem szczerze. Przez pierwsze pól roku byłem zafascynowany. Tylko kołatał mi się w głowie większy, lepszy ekran. I sobie odpuściłem, bowiem fascynacja minęła. Ale wiem, że powróci nie fascynacja, lecz kołatanie. I zawiśnie projektor kiedyś i ekran się będzie rozwijał. Ale przede wszystkim po to by wywalić telewizor, by dzieciaki rosły bez niego. By wiedziały, że włącza się wizję wtedy, kiedy naprawdę się chce coś obejrzeć. A kina to nigdy nie będzie miało zastępować. Nie dam się naszej cywilizacji zamknąć w czterech ścianach.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

>>matee

Ok. Wszystko jasne.

Sam oczywiście nie rezygnuję całkowicie z wyjść do kina. Te brakujące 5% ma jednak czasem znaczenie. :-)

Oglądam jednak duuużo filmów a nie zawsze jest czas na wyjście. W ten sposób sam dobieram repertuar i czasy seansów.

Myślę, że podstawowy mankament w wielu realizacjach KD to pewna dysproporcja między obrazem z TV, a dźwiękiem. Dźwięk „przerasta” obraz.

Zastosowanie projektora zdecydowanie zbliża KD do prawdziwego KINA. Doznania audio i wizualnych nabierają właściwych proporcji. Rozumiem oczywiście, że nie każdy może taką inwestycję zrealizować.

Powyższe wnioski opieram na własnych doświadczeniach. Też zaczynałem od TV plus dźwięk 5.0. W takim układzie kinem bym tego nie nazwał. Raczej tv z ekstra dźwiękiem.

Mikomax:

Przerost jakościowy dźwieku na obrazem wynika z cen i tego o czym poniżej. Sam wiesz ile trzeba wydać na przyzwoity projektor i ekran. Choć na szczęście z dnia nadzień coraz mniej i dla tego pewnie kupię.

Nie mogę pojąć czemu ludziska wydają dalej ~10kzł na tv skoro za tyle można już kupić proj + ekran? Może dlatego, że tv WYGLĄDA bardziej imponująco? Znajomi będą zachwyceni? Tylko co to za kino domowe na 32 lub 36 calach? Chyb, że ktoś do tej pory oglądał wszystko na 14" to 32 go teraz na prawdę może powalić.

A proporcje w naszym społeczeństwie są mocno rozregulowane. Obok mojego nowego lokum mieszka rodzinka w dwóch wozach Drzymały zbitych do kupy. A jeżdżą czym? Mercedesem! Ot, tak nasza słomowo-butowa polskość!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

mim

Jak kupisz projektor wpłynie to korzystnie na samopoczucie wszystkich.

Gdy zacząłem tv używać przez max 2h dziennie jakoś się milej zrobiło.

Jest czas na książkę, gazetę, rozmowę (i na dodatek nie o nowym odcinku "Serialu"), spacer, itp ...

A chodzący tv naście godzin dziennie to chyba już przypadek chorobowego uzależnienia (i to bez urazy).

To trzeba chyba leczyć !!! Robię to teraz ze swoimi rodzicami. O wynikach poinformuję. Ale to ciężkie przypadki.

A na serio, może się uda wprowadzić grającą muzykę, miast migających obrazów. Ok. Koniec mądrzenia się.

Na prawdę radzę kupić projektor i zapomnieć o tv.

deus

Kup głośniki jw czyli Tonsil. Sprawdź Protona. Dobrze oceniany, dobrze wykonany. Tani. A ampa poszukaj na Allegro. Yamaha, Onkyo ... wszystko w miarę markowe, będzie w miarę poprawne. Proponuję nie przesadzić z wydatkami na zestaw i zamknąć się w 3tys a za resztę pojechać na fajne wakacje.

PS. A bez kategorii canowych polecam to, czego ja używam, czyli Yamaha RX-V3000.

TV za 10 tyś… a nie lepiej coś za połowę tej ceny, a to co zostanie odłożyć na projektor ?!

Do AE-500 niewiele już będzie brakować. Na ekran nie trzeba też zaraz wydawać kosmicznych kwot. Ja kupiłem na początek używany za 500 zł i jest ok.

Nie kwestionuję tutaj potrzeby posiadania TV. Przecież nie chodzi się do kina by obejrzeć „Wiadomości” czy „Śmiechu warte”.

Skoro ekran leży to tym bardziej podzieli bym srodki między projektor a TV.

Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o odbiorniki tv ale wydaje mi się, ze do oglądania Vivy czy Wiadomości spokojnie znajdziesz coś w granicach 3-4 tyś.

Zresztą czy ma sens kupować wypas telewizor skoro gdy tylko zagości w domu projektor przypadnie mu drugorzędna rola ?!

Bylem w top hi-fi w wawie, pogadalem z ekspedientem i wybralem 2 pary kolumn do odsluchu: B&W DM 603 i (chyba bo nie pamietam nazwy dokladnie) Triangle Zerius 2002. Mimo ze pan ekspedient ciagle namawial mnie do wzmacniacza 2 kanalowego ja zostalem przy ampie yamahy (650) - zalezy mi zeby kiedys to bylo kino, a na oddzielne zestawy do muzy i filmow mnie nie stac. Jutro odsluch... (nie wiedzialem ze na odsluchy trzeba sie umawiac :O)

P.S. Fajnie ze to temat o kinie za 6tys. a mi tu ktos o jakis telewizorach, projektorach i innych duperelach :P

Sluchalem i wybralem... Podlogowce to nie jest cos dla mnie. Ciagle mi w nich brakowalo basu. Po podlaczeniu B&W ASW 600 i DM 601 bylo duzo lepiej (mowie o muzyce). Ale nadal mam dylemat. Zestaw ktory bym ewentualnie chcial kosztuje 6500zl a sprzet, ktory mam w domu (2sat+sub - aktywne za 450zl) tez nie jest zly. Oczywiscie nowe bylyby by lepsze ale roznica w cenie 6000zl troche odstrasza. Dochodze do wniosku ze mam spaczony sluch bo roznica w dzwieku miedzy tym co mam a sluchalem w sklepie powinna byc kolosalna.

"Kup głośniki jw czyli Tonsil. Sprawdź Protona. Dobrze oceniany, dobrze wykonany. Tani. A ampa poszukaj na Allegro. Yamaha, Onkyo ... wszystko w miarę markowe, będzie w miarę poprawne. Proponuję nie przesadzić z wydatkami na zestaw i zamknąć się w 3tys a za resztę pojechać na fajne wakacje.

PS. A bez kategorii canowych polecam to, czego ja używam, czyli Yamaha RX-V3000."

bardzo ciekawie doradziłeś :D tak optymistycznie to brzmi ;) zwłaszcza że to forum audio.

Dzis w sklepie doznalem szoku... Bylem w Galeri Mokotow na zakupach, wchodze do Euro, dalej kino domowe i sobie slucham. Lecialy zapowiedzi filmow - slysze super dzwiek, mocny bas, ekstra eksplozje. Przez pol godziny szukalem suba ktory robi takie fajne efekty az w koncu zapytalem sie ekspedienta, ktore glosniki tak daja. I tu wielki szok. Okazalo sie ze zaden sub nie gral tylko glowne kolumny byly takie mocne. I tu znowu zaskoczenie: to graly kolumny triangle Antal za 6000 (jeden glosnik basowy wiecej niz w Zeriusach). Przypominam ze Zeriusow sluchalem i mi sie nie podobaly. I teraz moje pytanie: Czy to mozliwe ze te Antale byly duzo, duzo lepsze od Zeriusow, czy to moze wynikalo ze zlej konfiguracji glosnikow, ktorych wczesniej sluchalem (ustawienia w amplitunerze)?? Bo to chyba niemozliwe zeby roznica miedzy glosnikami tego samego producenta z tej samej seri byla taka ogromna... A poza tym jutro slucham Dali Blue 6006 z Denonem i Yamaha.

elfan

no może się skuśmy i porównajmy y650 do 1604,1804,2804 a może nawet 3805.Na początek może tylko czysto technologicznie.Stronki mają rozbudowane ale musze przyznać yamaha wie jak sprzedać, no i jak sie zareklamować.

ilu ludzi na forum ma te klocki i jest skłonnych podzielić sie wrażeniami?

nie gniewaj się ale nieraz odnoszę wrazenie że ciężko "jarzysz"

sam napisałeś że nie 16 a 18 więc według jakich kryteriów chcesz wybierać,cenowych, brzmieniowych(patrz pierwsza linijka)funkcjonalnych-idę spać.

to fakt jest tańszy,ale jesli chodzi o modele to raczej do 1804.ALe jak bedziesz porównywał y650 do 1604 to małe bedzie mieć szanse denon:) bo 1604 to przeciez praktycznie to samo co 1404 tylko kilka watów wiecej.Jesli mielibysmy brac pod uwage same ceny to denona np 3805 do czego bys porównał??? do Yamaha DSP-AZ 1 :D.Tak wiec cena sie nie kirój przy porównaniach,bo Denon wyjdzie na gorszego,trzeba być sprawiedliwym;)

Dzieki elfan za rade... Teraz to juz na pewno kupie Yamahe bo jezeli twierdzisz ze do walki z 650 moze stanac tylko 1804 (bo 1604 nie ma szans) to ja juz wybralem. I tak ledwo mieszcze sie w budzecie, a na amplituner o 600zl drozszy juz na pewno nie wyciagne...

widzisz elfan 1404 to ,to samo co 1604,396 ,496,596,ale y 640 to już zupełnie inna klasa niż 440 czy540

a swoją drogą czy choć troszeczkę nie zazdrościsz deusowi że niedługo będzie pląsał z mikrofonikiem

na głowie,upajając się wspaniałym ,wymodelowanym,zoptymalizowanym dżwiękiem przez ypao.

Czy ta przeinwestowana 640 nie zacznie cię drażnić.Co zrobisz jak za miesiąc ktos Ci powie że 650

to już inna bajka.(prawdopodobnie przy kolejnej wizycie w MM padniesz na kolana,wypadnie Ci szczęka,szklane oko potoczy się po wykładzinie,..........no ale poczekajmy)

no nie kaszan,ale z Ciebie nedzny prowokator:DDD .Z twoich postów wynika że ty wogule na sprzecie nie ten tego......:DD nie kumasz wogóle co i jak:DD.Bo co może oznaczac taki tekst :

"widzisz elfan 1404 to ,to samo co 1604,396 ,496,596,ale y 640 to już zupełnie inna klasa niż 440 czy540"

bez komentarza.Zgrywasz sie ale Ci to słabo wychodzi.Po takim tekscie bez sensu z tobą dyskutowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.