Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze słuchawek i kilka pytań o Xonara D1

r4d30n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem wspomnianego w tytule ASUSa i jestem zadowolony, lecz ciekawi mnie kilka kwestii.

1. Korzystam ze słuchawek i głośników stereo. Czy w panelu Audio Center pod Windowsem 7 warto stosować się do zaleceń producenta, mianowicie w polu Audio Channel do gier ustawiać 8 Channels, do filmów 6 Channels itd.? Mam rozumieć, że wtedy downmixem do stereo zajmują się sterowniki karty, a nie gra czy dany program. Czy wpływa to jakoś na pozycjonowanie np. w Battlefield 3? Zauważyłem również, że gdy mam pozostawione 2 Channels nie działają funkcje Dolby Headphone, Pro Logic a w oknie Audio Center nie działa analizator widma. Zaznaczam, że nie używam DH bo dźwięk jak dla mnie jest strasznie zniekształcony i psuje całą przyjemność ze słuchania.

2. Czy jakość dźwięku różni się między panelem przednim (HD Audio), a śledziem karty?

3. Od czego zależy głośność słuchawek? Widziałem takie parametry jak skuteczność słuchawek i impedancja. Może ktoś mi wytłumaczyć jak wzajemnie działają na siebie te parametry?

4. I teraz najważniejsze, wybór słuchawek. Górny pułap cenowy to 200 zł (najlepiej z wysyłką). Podpięte pod Xonara D1, bez jakiegokolwiek dedykowanego wzmacniacza, zamknięte lub półotwarte. Słucham wyłącznie Flac'ów (rock/metal lecz dobrym elektronicznym brzmieniem nie pogardzę), czasami zagram w Battlefielda, Call of Duty (oczywiście multiplayer).

Przeglądając różne fora natrafiłem na kilka interesujących propozycji:

Panasonic RP-HTF600

Sony MDR-XB500

Koss UR40

Superlux (różne modele)

i klasyczne CAL!

Proszę o porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.