Skocz do zawartości
IGNORED

EPOS ELS13 + standy - prośba o opinię

Pocz

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie pozdrawiam forumowiczów.

Po lekturze najnowszego AV 7-8/04 zaciekawiły mnie następujące kwestie dotyczące zestawu NAD320BEE+NAD521BEE+Epos ELS13

Jakby się komuś chciało odpisać to dziękuję (ME 2004 już się skończyły – jest więcej czasu).

EPOS ELS13 – rekomendowany do bardzo małych pomieszczeń (szczupły bas)

1) czy ktoś może użytkuje, jeśli tak to w jakim pomieszczeniu (m2 ??) i z jakim skutkiem

2) czy takie kolumny sprawdzą się w 15m2

STAND-y – do takich kolumn ?

1) jaki model byłby odpowiedni – cena?

2) czy w ogóle jest sens kupować tanie standy? - Jeśli kiedyś się przesiądziemy na lepszy zestaw to jest to chyba jedyny element który zostanie, z drugiej strony może kolejne kolumny będą podłogowe

3) czy standy się kupuje pod konkretny model – czy lepiej zainwestować w określoną, „uniwersalną” wysokość? Jeśli tak to jaką? (wtedy odpowiedź na pyt. 2 będzie inna)

P.S. Nie chcę rozpoczynać wątku kolumny podłogowe versus kolumny podstawkowe. Chciałby tylko poznać opinię o tych kolumnach (jeśli ktoś takowe kupił) i skorzystać z doświadczeń użytkownika dobrych standów w rozsądnej cenie.

Na stronie producenta pokazane są stendy dedykowane serii ELS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądają tradycyjnie i myślę, że można je z powodzeniem zastąpiś wyrobami krajowymi.

Starsze modele Epos ES-14 oraz model M-12 wymagały stendów "otwartych", bez półki.

Ukryta Zawartość

>Papamek

Ja mam takie starsze ES-14 i wszystko co ich dotyczy bardzo mnie interesuje. Do tych kolumn były firmowe standy, ktorych poszukuję. Ale nie rozumiem co znaczy "otwarte, bez półki". Czy mógłbys sprecyzowac co masz na myśli?

Stendy do ES-14 maja konstrukcję bez górnej półki. Jedyne podparcie dla kolumn stanowi prostokątna rama, która w narożnikach ma dodatkowo krótkie kolce. Czyli kolumny mają wolną dolną ścianę, nie przylegającą swoją powierzchnią do stendu.

Kiedyś próbowałem dociążyć ES-14 przyklejając granitowe płyty do dolnej ściany kolumn (pomiędzy kolumny i stendy). Nie było to szczęśliwe rozwiązanie. Obecnie płyty położone są na kolumnach i w ten sposób je dociążają.

Jak widać na stronach producenta nowa seria ELS nie wymaga już takich podstawek. Myślę, że wystarczą Ostoje.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

A podstawki pod ES-14 i M-12 wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś odsłuchiwał może te kolumny EPOS ELS-13? W Audio-Video 7-8/04 piszą, że można je stosować tylko w „bardzo małych pomieszczeniach” ?!

P.S. A swoją drogą to poza kwartalnikiem Hi-Fi, AV to chyba najciekawsza branżowa prasa.

O ile dobrze pamiętam, to HiFi i Muzyka testowała Eposy ELS i bas był. Musze tylko sprawdzić, w którym numerze ukazał się ten test. Z takich małych kolumn nie uzyska się potęgi brzmienia, co wcale nie znaczy, że basu nie wystarczy. Oczekiwałbym po nich zalet typowych dla monitorów - dźwięku precyzyjnego i dobrej stereofonii. W 15m2 powinny zagrać, to nie jest duże pomieszczenie. Ale oczywiście warto sprawdzić we własnym systemie, na znanych nagraniach.

Dzięki Papamek! Znam te stronkę. Jednak czy jesteś pewien, że podstawki ST12 są pod ES14? Wyglądem przypominają te, które widziałem, z pewnością służące do ES14, ale tak z monitora trudno o pewność.

Tytułem wyjasnienia skąd wątpliwości: Oni tam piszą, że podstawka ST12 jest do kolumn M15. Tych nie znam. Podstawa ES14 (ich dolna powierzchnia) ma jakieś 22x29 cm, więc jest trochę wieksza od tam podanych wymiarów odpowiedniej powierzchni ST12, więc może mogłyby współpracować. Ale w sprawach sonicznych tylko próba jest miarodajna. Więc Papamek czy słuchasz ES14 na podstawkach ST12 i z jakimi rezultatami? W związku z twoimi doświadczeniami z uzyciem płyt kamiennych dorzucę, że spotkałem się ze stawianiem ES14 na woreczkach wypełnionych piaskiem, jednak ja wolałem jak grały stojąc na WŁASNYCH stendach, na kolcach, w które stend był oryginalnie wyposażony.

Nie sprawdzałem wymiarów tych stendów. Podstawki pod ES-14 są wymiarowo jakby przedłużeniem kolumn. M-12 są mniejsze, więc i podstawki ST-12 pewnie są mniejsze.

Na stronie Eposa pokazane są już nowsze modele (M-12.2). Starszy model podłogowy M-15 jest do kupienia w sklepie internetowym na tej stronie za 450GBP (wyjściowo 799GBP).

A moje Eposy stoją na oryginalnych stendach, które kupiłem w komplecie z kolumnami. Zastanawiam się, czy nie wsypać do nich piachu. Po odkręceniu górnych kolców jest dostęp do każdej z nóg podstawek. Słyszałem od Panów z AufioForte, że jeden klient tak zrobił. Całkiem dużo tego piachu weszło :)

Pytasz z jakim efektem słucham? Mnie się podoba. A koledzy jednogłośnie doradzają mi wymianę kolumn ;) Nie daję się na to namówić. Jest coś pięknego w tych paskudach ;)

To co zrobiłem ostatnio, to zestawienie ES-14 z McIntoshem 6500. Skłoniło mnie to do zatkania bassrefleksów i dla mnie było bardzo dobrze. Im więcej prądu dostaną, tym lepiej grają. Od tej pory także w moim zestawie gram z zatkanymi BR. Przymierzam się do jeszcze jednej próby z 6500, ale dobrze wygrzanym egzemplarzem. Ten który miałem w domu był praktycznie prosto z pudła (grał wcześniej tylko kilka godzin).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.