Skocz do zawartości
IGNORED

Dylematy - pomóżcie bo oszaleję

Pitrich

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie powiem że audiofilem nie jestem aczkolwiek bardzo lubię muzyke a szczególnie jak gra czysto, z detalami a jednocześnie ma power. Jako sprzęt odsłuchowy w tej chwili służy mi komputer wyposażony w Audigy2 oraz słuchawki Sennheiser HD 210 ( o których prawie nic nie wiem poza danymi stricte technicznymi).

Muzyka jakiej słucham to głównie ciężkie gitarowe granie w stylu Korn'a a także nieco lżejszy Tool i podobne. Na drugim miejscu elektronika i Future sound of London oraz kultowa Enigma.

Najważniejszym w tej chwili pytanie które mnie dręczy jest: czy lepiej kupić pożądne słuchawki jak np: Sennheisery HD 600 czy spróbować na allegro - ostatnio widziałem tam ciekawe oferty na wzmacniacze Marantz ~500 zł + 2 kolumny za ~700 zł za parę.

Co w moim przypadku będzie miało wiekszy sens, ja już zgłupiałem totalnie.

HD600 to doskonałe słuchawki, ale nie zagrają bez wzmacniacza słuchawkowego. Tak więc do ich ceny możesz spokojnie doliczyć kilka stów na ten wzmacniacz. Weź też pod uwagę, że one są dość bezlitosne. Kiepskie źródła będą grały tak, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do ich klasy, żadne niedociągnięcia nie zostaną zamaskowane.

Natomiast jeśli postanowisz kupić słuchawki - a jeśli lubisz słuchać głośno bez utraty jakości, raczej pójdziesz w tę stronę - posłuchaj HD595 z nowej serii. Pisałem już tu o nich, więc nie chciałbym się powtarzać - ale do twojej muzyki to wymarzony sprzęt. I nie potrzebuje obowiązkowo wzmacniacza.

Marantz z allegro to też niezły pomysł, ale obawiam się, że kolumny za 700 zł nie oddadzą ułamka potencjału tego sprzętu. Mam propozycję. Stare marantze znane są z doskonałych wyjść słuchawkowych. Więc kup takiego marantza i HD595, razem zagrają o niebo lepiej niż Audigy na jacku, a za jakiś czas w przypływie gotówki dokupisz porządne kolumny.

• Redaktorzy

Dobre słuchawki wymagają dobrego wzmacniacza. Wzmacniacz słuchawkowy z komputera (nawet na niezłej karcie) jest słaby. Przećwiczyłem to osobiście, porównując brzmienie słuchawek na SB Platinum Live! i na wzmacniaczu słuchawkowym zainstalowanym w odtwarzaczu SoundArt Blues. Kompletnie inne brzmienie.

Byle nie przedobrzyć, bo może okazać się, że reszta sprzetu mocno kuleje przy tych Senheiserach. Przetestuj najpierw w sklepie słuchawki Philipsa HP890 (trochę ponad 200 zł w Baltrade). To bardzo przyzwoity sprzęt, który sprawdza się standardowych wyjściach słuchawkowych. Ja nie żałuję tego zakupu. A za kilkaset złotych możesz dopaść całkiem przyzwoite używane podstawkowce. A to jednak inny rodzaj przyjemnosci niż słuchawki.

Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem od słuchawek jest cd , wzmacniacz i kolumny . Muzyka słuchana przez słuchawki daje tylko złudzenie odbioru stereofonicznego ( całość doznań odbywa się na środku głowy ) , brak przestrzeni , powietrza , dokładnej stereofoni , planów i tego wszystkiego , co można usłyszeć np na koncercie .

Chyba faktycznie zdecyduję się na jakiś wzmacniacz z Allegro i na razie potestuję brzmienie na HD 210. A tak przy okazji, na miał nikt styczności z tymi słuchawkami? Ja znalazłem tylko kilka starych ofer na EBay'u ale żadnych opinii, testów, itp. Nawet nie wiem czy jest to niski przedział jakościowy czy średnia liga (cena w necie, ok. 50 $ - ja kupiłem na promocji w Geant za 70 zł :D)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.