Skocz do zawartości
IGNORED

prośba o pomoc w wyborze zestawu 5.0 do 7 tyś

Marcin Kot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

noszę się z zamiarem zakupu kina domowego w cenie ok 6-7tyś. Starałem się jak najwięcej wiedzy zdobyć zanim wybiorę zestawy do odsłuchu, jednak po przeczytaniu naprawde wielu postów mam istny mętlik w głowie więc stwierdziłem, że jednak założę kolejny temat opisujący mój przykład i mam nadzieję, że koledzy z forum doradzą

Pomieszczenie ok 18mkw, ale sprzęt będzie ustawiony w poprzek na samym środku pokoju.

Zależy mi na tym by ampli obsługiwał standard DLNA.

Muzyka jakiej słucham to pełne spektrum od poważnej poprzez różnego rodzaju rock, pop czasem nawet metal.

Zależy mi na tym by głośniki miały dobry bas (brak potrzeby dodatkowego suba, ponieważ nie bardzo mam na niego miejsce), ale też w średnim i wysokim zakresie muszą grać wyraźnie i czysto

Zastosowanie to ok 50% muzyka 30% filmy i 20% koncerty

Troszkę już czytałem i zainteresowały mnie następujące wzmacniacze

- Yamaha rx-v773

- harman kardon avr365

ale zastanawiam się czy nie warto dać też szansy jakiemuś onkyo lub marantz`owi tylko pytanie jakie by dobrze grały w założonym budżecie.

Z głośników to

- zestaw Yamaha NS-777 - pierwotnie chciałem cały zestaw z yamahy złożyć ale im więcej czytam tym więcej widze że raczej odradzacie te glośniki

- monitor audio bodaj RS6 - wydają się ciekawe

- mission 35i - to w ostanich dniach znalazłem i jeszcze nie miałem okazji

słyszałem, że dość dobre są jeszcze głośniki tannoy ale nie za dużo o nich na chwilę obecną wiem

Wiem, że najważniejsze w finalnym wyborze to subiektywne odczucia więc prosiłbym również o sugestie gdzie mógłbym się umówić na odsłuch takiego sprzętu w Warszawie.

Z góry dzięki za pomoc.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje wymagania stawiane systemowi, zdecydowanie zwróciłbym uwagę na wybraną przez Ciebie elektronikę firmy Yamaha. Poza brzmienie spójnym z tym co napisałeś, urządzenia te dobrze pracują w sieci, nie ma problemów z DLNA. Wybór RX-V773 jest jak najbardziej optymalny.

Większy problem będzie w kwestii wyboru konfiguracji kolumn. Mission serii M to bardzo dobre zestawy, które optymalnie współpracują z elektroniką Yamaha i powinny w pełni Cię zadowolić pod względem charakterystyki brzmienia. Posłuchałbym jednak także zestaw Focal Chorus 714V / 705V / CC700V (trochę zestaw przekroczy niestety budżet), Monitor Audio serii BX (BX5/BX1/BX-Center) oraz Paradigm serii Monitor v.7.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji całego systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak rozumie te głośniki Yamahy raczej sobie odpuścić? I dlaczego polecasz raczej serie B od S w przypadku monitor audio?

Jeszcze jedno pytanie bo nie umie znaleźć za bardzo odpowiedzi czym różni się seria RX-V od Aventage Yamahy, może lepiej się tamtą seria zainteresować?

Narazie miałem okazje posłuchać Tannoy i Klipsh RF52 niestety tylko z ampli onkyo 609 i zdecydowanie bardziej odpowiadało mi brzmienie Klipsha wydawało się być przyjemniejsze dla ucha i głębsze, więc na pewno do odsłuchu dokładniejszego jak już bedzie shortlista. Zobaczymy co dalej z tego wyjdzie.

Dalej nie potrafie zrozumieć jaka różnica między seriami Rx-V i Rx-A, ale to też mam nadzieję uda się rozgryźć.

Wydaje się, że znalazłem w Warszawie miejsce do odsłuchu zestawu głośników Yamahy (wiem że odradzacie ale różnorodność opinii na różnych serwisach sprawiła, że chce sobie sam wyrobić zdanie), jak też Missiony.

Jeśli wiecie gdzie można znaleźć pozostałe, albo najlepiej wszystkie ciekawe i wymieniane zestawy wpiszcie w temacie.

Jak do końca września nie znajdę pozostałych to czeka mnie chyba jednak wycieczka do Pabianic.

Niemniej temat się rozwija.

W końcu to Ty będziesz słuchał swojego zestawu i przede wszystkim Tobie ma się podobać dźwięk, jaki z niego płynie.

takie założenie jest od początku, ale jakoś trzeba tą shortliste złożyć :)

A na jakie marantze byś polecał zwrócić uwagę?

Jeśli chodzi o kwestie wyboru ampli tunera to musze jeszcze pomyślec nad tym martantzem i tym czy pozostać przy rx-v673/773 czy odczekać i dorzucić do rx-a 810(tu nie jestem przekonany)/1010. Do tego głośniki. Ale wydaje mi sie, że lepiej kupić to od razu w całości bo i możliwości negocjacyjne są lepsze w takim przypadku niż jak się kupuje osobno ampli i osobno głośniki.

• 3 tygodnie później...

No to dziś po pierwszym odsłuchu.

Chciałem porównać amplitunetry Yamahy RX-A1010 z Marantzem 6006, niestety z racji że w sklepie ich aktualenie nie mielizestawili mi Rx-a2010 z5006 więc różnica w cenie znacząca jednak co mnie zdziwiło sprzedawca twierdził, że różnice są kosmetyczne i ledwie zauważalne.

W przypadku dynamiczniejszej muzyki yamaha zdeptała totalnie marantza. W przypadku muzyki klasycznej różnica ledwie zauważalna, może z delikatną przewagą marantza.

Zastanawiam się czy taki odsłuch jest miarodajny na tyle by podjąć decyzję odnoście maszyn docelowych czyli tych co chciałem zestawić. Jak myślicie ?

Z racji że seria 1010 jest wycofywana ze sprzedaży zostało niewiele czasu na decyzję.

Jeśli wybrałbym yamahe to już z nią pójdę gdzieś na odsłuch finalnego zestawu.

Wiem, że do odsłuchu z yamaszka na pewno przyjdzie zestaw Roth Oli, ale jakie jeszcze byście polecili w cenie do powiedzmy 4-5 tyś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.