Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy od Bravo Audio

sadyslaw

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich!

Moje pytanie dotyczy wzmacniacza słuchawkowego firmy Bravo Audio, model: V2 (przy okazji model V1)

Link do strony producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy warto się tym zainteresować? Jest to sprzęt reprezentujący sobą jakiekolwiek walory czy zwykła zabawka?

Nie ukrywam, że skusiła mnie tutaj bardzo niska cena i lampowa konstrukcja (chyba, że ta lampa jest tam tylko dla picu, jak w niektórych przedwzmacniaczach gitarowych).

Link do Ebaya:

Ukryta Zawartość

Posiadam Sennheisery HD 555, które wypadałoby czymś napędzić, bo zintegrowana karta dżwiękowa w MacBooku czy iPod Nano 4G nie są dla nich dobrymi kompanami (wydaje mi się, że te Senki pod wzmacniaczem mogą dać z siebie więcej).

Nie jest to temat pilny, ale w przyszłości chciałbym je przyzwoicie napędzić.

Nie jestem znawcą tematu więc prosiłbym Was o wyrażenie swoich opinii.

Nie zdziwię się jeśli nie będzie to wzmacniacz godny uwagi, bo rozumiem, że lampowy sprzęt kosztuje (jestem gitarzystą i posiadam lampowy sprzęt).

Cel: potrzebuje czegoś do codziennego słuchania muzyki w domu (stary rock/blues/reggae/troszkę jazzu). W przyszłości pewnie pojawi się jakaś porządna karta dźwiękowa lub inny, bardziej przyzwoity sprzęt, ale to wszystko kwestia $ więc na razie zbieram.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam Sennheisery HD 555, które wypadałoby czymś napędzić, bo zintegrowana karta dżwiękowa w MacBooku czy iPod Nano 4G nie są dla nich dobrymi kompanami (wydaje mi się, że te Senki pod wzmacniaczem mogą dać z siebie więcej).

Nie jest to temat pilny, ale w przyszłości chciałbym je przyzwoicie napędzić.

Co masz na myśli mówiąc, że karta dźwiękowa nie jest dobrym kompanem? Co to znaczy napędzić? 1Vsk z karty dźwiękowej jest w stanie wysterować każde słuchawki więc zapewne chodzi o coś innego.

Co masz na myśli mówiąc, że karta dźwiękowa nie jest dobrym kompanem? Co to znaczy napędzić? 1Vsk z karty dźwiękowej jest w stanie wysterować każde słuchawki więc zapewne chodzi o coś innego.

Ja się na tym nie znam dlatego pytam ekspertów ;) Wydaje mi się, że zintegrowana karta w MacBooku jest sprzętem dosyć podłej jakości. Właśnie chodziło mi o to, że chyba nie jest ona w stanie wysterować (nie wiedziałem jakiego słowa użyć) odpowiednio słuchawek. Szczerze mówiąc nie wiem czy wykorzystuję możliwości tych słuchawek. Bez sensu je mieć i nie wykorzystać 100% ich możliwości dlatego chciałem zrobić coś żeby cieszyć się jeszcze lepszą jakością muzyki.

Oczywiście słuchawki nie grają źle. Jestem z nich bardzo zadowolony tylko pojawiła się myśl: "a może mogą dać z siebie jeszcze więcej". Stąd pomysł na wzmacniacz słuchawkowy. Naczytałem się w internecie, że te słuchawki pokazują co potrafią dopiero podłączone pod wzmacniacz, ale nie wiem kto to pisał i czy miał rację. A może to tylko plotki?

macc666:

Czyłi ten wyżej wymieniony wzmacniacz to nie jest sprzęt godny uwagi? Tego się obawiałem...

Kamaz:

Sugerujesz, że wzmacniacz słuchawkowy nic tu nie poprawi i tym słuchawkom wystarczy karta dźwiękowa czy źle zrozumiałem? W niedalekiej przyszłości postaram kupić się jakąś porządną kartę zewnętrzną.

Wiem, że na tym forum bardzo dużo wiecie w tym temacie więc rozwiejcie proszę moje wątpliwości. Sennheiser HD 555 potrzebują wzmacniacza, żeby dać z siebie wszystko czy dobra karta dźwiękowa będzie wystarczającym sprzętem?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

1. Współczesne karty dźwiękowe to nie to samo co kiedyś. Są dobre, choć zapewne to nie hi-end.

2. Dobry wzmacniacz słuchawkowy (może połączony z DACem, jeśli karta w komputerze ma też wyjście optyczne lub koaksjalne) poprawi nieco możliwości, może będzie też głodniej. Ale jeśli liczysz na zmiany "powalające na kolana" to się przeliczysz.

3. Ten niby lampowy wzmacniacz słuchawkowy jest niewiele wart, jeśli marzy ci się wzmacniacz lampowy poszukaj czegoś prawdziwego. Będzie zapewne droższy.

2. Mam wyjście optyczne. Więc zastanowie się w nad jakimś wzmacniaczem połączonym z DACem. A co byście mi mogli polecić w tym temacie? Oczywiście myślę o sprzęcie na poziomie HD 555 (żeby wykorzystać to co mogą z siebie dać). Wymiany słuchawek na lepsze na razie nie przewiduję. Chciałbym po prostu mieć orientację na jaki wydatek się przygotować i za czym się rozglądać.

3. Marzy mi się wzmacniacz lampowy, ale nie jest to priorytet. Może być również w innej technologii byleby dobrze się sprawował. "prawdziwa lampa" prawdopodobnie kosztuje grubo ponad 1000 zł ;) Może kiedyś jak nazbieram pieniążków. Na razie wydałem 4 tys. na lampę do gitary więc trzeba troszkę odpuścić z wydatkami ;)

Sam niestety nie dam rady ze względu na brak umiejętności, doświadczenia i czasu. A mógłbym prosić o jakieś sprawdzone schematy lub strony ze schematami? Spróbuję znaleźć kogoś kto się tego podejmie. Fajnie by było gdyby dało się w projekcie wykorzystać lampy ECC83/12AX7, bo posiadam trochę tego w domu. Chyba, źe to zły pomysł i nie spiszą się tutaj ;) W przedwmacniaczu gitarowym to moje ulubione lampy, ale nie wiem czy i w tym przypadku tak będzie ;)

Do Twoich słuchawek to raczej konstrukcja z transformatorem na wyjściu, poniżej jedna z ecc83 ,

dobrze zrobiona hybryda też nie jest złym pomysłem,ja używam takiej do bardzo podobnych słuchawek do Twoich i gra całkiem ładnie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie dziękuję za pomoc. Wybiliście mi z głowy ten wzmacniacz Bravo Audio. Przy najbliższym zastrzyku finansowym skuszę się prawdopodobnie na jakiś wzmacniacz lampowy "home made".

Pozdrawiam

Do hd555 wystarczy wzmacniacz tranzystorowy. Nie musisz porywać się od razu na lampę, bo nie usłyszysz jej zalet na tych słuchawkach. Poszukaj forum608 lub coś podobnego robionego przez ludzi z audiostereo.

Broń Boże nie upieram się przy wzmacniaczu lampowym. Jeśli tranzystor zagra równie dobrze z moimi słuchawkami to jestem jak najbardziej za ;) Po prostu uległem magii lampowców jeśli chodzi o sprzęt gitarowy i już nie wrócę do tranzystorów. W temacie wzmacniaczy słuchawkowych jeszcze wiem niewiele więc wszystkie wasze sugestie są dla mnie bardzo pomocne ;)

Na początek poczytam troszkę o tym forum608.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.