Skocz do zawartości
IGNORED

Sony LBT-N500, głośniki i kilka innych pytań

Micusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam zestaw Sony LBT-N500 (tak, dość wiekowy), z którego wywaliłem 2 części - odtwarzacz CD i kasetowy (jeden nie działał, drugi niepotrzebny). Dotychczas używałem go z, chyba, zestawowymi kolumnami SS-A 500 6om/max. 100W i 2 głośnikami AKAI 50W 8om jako głośniki surround. Dzisiaj znalazłem na strychu 2 kolumny UNITRA TONSIL tylko nie wiem co to za model, na przodzie są 2 pstryczki - "tweeter" oraz "midrange" i obok nich "80W, 8om". W każdym razie może ktoś wie co to za wieża i będzie w stanie udzielić mi kilku informacji.

1. Czy te wieże unitra tonsil "nadają" się do tej wieży? Są większe w porównaniu do oryginałów i nie wiem czy coś nie spali/przeciąży itd.

2. Z tyłu wieży mam 2 wejścia Speaker (tutaj podpięte tonsile) oraz 2 wejścia Surround speaker, przy czym dla pierwszych jest podany zakres impedancji 6-16om, natomiast dla surround jedynie 16om. Przez jakiś rok używałem głośników AKAI jako surround (8om) i nic się nie stało, więc czy teraz mogę zamiast AKAIów wstawić te Soniaki (6om/100w) bez obawy o jakieś problemy?

3. W sumie dość ważna kwestia - czy ta wieża z tymi głośnikami są czegoś warte? Coś jest na tyle "dobre" żeby dokupować do tego jakieś lepsze głośniki lub do głośników lepszy wzmacniacz czy coś w tym stylu?

Tutaj możliwe, że padną pytanie czy mi odpowiada dźwięk i tak dalej, a z tym wiąże się kolejne pytanie - głośniki trochę, nie mam żadnego eufemizmu, "pierdzą" i chrząkają przy cichym graniu, lecz to chyba kwestia ich wieku, gdyż po zdjęciu osłonek zauważyłem, że wokół membran 3/4 pianki, która powinna je trzymać w obudowie najzwyczajniej w życiu odpadła i odpada zaledwie przy dotknięciu palcem. Po tym wywodzie pytanie - czy te głośniki są warte naprawy? Dla jaśniejszego obrazu sytuacji mogę wrzucić zdjęcia głośników, bo jak mówiłem modelu nigdzie nie ma oznaczzonego. W ogóle jest gdzieś w Warszawie możliwość naprawy takich pianek i ogólnej renowacji? Oczywiście pod warunkiem, że będzie to w ogóle opłacalne.

Pozdrawiam:)

A właśnie odpisywałem. Ogółem dokładniej głośniki to idealnie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale skoro nie ma sensu to zostaje to co jest, bo głośniki po odwróceniu "do góry nogami" już nie chrząkają, a kasy na porządny sprzęt nie mam.

Dobra, a kwestia tego surround? Coś się może stać jak podepnę zamiast 16ohmowych głośników te 6 ohmowe sony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To moje Amen miało być pod postem Kolegi @noquarter - tak jak jest obecnie ma inne, nieprawdziwe znaczenie.

@Micusek bez urazy, ale jak mawiają górale: " Z g..na bata nie ukręcisz"

• 1 miesiąc później...

Mi się tam dobrze używa tego sprzętu, może nie jestem jakimś audiofilem ale jestem zadowolony z jego działania. Teraz wymieniłem kable na procab LS25 i jest spora różnica. Mam tylko problem z Surround speaker, kupiłem dwie kolumny Sony SS-SR101 16 ohm czyli pasujące i po podłączeniu nie grają nie wiem jaka jest przyczyna. Może jest jakaś funkcja na pilocie aktywująca surrand bo wiem że na wieży jest ale nic się nie zmienia pod względem grania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.