Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup płyt na Amazon.co.uk

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Coś niedobrego chyba się dzieje z dostępnością płyt na Amazonie na wyspach. Jeszcze niedawno trzeba było mieć pecha żeby jakiejś płyty tam nie znaleźć. Ostatnio mam problem ze skompletowaniem zamówienia. Mało która pozycja jest ,, in stock'', przeważnie mają dopiero być i niestety nie udaje się zrobić zamówienia z darmową wysyłką, bo ta jest możliwa tylko w przypadku płyt które sa na stanie.

Też macie takie spostrzeżenia? Jest na to jakaś rada?

https://www.audiostereo.pl/topic/96878-zakup-p%C5%82yt-na-amazoncouk/
Gość

(Konto usunięte)

Coś niedobrego chyba się dzieje z dostępnością płyt na Amazonie na wyspach. Jeszcze niedawno trzeba było mieć pecha żeby jakiejś płyty tam nie znaleźć. Ostatnio mam problem ze skompletowaniem zamówienia. Mało która pozycja jest ,, in stock'', przeważnie mają dopiero być i niestety nie udaje się zrobić zamówienia z darmową wysyłką, bo ta jest możliwa tylko w przypadku płyt które sa na stanie.

Nie chcę być złym prorokiem, ale już parę miesięcy temu słyszałem, że część udziałów w Amazonie UK wykupił Amber Gold...

Gość partick

(Konto usunięte)

Nie chcę być złym prorokiem, ale już parę miesięcy temu słyszałem, że część udziałów w Amazonie UK wykupił Amber Gold...

mówili w BBC, że wykupili wszystko z Gold Edition ;)

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Też to zauważyłem... Nowości są, jak wszędzie... Zapasy niektórych płyt już się wyczerpały, albo są na wyczerpaniu i trzeba łapać okazję, póki jeszcze można... Kupuję głównie klasykę a raczej uzupełniam kolekcję... Druga sprawa to powściągliwość w wydawaniu pieniędzy na płyty, które leżą a są kupowane sporadycznie - efekt kryzysu... Trzeci powód to coraz wyższe ceny, np na Amazon.com seria living stereo sacd kosztowała 8-10 dolarów, teraz 12-16, różnica jest...

Jak komus nie przeszkadza ze kupuje uzywke i w dodatku na ebay-u to polecam tego sprzedawce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma chyba wszystko... i w dobrych cenach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Jak komus nie przeszkadza ze kupuje uzywke i w dodatku na ebay-u to polecam tego sprzedawce http://stores.ebay.co.uk/estocks ma chyba wszystko... i w dobrych cenach.

1. Dyskutowałbym, czy to są dobre ceny... Może tylko w stosunku do samego eBay'a ;)

Poza japońskimi edycjami, Amazon jest znacznie tańszy.

2. Jakiś czas temu kupiłem 3 lub 4 płyty od nich i mimo że przesyłki europejskie, trwało to za każdym razem prawie miesiąc. Potem po stemplach pocztowych można było stwierdzić, że towarzystwo w e-stocks nieźle ociąga się z samym wysłaniem towaru.

1. Dyskutowałbym, czy to są dobre ceny... Może tylko w stosunku do samego eBay'a ;)

Hmmm... jak mam dac £1.28 od w/w a £15 gdzies indziej to wybieram tego pierwszego, nawet jezeli trzeba kilka dni dluzej poczekac. Nikogo nie zmuszam do kupowania akurat tam.

Gość

(Konto usunięte)

Hmmm... jak mam dac £1.28 od w/w a £15 gdzies indziej to wybieram tego pierwszego, nawet jezeli trzeba kilka dni dluzej poczekac. Nikogo nie zmuszam do kupowania akurat tam.

Ale takich różnic praktycznie nie ma!

I wyjaśnił to kolega powyżej :)

...kupujcie uzywane 'like new' i tyle...polecam

Nie kupuje się od sklepów Amazon, tylko od Użytkowników (sprzedają również "new, sealed") - ceny o wiele niższe plus przesyłka 1,82 GBP (od płyty), ale w ogólnym rozrachunku z reguły i tak wychodzi taniej, niż od sklepu z darmową wysyłka przy zakupie powyżej 25 GBP.

PS Jeśli możesz podaj ten szczególny przykład, w którym od e-stocks kupisz za 1,28 GBP, a na Amazonie cena wynosi 15,- GBP.

Sam jestem ciekaw :)

Gość partick

(Konto usunięte)

Amazon jest znacznie tańszy.

i nie ma najmniejszych problemów ze zwrotem - wypełniam prosty formularz, przyjeżdża kurier z DHL, odbiera, kasa wpływa na moje konto i tyle - nie jestem obciążony żadnymi kosztami, nawet przesyłki. aż przyjemnie kupować :)

Gość

(Konto usunięte)

i nie ma najmniejszych problemów ze zwrotem - wypełniam prosty formularz, przyjeżdża kurier z DHL, odbiera, kasa wpływa na moje konto i tyle - nie jestem obciążony żadnymi kosztami, nawet przesyłki. aż przyjemnie kupować :)

Zgadza się! Praktykowałem :) Zero problemów ze zwrotem kasy.

zefir15 - proszę, oto przykład (jedna z pierwszych płyt od e-stocks, uporządkowanych wg ceny):

1. e-stocs: http://www.ebay.pl/itm/The-Beach-Boys-Christmas-Album-/300648813923?pt=UK_CDsDVDs_CDs_CDs_GL&hash=item460010d563 - 1,27 + 1,50 wysyłka = 2,77 GBP - stan "very good"

2. Amazon: http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/B0000085GM/ref=dp_olp_used?ie=UTF8&condition=used - 0,01 + 1,82 = 1,83 GBP - stan "like new"

Musze przestrzec, bo trafilo mi sie kilka plyt ,ktore byly nie oryginalne, wiec nie kupuje juz na amazon.com.

Dotyczy to szczegolnie sprzedawcow z amazon, ktorzy podrabiaja plyty

ostatnia plyte ktora kupilem byla plyta mozdzera 10 latwych utworow..., po wlaczeniu uslyszalem opere... nawiasem mowiac bardzo ciekawa, wysluchalem cala plyte

rs

Gość partick

(Konto usunięte)

Musze przestrzec, bo trafilo mi sie kilka plyt ,ktore byly nie oryginalne, wiec nie kupuje juz na amazon.com.

Dotyczy to szczegolnie sprzedawcow z amazon, ktorzy podrabiaja plyty

ostatnia plyte ktora kupilem byla plyta mozdzera 10 latwych utworow..., po wlaczeniu uslyszalem opere... nawiasem mowiac bardzo ciekawa, wysluchalem cala plyte

rs

takie rzeczy trzeba bezwzględnie zgłaszać!

to na .com, a nie na .uk?

Gość partick

(Konto usunięte)

to na .com, a nie na .uk?

@verizon.net - no to już wiadomo, że w USA.

a wątek jest o Amazon UK.

Ameryka Północna jako kontynent, piękna jest. ale od imigrantów uchowaj ją Boże ;]

...z e- stockiem mam doswiadczenie ale odkad poznalem 'zorvestock' na amazonie tylko tam kupuje

...raz przyslali mi plyte opisana jako 'like new' z rysa napisalem jak jest i kazali mi plyte zatrzymac nie osdylajac oraz zwrocili kase razem z przesylka...

...w Uk chyba nikomu sie nie chce kopiowac bo uzywki sa tanie jak barszcz....

Partick i Tommy Lee Jones ;-)) maja racje....Amazon rules!!!!!!!!!!!!

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

niestety wysylaja zawsze osobno wiec zawsze +£1.24. taki sprzedawca jak 'zoverstock' wysyla tysiace plyt wiec nie kompletuje zamowienia...no ale 1.24 przy plycie ktora kosztuje 0.01 to i tak darmocha....

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

PS Jeśli możesz podaj ten szczególny przykład, w którym od e-stocks kupisz za 1,28 GBP, a na Amazonie cena wynosi 15,- GBP.

Sam jestem ciekaw :)

Nie pisalem o Amazonie, bo tam nie kupuje (zarejestrowalem sie tam, a pozniej nie moglem sie zalogowac i tak sie skonczyla moja przygoda z tymze).

A tu oto taki przyklad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) £1.67

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) £79.78

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) £37.49

Na szczescie kazdy rozporzadza swoim portfelem tak, jak uznaje za wlasciwe i nie ma przymusu kupowania tam lub owdzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zefir15 sprawdz se lepiej ten link

Ukryta Zawartość

...szukac tez trza umic

Do polski tak samo?

...raczej nie nigdy nie probowalem

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Partick i Tommy Lee Jones ;-)) maja racje....Amazon rules!!!!!!!!!!!!

Spadłem z krzesła :))) Tommy Lee Jones - pamiętam! ;) :)))

Zmieniłbym nick, ale niestety, to niemożliwe ;)

A "Zorvestock" to faktycznie mistrzowie - jestem ich fanem! :)

Mam chyba z 6 płyt od nich, gdzie dokładnie tak samo się stało: mam sobie płytę zostawić, a zwrócili całą kasę! :)

Dzięki.

Chyba się na używki przerzucę.

1.24 to chyba przesyłka na wyspach. Do polski tak samo?

Podałem powyżej - 1,82 GBP wynosi koszt przesyłki do Polski.

I jest tak, jak napisał fish75 - przesyłka jest doliczana do każdego egzemplarza płyty. I w sumie tak jest u wszystkich sprzedawców-użytkowników na Amazonie, nie tylko UK, ale...

Ale jak otrzymasz już wszystkie egzemplarze (chodzi o te kupione od jednego sprzedawcy), to można napisać o "refund cost of shipping" i kilkakrotnie już zwrócili mi część (z reguły połowę).

Nie pisalem o Amazonie, bo tam nie kupuje (zarejestrowalem sie tam, a pozniej nie moglem sie zalogowac i tak sie skonczyla moja przygoda z tymze).

A tu oto taki przyklad:

http://www.ebay.co.uk/itm/Miles-Davis-Kind-of-Blue-/300735268327?pt=UK_CDsDVDs_CDs_CDs_GL&hash=item46053805e7 £1.67

http://www.ebay.co.u...=item2ebe831669 £79.78

http://www.amazon.co.uk/Kind-Blue-Miles-Davis/dp/B00584UD32/ref=sr_1_14?ie=UTF8&qid=1347108347&sr=8-14 £37.49

Na szczescie kazdy rozporzadza swoim portfelem tak, jak uznaje za wlasciwe i nie ma przymusu kupowania tam lub owdzie...

No proszę Cię...

1. Piszemy w wątku pt. "Zakupy na Amazon.co.uk", więc siłą rzeczy właśnie porównujemy do Amazonu.

2. Kolego, może najpierw sprawdź co z czym prównujesz! Wytwórnia, wydawca, rok wydania, może nr katalogowy, jeśli jest...

Od estocks podajesz standardowe, zwykłe wydanie, od innego sprzedawcy na eBay - "jubileuszowe", z Amazon japońskie wydanie K2 HD Mastering...

A gwoli ścisłości, to proszę - od 0,52 GBP; za 1,- GBP "new" - estocks ma "very good":

1. http://www.amazon.co.uk/Kind-Blue-Miles-Davis/dp/B000024F6G/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1347116196&sr=1-1

2. http://www.amazon.co.uk/Kind-Blue-Miles-Davis/dp/B003R9PDT4/ref=sr_1_4?s=music&ie=UTF8&qid=1347116196&sr=1-4

3. http://www.amazon.co.uk/Kind-Blue-Miles-Davis/dp/B002JOL7NO/ref=sr_1_3?s=music&ie=UTF8&qid=1347116196&sr=1-3

I jeszcze można poszukać... :)

I nawet to "jubileuszowe" można o wiele, wiele taniej znaleźć na eBay, nie mówiąc już o Amazonie - nie wiem tylko, dlaczego do porównania z estocks wybrałeś najdroższego konkurenta? ;)

Zmieniłbym nick, ale niestety, to niemożliwe ;)

...mozliwe mozliwe jak dobrze pamietam wlasnie Partick mial kiedys inny ... you can run but you can not hide :-))

Mam chyba z 6 płyt od nich

...ja mam nie chwalac sie kilkadziesiat(trudno sie opanowac jak plyta po 0.01...)

Gość

(Konto usunięte)

...mozliwe mozliwe jak dobrze pamietam wlasnie Partick mial kiedys inny ... you can run but you can not hide :-))

...ja mam nie chwalac sie kilkadziesiat(trudno sie opanowac jak plyta po 0.01...)

Owszem, też posiadam może kilkadziesiąt od nich właśnie :)

Chodziło mi, że "6 płyt od nich, gdzie dokładnie tak samo się stało: mam sobie płytę zostawić, a zwrócili całą kasę! :)" - wśród tych kilkudziesięciu :)

Hehe, nawet nie mam zamiaru się "hide" - chodzę z podniesioną przyłbicą ;)

I mam na myśli zmianę na "Tommy Lee Jones" :)

To muszę zapytać administratora, jak to zrobić? Chyba że Partick podpowie :)

Ale On mnie chyba nie lubi... ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale jak otrzymasz już wszystkie egzemplarze (chodzi o te kupione od jednego sprzedawcy), to można napisać o "refund cost of shipping" i kilkakrotnie już zwrócili mi część (z reguły połowę).

A o co to? Na jakiej zasadzie partycypują w kosztach?

Zamówiłem 10 płyt. Płyty 12 funtów, pakowanie i przesyłka 18.20.

Gość

(Konto usunięte)

A o co to? Na jakiej zasadzie partycypują w kosztach?

Zamówiłem 10 płyt. Płyty 12 funtów, pakowanie i przesyłka 18.20.

I dla przykładu, jeśli wszystkie kupiłeś od jednego sprzedawcy, to po otrzymaniu wszystkich płyt, piszesz do niego, że prosisz o przynajmniej częściowy zwrot kosztów przesyłki (jeśli np. tylko 4 u jednego, a każdą pozostałą u innego, to dotyczy to tylko tych 4 płyt).

Od niektórych otrzymałem zwrot połowy :)

Trochę inwencji twórczej! ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

I dla przykładu, jeśli wszystkie kupiłeś od jednego sprzedawcy, to po otrzymaniu wszystkich płyt, piszesz do niego, że prosisz o przynajmniej częściowy zwrot kosztów przesyłki (jeśli np. tylko 4 u jednego, a każdą pozostałą u innego, to dotyczy to tylko tych 4 płyt).

Od niektórych otrzymałem zwrot połowy :)

Trochę inwencji twórczej! ;)

Dzięki. Kupiłem u jednego. Warto sprawdzić jak będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.