Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup płyt na Amazon.co.uk

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy Amazon USA - (amazon.com)!

Niestety, podwyżka opłaty za przesyłkę płyt do Polski:

było 6,89 USD - jest 14,29 USD

:(

Chyba koniec z zakupami na amerykańskim ebayu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

eMeReKo a skąd masz te informacje dot. amazon.com?

właśnie dodałem sobie do koszyka płytę winylową:

Items: $14.99

Shipping & handling: $6.48

Total before tax: $21.47

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość

(Konto usunięte)

Chyba koniec z zakupami na amerykańskim ebayu:

http://forums.ebay.com/db2/topic/International-Trading/Holy-Cow-The/5100126078

eMeReKo a skąd masz te informacje dot. amazon.com?

właśnie dodałem sobie do koszyka płytę winylową:

Items: $14.99

Shipping & handling: $6.48

Total before tax: $21.47

Próbowałem wczoraj kupić kilka płyt i odpuściłem... :(

I faktycznie w nowych tabelach opłat za wysyłkę u Użytkowników Amazon jest zmiana:

http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/?nodeId=201118510

Może trafiłeś na któregoś, który jeszcze nie zmienił stawki.

A w ogóle to masz jakąś dziwną kwotę, bo ja na starych zasadach zawsze płaciłem 6,89 USD ;)

PS I widać, co się dzieje - właśnie o tym piszą też pod podanym przez Ciebie odnośnikiem.

Próbowałem wczoraj kupić kilka płyt i odpuściłem... :(

I faktycznie w nowych tabelach opłat za wysyłkę u Użytkowników Amazon jest zmiana:

Ukryta Zawartość

A to sorry, bo to moje wyliczenie z koszyka nie dotyczy marketplace, tylko samego Amazona jako sklepu.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 11 miesięcy później...
Gość

(Konto usunięte)

Dzisiaj Amazon mnie zaskoczył. Kupowałem płyty i przy złożeniu zamówienia od razu dostałem cenę w złotówkach.

Sugeruję wyłączenie tej opcji ("Kalkulator Amazona"), bo płacisz wtedy za walutę wg ich kursu, który jest wyższy niż bankowy. Na tym dodatkowo zarabiają, a Ty masz obciążenie karty od razu w złotówkach.

Gość Gość

(Konto usunięte)

O dzięki. Musze się w takim razie temu przyjrzeć jaka będzie różnica w kursie. To było tylko niecałe 30 funtów, więc różnica chyba żadna, ale sprawdzę.

Sprawdziłem. Funt wyszedł po przeliczeniu na 5.38. Po przeliczeniu bankowym też trochę drożej wychodziło ale nie pamiętam ile.

Gość

(Konto usunięte)

O dzięki. Musze się w takim razie temu przyjrzeć jaka będzie różnica w kursie. To było tylko niecałe 30 funtów, więc różnica chyba żadna, ale sprawdzę.

Ta opcja działa już od paru miesięcy, najwcześniej zaczęła na Amazon USA.

Jak to zauważyłem (chyba listopad ubr.) i porównałem kurs walut, to Amazon liczył sobie więcej 0,20 zł na 1 GBP.

Gość

(Konto usunięte)

No to 5,40 jestem w plecy:-)

Dzięki jeszcze raz. Następnym razem kupię na starych zasadach.

Jednorazowo i w odniesieniu do kwoty ok. 30 GBP to nie jest jednak tragedia, ale z drugiej strony to nie dość, że można to przeznaczyć na kolejną płytę, to dlaczego mam dawać komuś zarabiać na zbędnej dla mnie usłudze ;)

A w moim przypadku to już różnice są naprawdę znaczące, bo kupuję sporo płyt.

Sprawdziłem. Funt wyszedł po przeliczeniu na 5.38. Po przeliczeniu bankowym też trochę drożej wychodziło ale nie pamiętam ile.

Dzisiejsze moje potrącenie w AliorSync to 5,29 zł/1 GBP, ale kurs zależy od banku, z którego korzystasz (np. w ING mam taniej funta).

Ja dzisiaj kupowałem bilet w Ryanairze, nie zauważyłem, że jakimiś małymi literkami napisali coś o przewalutowaniu i stuknęli mnie na 30 zł. Cena podana w PLN, moja mBankowa karta jest w USD, więc wzięli sobie kurs z kosmosu...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość

(Konto usunięte)

Ja dzisiaj kupowałem bilet w Ryanairze, nie zauważyłem, że jakimiś małymi literkami napisali coś o przewalutowaniu i stuknęli mnie na 30 zł. Cena podana w PLN, moja mBankowa karta jest w USD, więc wzięli sobie kurs z kosmosu...

W opcjach na Amazonie możesz wyłączyć ten "kalkulator". Również przed zatwierdzeniem transakcji można to zrobić.

Jeśli jednak korzystasz z tego, to nie ma znaczenia, w jakiej walucie rozliczeniowej masz kartę, bo ona od razu obciążana jest w złotówkach - analogicznie, jak gdybyś płacił przez PayPal. Żądanie obciążenia karty przesyłane jest w PLN.

bylo o tym jakis czas temu w radiu, niezle pieniadze na tym Ryanair zarabia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.