Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor projektora Full HD

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomniany Acer to DLP plus LED R i B oraz niebieski laser świecący przez luminofor dla uzyskania G. Sprzęt nie pozycjonowany w dziale kino domowe.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

W cenie 1000E to tylko jakaś używka JVC lub ewentualnie świetny Mitsu HC4000.

Chciałbym również sprostować, że JVC X30 i Sony HW20(30) to świetne projektory, ale różnica w jakości do konkurentów nie jest aż tak duża, jak co niektórzy piszą na tym forum.

Poza tym inna ważna sprawa. W mojej ocenia ŻADEN z wymienionych w tym wątku projektorów nie nadaje się, aby napędzić skutecznie obraz o szerokości 300 cm, nawet w trybie Normal/High lampy. Spadek jakości będzie odczuwalny.

Kluczowym pytaniem, jakie zawsze należy zadać, to oczywiście o współczynnik kontrastu, ALE PRZY JAKIEJ JASNOŚCI.

Np. TW9000 zasadniczo ma porównywalny natywny kontrast on/off do TW2000, ale świeci o wiele mocniej. W praktyce obraz zyskuje na dynamice, przypomina ten generowany przez plazmy... Osobiście - taki obraz preferuje...

Poza tym inna ważna sprawa. W mojej ocenia ŻADEN z wymienionych w tym wątku projektorów nie nadaje się, aby napędzić skutecznie obraz o szerokości 300 cm, nawet w trybie Normal/High lampy. Spadek jakości będzie odczuwalny.

Postanowilem zredukowac rozmiar ekranu do 260cm, mam nadzieje ze Infocus X10 da rade go rozjasnic. Istnieje jeszcze jedno rzadko praktykowane rozwiazanie jakim jest tzw. stacking, czyli uzywanie dwoch projektorow jednoczesnie. Rozwiazanie takie praktykowane bylo przez kilku fanatykow CRT z nadmiarem kasy...jak to jednak funkcjonuje w wypadku cyfry, nie mam zielonego pojecia, nie widze jednak przeciwwskazan...

fajnie byloby zrobic taki experyment, zorganizowac dwa takie same projektory i zucic z nich obraz jednoczesnie....bardzo jestem ciekawy efektu koncowego

Wszyscy zapomnieliśmy o jeszcze jednej ważnej sprawie. Współczynniku throw ratio. Musisz szukać modeli z krótkim obiektywem, aby uzyskać szeroki obraz z niewielkiej odległości. To muszą być projektory o współczynniku rzutu mniej niż 1,5. Taką cechę posiadają np. Panasonic AE5000 czy Epson TW9000. Niestety nie potrafi tego Infocus X10...

Pozostaje odsunąć projektor, jeżeli jest taka możliwość lub opcja jest tylko jedna - UŻYWANY JVC.

Poza tym nie wiele piszesz o swoich preferencjach, bo np. nie wszystkim pasuje filmowy charakter obrazu, jaki generują projektory JVC. Jeżeli preferujesz krystaliczność i ostrość obrazu to raczej DLP.

Wydawalo mi sie ze dosyc klarownie sprecyzowalem czego szukam projektorze, jezeli nie to moze przypomne to co napisalem na poczatku watku:

"..- nie jestem fetyszystom ostrosci, wiem ze wiekszosc wspolczesnych projektorow FULL HD jest juz wystarczajaco ostra, chodzi mi o obraz porownywalny jakosciowo do technologii CRT, o dobre odwzorowanie kolorow, czern nie jest tu priorytetem, raczej kolor skory. Obraz ma nie meczyc podczas ogladania. Lubie zywy i wciagajacy obraz jak w kinie, CRT taki wlasnie obraz mial..."

Moje pomieszczenie ma 5,6 metra dlugosci ktora zostanie zredukowana o okolo 20-25cmz uwagi na fakt odsuniecia od sciany ekranu przepuszczajacego dzwiek, plus glebokosc projektora, czyli w efekcie koncowym throc distance bedzie wynosil jakies 5m. W wypadku X10 to niewiele ale z uzyciem zoomu powinno wystarczyc na 2.6 metra.

Co mi sie w projektorach JVC zdecydowanie nie podoba to fakt ze wiele osob skarzy sie na zywotnosc lamp. Od jakiegos czasu dosyc intensywnie sledze rynek sprzetu uzywanego w tym przedziale cenowym. Udezyl mnie fakt ze czesto gesto oferowane sa projektory jvc z przebiegiem powiedzmy 1400 godzin i druga lampa o zywotnosci 700 godzin. Cos mi tu smierdzi....zywtonosc lampy podana przez producenta ma wynosci 2000H ale ludzie wymieniaja je po 700H...to nie sa pojedyncze przypadki...dlatego jesli chodzi o uzywane JVC na ktore mnie stac, dam sobie raczej z nimi spokoj..

Co mi sie w projektorach JVC zdecydowanie nie podoba to fakt ze wiele osob skarzy sie na zywotnosc lamp.

Podaj mi przykład takiej opinii, tylko nie z ceneo czy skąpca. To jakieś mity lub szeptany marketing zagrożonej konkurencji, albo mówimy o jakiś archaicznych juz projektorach JVC. Zajnteresuj się albo X3 albo X30. Akurat jeśli chodzi o czerń, to prawda jest taka, że na dziś dzień nic nie pobije JVC.

"..- nie jestem fetyszystom ostrosci...chodzi mi o obraz porownywalny jakosciowo do technologii CRT, o dobre odwzorowanie kolorow, czern nie jest tu priorytetem, raczej kolor skory. Obraz ma nie meczyc podczas ogladania. Lubie zywy i wciagajacy obraz jak w kinie, CRT taki wlasnie obraz mial..."

Dla mnie technologia CRT wciąż jest niedościgniona. OLED ma może rzeczywiście zabójczy kontrast, ale razi mnie cukierkowatość obrazu. LCD na ekranie nigdy mi się specjalnie nie podobało. Obraz bez wyrazu. Zaskakujące - od czasu TW2000 projektory LCD wypadają lepiej niż płaszczaki. Jeżeli miałbym coś wskazać zbliżonego do CRT to może plazmy...

Jeżeli preferujesz CRT to najbliższa tej technologii w projektorach jest DLP. Ma tą samą krystaliczność i dynamikę. Co prawda z reguły czerń pozostawia wiele do czynienia, ale jak piszesz - nie jest to dla Ciebie problem. Gdyby DLP miało czerń CRT i pozbyto by się efektu tęczy - technologia marzenie.

Zresztą nowe LCD również świecą ciekawie. Śmiem twierdzić, że w przedziale do 15 tysięcy technologia DLP została z tyłu.

Z tymi psującymi się lampami JVC to wg mnie kolejne "urban legends".

Jeżeli jednak nie chcesz używki, to przy Twoich preferencjach tylko DLP, czyli:

- Mitsu HC4000 (dobry kontrast, najlepsza czerń z DLP);

- Optoma HD33 (za tą cenę naprawdę świetny projektor, dobry kontrast, ale nie najlepsza czerń...);

- BenQ W1100 (bardzo dobry kontrast, dobra czerń).

Dodam, że z DLP do 15 tysięcy najbardziej podoba mi się Optoma HD87 właśnie za obraz baaaardzo zbliżony do CRT. No, ale kupno tego modelu przekracza Twój budżet, a używek nie chcesz kupować...

ja nie chce kupowac uzywek?? Przeciez stoi jak byk na samym poczatku :))) wlasnie z uwagi na ograniczony budzet chce kupic jakas dobra uzywke....wybor wlasciwie juz padl na Infocusa X10 ktory posluzy mi za obiekt do eksperymentow...

Nie obraź się - z jednej strony prosisz o radę, irytują Ci wpisy lekko zbaczające z tematu, a de facto sam podejmujesz decyzję. Trochę nietegos kolego...

Już trzecia osoba radzi Ci kupno używanego JVC. Ryzyko nabywania sprzętu używanego jest zawsze, zwłaszcza projektorów, niezależnie od marki.

Co zdecydowało o X10? Bo jak dla mnie to średni model i mimo wszystko za drogi do eksperymentów. Jego jakość oceniałbym pomiędzy Epsonami TW1000 i TW2000.

Sorry, niby w ktorym momemcie poziom mojej irytacji mogl kogokolwiek urazic???? Chyba zle zinterpretowales moje wpisy ;) Jestem ostatnia osoba ktora balaby sie kupna sprzetu uzywanego, ja praktycznie nigdy nie kupuje niczego nowego, jestem sknera w tej kwestii. Co do JVC to nie mam osobiscie nie przeciwko tej firmie, jak juz wspomnialem nabylem swego czasu HD2K ktory niestety byl uszkodzony i gdybym mial wystarczajaco funduszy to napewno kupilbym cos nowego z ich wspolczesnej produkcji. A co do urban legends, niestety nie mialem okazji sprawdzic tego na wlasnej skorze dlatego sugeruje sie tym co czytam na sieci, tak samo jak i waszymi wsisami.

Niestety w planach wykonczenie pomieszczenia, ekran dzwiekoprzepuszczalny, tuning moich kolumn w Sonus Oliva, monobloki lampowe na kolumny frontowe i oppo 93...na wszystko naraz mi nie starczy dlatego ten projektor...do X10 przekonala mnie cena bo dostalem propozycje nie do odrzucenia. Ot tyle na ten temat...

tak czy inaczej dzieki za podpowiedzi, temat uwazam za zamkniety...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.