Skocz do zawartości
IGNORED

okablowanie wewnętrzne lampiaków

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie - co wg. Was najlepiej zastosować przy budowie lampiaka, jakie przewody - zarówno przewody sygnałowe - od gniazd do układu i łączenia w samym układzie. Co jest najlepsze? Jakie gniazda? Nie koniecznie to musi być WBT za 250zł za parę

Gniazda wbt zastosował bym tylko do naprawdę konkretnego lampiaka, Normalnie używam przyzwoitych pozłacanych gniazd izolowanych teflonem.

Co do okablowania wewnątrz to ja stosuje srebro co najmniej 4n w teflonie, ale tylko w torze audio. I tu jest różnica odczuwalna.

Oczywiście im "lepszy" lampiak tym lepsze komponenty warto dawać. Choć z gniazdami to bym nie przesadzał.

Bawiłem się ostatnio w porównywanie wtyków rca różnych producentów przy identycznych kablach, różnice były ale nie na tyle znaczące, żeby płacić kupę kasy. Myślę że jak kupisz przyzwoite gniazda to w zupełności wystarczy i nie będziesz miał z tego powodu dyskomfortu.

A i stosuje cynę mundorfa z dodatkiem srebra, nie najwyższy model ale przyzwoity i też jest ok.

Tutaj masz fajne kabelki do połączeń :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Choćby i tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drut zamawiam od gościa przez telefon, też kiedyś znalazłem na allegro.

A teflon tam gdzie mają.

Father_Pio - dobre to jest to że jak zwykle zawsze znajdzie się jakiś niedowiarek.

Mając zrobione 3 kable bez błędu stwierdzaliśmy który to który i jakoś nikt z nas obu się nie pomylił - co dziwne???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Niedowiarek... Jeśli mówimy o kwestiach wiary, to ja pozwolę sobie pozostać Niewiernym Tomaszem: jeśli nie zobaczę (jak to robisz), to nie uwierzę. Ale jeśli jest tak, jak mówisz, to winszuję.

Przewody w teflonie mają jedną, sporą zaletę. Izolacja nie zmienia swoich właściwości pod wpływem temperatury i mamy pewność, że się nie rozleci, a we wzmakach lampowych zazwyczaj ciepło.

Poza tym taki kabelek można zrobić tanim kosztem a efekt jest bardzo dobry.

Może kiedyś będzie okazja porobić takie testy w większym gronie. Na razie skupiamy się na czymś innym. Więc przykro mi ale dalej musisz zostać niedowiarkiem.

Niedowiarek... Jeśli mówimy o kwestiach wiary, to ja pozwolę sobie pozostać Niewiernym Tomaszem: jeśli nie zobaczę (jak to robisz), to nie uwierzę. Ale jeśli jest tak, jak mówisz, to winszuję.

Mozesz spac spokojnie, Randi dalej jest bogatym czlowiekiem. :)

server unreachable;--

gdzie kupujesz teflon?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale jest drut srebrny i teflon. Ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miał różne fi teflonu - napisz do niego - ceny bardzo ok, chyba, że słyszysz różnicę w izolacjach kabli:) Mają jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale tylko 0.5mm

Drut srebrny kupiłem u jubilera próba 999 bodaj 4 zł/mb za fi 0,3mm.

Warto dać srebro do środka wzmaka - słychać rożnicę - ja sprawdzałem w stosunku do srebrzanki (srebrzone Cu z ALL) jak i do Klotza. Na droższe zabawki mnie nie stać.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

hm...nie jestem pewien, czy masz rację, o ile próba 999 to to samo co 99,99% - kupowałem u jubilera "z papierami", nie bawił by się w podróbki. Po za tym rozmawiałem z nim - ten drut uzyskuje się z srebra granulowanego, teoretycznie 100%, a w procesie przetapiania tworzą się zanieczyszczenia.

Oczywiście możliwe, że 99,99 to próba 9999, wówczas można się z kolei zastanawiać na ile ta różnica ma znaczenie. Można też wytoczyć działa o kierunkowości, rożnej obróbce itp. Autorowi chyba chodziło o w miarę tanie rozwiązanie...

...dodam jeszcze, że ten z pierwszego linku jest 99,99% i cena jest do przyjęcia - 14 zł za fi 0,57.

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Jak chcesz to na PW mogę podać telefon do gościa od którego kiedyś kupowałem i było ok jest to srebro 4n. Jako okablowanie w zupełności wystarczy i jest lepsze o srebra sonusa, poza tym wychodziło po 10 zł za metr o średnicy 0,6mm, 0,4 było jeszcze tańsze, zakładając wzrost cen może teraz wyjdzie drożej, ale trzeba pytać.

nie ma dla mnie znacznia czy będzie cena 4zł czy 40. jeśli mam potem się zastanawiać czy przypadkiem przewod nie jest trefny to wole dopłacić

jakiej grubości dać najlepiej? czy np. 0,8 będzię lepiej grał niż 0,6 lub 0,4? gdzie przyrost jakosci sie kończY?

Wierz mi że czy to będzie za 4zł czy za 40 ,czy 0,4mm czy 0,8mm i czy to będzie srebro czy miedź nie ma żadnego znaczenia, a ewentualne różnice które usłyszysz będą tylko i wyłącznie wytworem twojego umysłu.

takie wpisy jak wyżej powinny być usuwane

nie dość, że nic nie wnoszą to zakłamują fakty

lian - zwróć przy montażu uwagę na zachowanie kierunku kabla w stosunku do kierunku sygnału i zasilania też, masę zrób ze srebrzanki tak 1.2-1.4mm

a ze srebrem można przesadzić, w końcówkach go nie stosuję (zależy do jakiej lampy)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

macc66

Uwielbiam, uwielbiam jak ktoś mówi do mnie: WIERZ MI

Stary, uwierz mi, jestem jezusem, naprawdę. Dam Ci numer konta, wpłać mi a będziesz zbawiony. wierz mi.

A teraz słucham utworu mojej ulubionej kapeli w któym śpiewają tekstem show me dont tell me.

mammel,

robię na razie tylko pre.

:)

macc66, powiem Ci tak, cieszę się zę sie nie obraziłeś. Ja nie jestem z gatunku ludzi którzy będą kupować kabel sieciowy za 2tys nie mają kondycjonera i pożądnego uziemienia w gniazdu, bo ten kable gra!

jednakże istnieje taki poziom inwestycji, który w ogóle mnie nie obciąża (srebrne okablowanie); z drugiej strony zbyt wielu ludzi i to rozsądnych mówi o STOSUNKOWO znaczącym wpływie na brzmienie.

Więc brakiem rozsądku byłoby nie stosować się do tego typu wakazówek uznanych za standard

:)

macc66, powiem Ci tak, cieszę się zę sie nie obraziłeś. Ja nie jestem z gatunku ludzi którzy będą kupować kabel sieciowy za 2tys nie mają kondycjonera i pożądnego uziemienia w gniazdu, bo ten kable gra!

jednakże istnieje taki poziom inwestycji, który w ogóle mnie nie obciąża (srebrne okablowanie); z drugiej strony zbyt wielu ludzi i to rozsądnych mówi o STOSUNKOWO znaczącym wpływie na brzmienie.

Więc brakiem rozsądku byłoby nie stosować się do tego typu wakazówek uznanych za standard

TEZ, nie chcialo mi sie w to uwierzyc ,ale kolega podrzucil taka sieciowke w ekranie z duza wtyka 16A !! no i po przelaczaniu w trakcie grania lampki ,jest jednak roznica.

Nie mowiem ,ze na korzysc? ocena subiektywna ale jest -kabel nie kosztowal 2kzl ale jakies 200zl (porownanie z kabel trojprzewodowy od PC,ta)

Gniazdko zerowane ,bo nie mam w pokoju porzadnego uziemienia dociagnietego do skrzynki!!!!

TAD

Wierz mi że czy to będzie za 4zł czy za 40 ,czy 0,4mm czy 0,8mm i czy to będzie srebro czy miedź nie ma żadnego znaczenia, a ewentualne różnice które usłyszysz będą tylko i wyłącznie wytworem twojego umysłu.

He? Polecam sprawdzić średnicę 0.2mm, 0.5mm i 1mm (ten sam rodzaj druta solid core) w torze sygnału. Różnice są ewidentne. Przecież to interkonekt, np mierzący we wzmaku długość 40cm, a to że Interkonekty brzmią różnie chyba nie wątpisz, a jeśli tak nie ma tematu.

Rurki teflonowe tanio mają w Elfie.

Do zasilania uzywam dobrej miedzi w silikonie.Swietnie sie sprawuje ,lutownica sie tego nie przypali,miekki super sie uklada.Masa -gruba srebrzanka dodatkowo jeszcze w oplocie-bo nigdy nic nie wiadomo :).Sygnal srebro lub srebrzona miedz nie za grubo .Generalnie kable musza byc solidne w dobrej izolacji bo wew. wzmacniacza lampowego lubi byc cieplo.

Na sygnal raczej 0,2 -0,5 mm2.

matthew, w nic nie wątpię, napisałem tylko ze ni elubie jak ktos mi kaze w cos bezmysleni wierzyc. niewazne. Ale skoro masz w tej materii doswiadczenie, to mozesz powiedzieć jaka gdubosc dla sygnalu jest najlepsza? Człowieku, toz ja nieneguje jakosci syganłówki, dlatego wątek założyłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.