Skocz do zawartości
IGNORED

Podnoszenie napisów w bluray

Risto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy może ktoś podpowiedzieć jakie odtwarzacze mają funkcję podnoszenia napisów. Podobno Oppo ma takowe, miały też stare Philipsy, ale nowe tego nie mają.

Chodzi o wyświetlanie obrazu na ekranie Cinemascope.

https://www.audiostereo.pl/topic/96941-podnoszenie-napis%C3%B3w-w-bluray/

Witam,

Czy może ktoś podpowiedzieć jakie odtwarzacze mają funkcję podnoszenia napisów. Podobno Oppo ma takowe.

Tak,Oppo ma możliwość regulacji wysokości napisów, i taką możliwość mają zarówno starsze jak i nowsze modele.

Działa to w OPPO widziałem jak przesuwał napisy do góry na soczewce anamorficznej przy kilku rożnie wydanych płytach BD. Na AVS forum tez wiekszosc osob uzywa do soczewek OPPO. Takze nie ma obawy.

Jeśli dobrze kojarzę (nie posiadam), to Oppo dostosowuje także OSD do aspektu obrazu, nie tylko napisy. Co także może jest istotne.

Ja osobiście radzę sobie z tym problemem w inny sposób - zgrywam BD na dysk, jeśli są polskie napisy to je demuksuję, przesuwam za pomocą programu BDSup2Sub i dodaję je do struktury BDMV. Jeśli napisów brak (płyty zagramanicą są tańsze niż w PL, Amazon.uk ma ze mnie większy biznes od naszych dystrybutorów), to ściągam je z netu, jeśli potrzeba konwertuję do .srt i dodaję do struktury; w tsMuxerze można określić ich położenie.

Powyższa procedura wydaje się nieco pracochłonna, ale ja nie posiadam nawet stacjonarnego odtwarzacza BD, filmy oglądam z odtwarzacza plików (NTV550), i tak je zgrywam na HDD przy okazji dostosowując napisy.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Soczewki nie będzie , na pewno na razie i nie z tym projektorem. Dlatego mam 2.39:1 jako drugi ekran . Chodzi o podniesienie napisów w momencie "wyrzucania" czarnych pasów poza ekran, a na pasach są napisy i raczej tego dotyczyło pytanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.