Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBC/G vs SB Acoustics SB29RDC, wysokotonowce

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

opublikuję już gotowy i pomierzony projekt. Wykonałem 8 prototypów różnych obudów, z czego 7 przebadałem w komorze bezechowej. Były to obudowy z linią transmisyjną, zamknięte i OB. Obudowy z 1 i 2 niskotonowcami dla prób. Wygrała obudowa hybrydowa OB-TL, gdzie jest wymuszona droga dźwięku częściowo do TL z wylotem na przedniej ściance u dołu obudowy i częściowo do OB -gra to rewelacyjnie -niskiego basu jest dużo, ale dzięki częściowej OB dość dobrze eliminowane są rezonanse pokoju -w samej TL nie dało się tego prawie słuchać na dużych SPL -miałem wrażenie, że ściany pokoju głośniej grają bas niż głośnik ;) (oczywiście napisałem to z lekką ironią). Odpowiedź impulsowa bardzo zbliżona mojej hybrydowej obudowy niemal jak czysta OB -do linii idzie tylko część dźwięku.

Robię pełną dokumentację, więc mam nadzieję, że rozwieję wynikami wszelkie wątpliwości :)

i tak BTW -w odpowiedniej konfiguracji SB34 nie zagłuszył TB :) i przy odpowiedniej podziałce taki układ może wydać z siebie przyzwoite SPL :)

jak skończę to dam znać :)

Ciekawe ciekawe, nie za bardzo wyobrazam sobie polaczenie closed i TL, ale pewnie w projekcie bedzie to dokladnie opisnae/rozrysowane. Mam nadzieję, że pomiary też zamieścisz (charakterystyki przenoszenia [takze pod katem], impedancji i thd - jesli bedziesz mial) :)

El sueño de la razón produce monstruos.

wszystko co zrobiłem będzie opisane bardzo dokładnie i szczegółowo (łącznie z pomiarami i ich warunkami) :) pomiary pod kątem też będą. a połączenie nie jest obudowy zamkniętej z TL, tylko otwartej z TL w ostatecznym projekcie :)

i faktycznie, wygląda dość ciekawie, zważywszy, że to właśnie niskotonowy pracuje pół na pół w dwóch obudowach ;)

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.