Skocz do zawartości
IGNORED

Harman/kardon AVR 265 + Paradigm Monitor 7 v.6

Sponsy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam HK avr 265 i Paradigm monitor 7 v.6. Grają super. Ale zastanawiam się jak najlepiej ustawić odcięcie. Fronty ustawień na 60hz, centralny - na 80hz, a tylu czyli monitor atom na 100 hz. Do tego, subwoofer Paradigm UltraCube 10. Odcialem na 60hz, i pytanie co z pozostałymi pokretlami. Proszę o radę :)

W mojej konfiguracji (HK AVR255 + Paradigm 9.v6 + Velodyne Impact 10) odcięcie frontów ustawiłem na 60Hz. Kombinowałem z opcją Large i odcięciem na subie ale to się nie sprawdzało. Dopiero rozkręcenie suba na pełny zakres 200Hz i odcięcie na ampli załatwiło sprawę.

Centralny CC-190 na 80Hz. Surroundy Atom v.7 na 100Hz.

Po co subwoofer ma odtwarzać dźwięki w zakresie 80-100hz ? Przecięż to nie jest już żadne uderzenie basu, kolumny sobie z tym poradzą. 100hz to ustawia się dla głośniczków ze zintegrowanego kina, gdzie jest przetwornik mikro i ma 5-10cm średnicy. Opcja small dla frontów ma sens jedynie gdy słuchasz muzyki z włączonym subwooferem.

Napisałem przecież, że zwrotnicę na subwooferze ustawiałem na max czyli 200Hz ale Crossover dla frontów na 60Hz.

Dzięki temu sub odtwarza dźwięki poniżej 60Hz z frontowych kanałów oraz pełny zakres kanału LFE czyli do 200Hz..

Ustawiając filtr na subie na min czyli 50Hz i fronty na Large, odcinany był także kanał LFE.

W mojej konfiguracji (HK AVR255 + Paradigm 9.v6 + Velodyne Impact 10) odcięcie frontów ustawiłem na 60Hz. Kombinowałem z opcją Large i odcięciem na subie ale to się nie sprawdzało. Dopiero rozkręcenie suba na pełny zakres 200Hz i odcięcie na ampli załatwiło sprawę.

Dzięki. Pomogło. Muszę tylko nad levelem popracować. Subwoofer ma moc... :) a co z Sub/sat Phase Aligment? Ustawić na 0 stopni?

Dzięki. Pomogło. Muszę tylko nad levelem popracować. Subwoofer ma moc... :) a co z Sub/sat Phase Aligment? Ustawić na 0 stopni?

Ustawiłem, ładnie gra. Tez mam centralny CC-190. Ciekaw jestem dźwięku "9". Monitor 7 naprawdę ładnie gra. Na 30m2 jest ok :)

Ustawiłem, ładnie gra. Tez mam centralny CC-190. Ciekaw jestem dźwięku "9". Monitor 7 naprawdę ładnie gra. Na 30m2 jest ok :)

Fazę ustawiłem na 180 stopni bo w pozycji 0 bas się tłumił ale do optymalnych ustawień najlepiej dojść samemu. Puść przykładowo jakiś rockowy kawałek z mocną perkusją i kombinuj.

U mnie "9" grają na 20m2 i jest OK :D

W planach jest jednak zmiana AVR255 na 460 bo te kolumienki jednak wymagają sporo prądu. Wtedy powinny rozwinąć skrzydła :D

Dzięki temu sub odtwarza dźwięki poniżej 60Hz z frontowych kanałów oraz pełny zakres kanału LFE czyli do 200Hz..

Ustawiając filtr na subie na min czyli 50Hz i fronty na Large, odcinany był także kanał LFE.

Frontowe kolumny nie powinny być w ogóle obcinane. Jak odetniesz to jest niby lepiej. Niby bo to pasmo na subwooferze będzie bardziej wyeksponowane w stosunku do kolumn. Ustawienie fazy na 180 sugeruje że ten subwoofer słabo nadaje się do muzyki.

Jeśli korzystamy z odcięcia w amplitunerze to zwrotnicę w subwooferze na max, natomiast samo large/small nie ma już żadnego wpływu na kanał LFE, to jest osobny kanał z dedykowaną ścieżką dla subwoofera, small powoduje tylko dodatkowe przekierowanie sygnału z kanału kolumn small poniżej częstotliwości odcięcia.

Jak masz taki idealnie zgrany bas, w co wątpię, to można odcinać. Przy filmach to tak nie przeszkadza. Jeszcze jedno, na pewno jeśli idzie o pasmo 40-60hz to subwoofer nie obsługuje tego pasma lepiej od kolumn. Jest po prostu głośniej i efektowniej. W muzyce bardzo wątpliwe aby to równo (bez zmiennych podbić w zależności od utworu) i rytmicznie grało.

Jeśli korzystamy z odcięcia w amplitunerze to zwrotnicę w subwooferze na max, natomiast samo large/small nie ma już żadnego wpływu na kanał LFE, to jest osobny kanał z dedykowaną ścieżką dla subwoofera, small powoduje tylko dodatkowe przekierowanie sygnału z kanału kolumn small poniżej częstotliwości odcięcia.

No też o tym pisałem. Przy ustawieniu frontów na Large nie dało się zestroić suba żeby to przyzwoicie grało. W okolicach 50-60Hz bas ulegał stłumieniu a poniżej 40Hz miałem takie podbicie, że w pokoju się przeciąg robił.

Dopiero użycie Crossoveru na ampli i rozkręcenie suba na 200Hz naprawiło te bolączki.

Co do jakości suba to przy ustawieniu głośności na subie na ok 40-45% jakoś ciężko mi wyłapać granicę kiedy bas przechodzi z frontów na niego. Przy większych zakresach głośnośći już jest to widoczne.

Jak dla mnie ustawienia o których pisze janek_TU są optymalne. Dobrze się tego słucha, subwoofer ładnie pracuje, mam teraz fajny bas. Paradigm jak dla mnie grają bardzo wysoko i ostro. Np. JBL maja chyba bardziej miękki bas...

Harman Kardon AVR 265 ma możliwość odtwarzania z dysków sieciowych. Tak mówi specyfikacja. Ale czy nie ma z tym problemów? Czy można z pilota odszukać dysk sieciowy (np dysk zewn. podłączony do routera) i uruchomić z niego muzykę?

Nie jest to dla mnie takie oczywiste, bo np mój kolega ma niby amplituner z taką funkcją a muzykę może odtworzyć z kompa na amplitunerze tylko i wyłącznie za pomocą iTunesa. Czyli musi mieć uruchomiony komputer, a ja chciałbym tego uniknąć.

Zanim wyłożę dwa i pół koła chciałbym to wiedzieć. Ktoś to może testował?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.