Skocz do zawartości
IGNORED

Czy muzyk powinien zajmować się historia , polityką?

PomeraniaPianist

Rekomendowane odpowiedzi

Tym niemniej czasami z tego żródła płyną owocne inspiracje. Na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak, SOCREALIZM!

Ale... zwróćcie uwagę, że do momentu, w którym wchodzi chór (czyli do ok. 2:30) brzmi to całkiem przyjemnie. Taka pastoralna muzyka, która z powodzeniem mogłaby stanowić preludium np. do Prokofiewowskiej wersji Peleasa i Melizandy. Szkoda, że tak wielcy kompozytorzy jak Prokofiew czy Szostakowicz musieli marnować swój niezwykły talent i cenny czas na tworzenie takiego chłamu. :(

To może nie jest najlepsze, ale kantata na 20 rocznice października to arcydzieło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

autorowi tematu chodzilo chyba czy atysta powinien pisac utwory nawiazujace do historii i wydarzen teraźniejszych , tak jak tu podales

Prokofieva

Paderewski najpierw byl pianista i kompozytorem dopiero pózniej wielkim politykiem , pianistą był wielkim , kompozytorem już

niekoniecznie , on nie komponowal muzyki zwiazanej z polska historia

co do prokofieva to on musial pojsc na uklad z wladza bo zadna orkiestra by nie wykonala zadnego innego jego utworu , tez bym

poszedl na taki uklad gdybym mial taki talent

to co podales to wedlug mnie arcydzielo , te chóry tu nie pasują ale orkiestralnie przypomina mi troche muzykę filmową

i stawiam ja bardzo wysoko z tym co teraz sie tworzy np chłamem J.P. Kaczmarka , Prokofiev byl i zawsze bedzie genialny tak samo

Szostakowicz

ta etiuda ktora podal pianista z pomorza na poczatku troche jest wzorowana na etiudzie Chopina rewolucyjnej oczywiscie daleko jej

do Chopina ale byla pisana na zamowienie " ku czci powstańców "

Chopin byl gorącym patriotą , cierpiał tym bardziej ze nie mogl wrocic do kraju

Muzyka Chopina jest przesiąknięta polskościa , muzyką ludową , brał proste melodyjki muzyki ludowej i robił z nich arcydzieła

u Chopina podstawą byłą melodia i rytm tańca , tworzył proste formy fortepianowe , nie był dobry w orkiestracji

Rosyjcy kompozytorzy to przeciwieństwo , przedewszystkim ich talent ujawniał sie w aranzacji w orkiestracji

Paderewski najpierw byl pianista i kompozytorem dopiero pózniej wielkim politykiem, pianistą był wielkim , kompozytorem już niekoniecznie ,

Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią :)

Na pianistyce niespecjalnie się znam, ale te archiwalne późne nagrania Paderewskiego z lat 20. i 30., jakoś niespecjalnie mnie porywają. Może w swoim czasie, "na żywo", wywierały większe wrażenie. Natomiast z dorobku kompozytorskiego bardzo sobie cenię Koncert fortepianowy a-moll op. 17 i Fantazję polską op. 19 (gorąco polecam nagranie Piotra Palecznego z towarzyszeniem Sinfonii Varsovii pod batutą Maksymiuka; Bearton CDB 018, 2011).

on nie komponowal muzyki zwiazanej z polska historia

Jeśli dobrze poszukać, to i u Paderewskiego coś się znajdzie ;)

Symfonia h-moll “Polonia”, napisana z okazji obchodów 40-lecia Powstania styczniowego.

Hej, Orle Biały! Hymn bojowy poświęcony Armii Polskiej w Ameryce na chór męski

Kantata na odsłonięcie pomnika Adama Mickiewicza do słów Kazimierza Przerwy-Tetmajera

Na pianistyce niespecjalnie się znam, ale te archiwalne późne nagrania Paderewskiego z lat 20. i 30., jakoś niespecjalnie mnie porywają. Może w swoim czasie, "na żywo", wywierały większe wrażenie. Natomiast z dorobku kompozytorskiego bardzo sobie cenię Koncert fortepianowy a-moll op. 17 i Fantazję polską op. 19 (gorąco polecam nagranie Piotra Palecznego z towarzyszeniem Sinfonii Varsovii pod batutą Maksymiuka; Bearton CDB 018, 2011).

Mnie muzyka Paderewskiego nigdy nie porywala chociaz czytalem kiedys jego biografie i interesowalem sie nim .

Ale pianistą był wybitnym , a na polityce sie nie znam , w przeciwienstwie do 99 % naszego spoleczenstwa .

Symfonia h-moll “Polonia”, napisana z okazji obchodów 40-lecia Powstania styczniowego.

Hej, Orle Biały! Hymn bojowy poświęcony Armii Polskiej w Ameryce na chór męski

Kantata na odsłonięcie pomnika Adama Mickiewicza do słów Kazimierza Przerwy-Tetmajera

Pokazales moja niewiedzę , za duzo czasu spędzam przy klawiszach a za malo w interesuje sie historia muzyki , moze dlatego za w muzycznej nauczycielka strasznie nudzila i nikt jej nie sluchal

U mnie w podstawówce muzyki uczyła pani która miała skrzypce i na nich grała najpierw solo każdą melodię którą potem mieliśmy ewentualnie śpiewać. Te skrzypce były chyba słabo nastrojone bo my ostentacyjnie zatykaliśmy uszy papierami za każdym razem gdy ona po nie sięgała.

Ciekawe - w latach 80. artyści byli bardzo patriotyczni żeby nie powiedzieć napaleni na Polskę, a dziś to jakby niemodne... Piosenka z lat 80.

Opole 1986r. - zajebisty występ

Ciechowski zgrabnie to ujął - przynajmniej jak dla mnie, bo takie jest moje wspomnienie lat 80. - "bezsenne noce, senne dnie". Przy okazji, rozmawiałem wtedy - w latach 80. - ze starym człowiekiem który kiedyś na przyjęciu siedział obok pisarki Marii Dąbrowskiej i zapytał ją - dlaczego noce i dnie, a nie noce i dni? Odpowiedź zachowam dla siebie:))

Ale oczywiście to Staszewski wcześniej najcelniej ujął temat i Grzegorz zresztą lojalnie oddał mu cześć w swoim tekście wspominając o tych brudnych dworcach

Zchn zbliża się dobrze pamiętam, najlepsze, że Kukiz przeszedł teraz na stronę "prawicy smoleńskiej". Tak samo Rosiewicz, który w 1988 wchodził w tyłek bez wazeliny I sekretarzowi KPZR.

Ukryta Zawartość

to też o polityce. Prokofiew niby szedł na układy z władzą, ale i tak nie grano tego co pisał. Kantata na 20 lecie października czekała 20 lat.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.