Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy na J-Fetach Single Ended Class A - 30Watt

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od jakiegość czasu chodzi za mną budowa tranzystorowej koncówki mocy w klasie A.

Wertując zapiski Nelsona Pass'a i patrząc na jego powrót do prostych układów SE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bazujących na ranzystorach Jfet w stopniu wstepnym jak i końcowym chciałbym podjąć dyskusję oraz próbę zaprojektowania forumowego wzmacniacza opartego o te właśnie tranzystory (Jfet).

Założenia:

Ma napędzić kolumny 90dB 8R, jak się uda 86dB i 4R to będzie też ok ;)

Stopień wstępny różnicowy z 2sk389 lub inny niszko szumny Jfet ze źródłem prądowym opartym na Supertex DN2540 w obciążeniu.

Stopień końcowy Single Ended, wzmocnienie na jednym tranzystorze SemiSouth - SJEP120R100A lub wersja SJEP120R063A z Rsd on(max)=0.063R ze źródłem prądowym opartym również na tym JFecie mocy.

Robią nam się 4szt tranzystorów SemiSouth po 170zl/szt. Trudno ;) Ma grać pięknie.

Teraz pytanie, Nelson używa swojego opatentowanego aktywnego źródła prądowego, czy możemy wymyśleć nasze forumowe aktywne źródło prądowe, czy układ jak ze schematu First Watt J2.

Zapraszam do dyskusji.

post-5385-0-33160200-1348046113_thumb.gif

post-5385-0-42978400-1348046119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Teraz pytanie, Nelson używa swojego opatentowanego aktywnego źródła prądowego, czy możemy wymyśleć nasze forumowe aktywne źródło prądowe, czy układ jak ze schematu First Watt J2.

Nelson Pass powiedział że w tym konkretnym przypadku lepiej radzi sobie ze zniekształceniami układ SRPP niż CSS Aleph

Jeśli ktoś woli CSS Aleph to taki aleph już jest rozrysowany przez Nelsona Passa dla kogoś z imprezy Burning Amplifier.

Do układu SRPP użyto jakiegoś regulatora napięcia typu LM można i tl431.

Nie wiem jednak dlaczego nie wykorzystał bipolarka i nie zrobił czegoś na kształt AMP CAMP AMP #1 - jak na moje oko jest to SRPP+

Inna strona ze zdjęciami J2:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszesz o SRPP w stopniu końcowym? Jak jest w schemacie J2?

Mam pytanie, na schemacie AlephaM i innych alephów jest układ z bipolarkiem przy dolnym Mosfecie, za co on odpowiada? (kto pyta nie błądzi ;) )

Jak chodzi a J2 to na którymś forum goście mocno myśleli o co chodzi i w sumie chyba niemcy coś wydłubali ale le Nelson nie wypowiedział się czy to jest już J2 czy tylko wariacja na temat:)

W jakimś artykule Nelson powiedział ze opublikuje schemat ale dopiero jak skończy produkcję. Doskonale go rozumiem.

Mam nadzieję że stworzymy cos fajnego jedynie wzorując sie na ideii J2.

Układ prosty w założeniach, dwustopniowy, Jfety we wzmocnieniu i DN2540 w źródelku, ustalić trzeba bedzie jak zrobic napięcie polaryzacji dla górnego Jfeta mocy, w F5 chyba właśnei TLKa431 jest użyta do polaryzacji, czy zastosujemy zabezpieczenie nadprądowe, i układ bez kondensatora w torze. Jeśli Nelson mówił ze SRPP+ się lepiej sprawdza od Aleph CCS to chyba trzeba mu wierzyć, upraszcza to trochę

sprawę.

Przydało by się by uklad miał PRki do regulacji prądów/napięć. Dla stopnia 2szego i końcowego.

Ok, myślimy.. mam trochę częsci, wysokoprądowe kendeile ze starego alepha jak znalazł, prototyp mogę wykonać i pomierzyć.

Jak chodzi a J2 to na którymś forum goście mocno myśleli o co chodzi i w sumie chyba niemcy coś wydłubali ale le Nelson nie wypowiedział się czy to jest już J2 czy tylko wariacja na temat:)

Faktycznie "coś" wydłubali, ale pisali, że mieli sposobność porównać dźwięk z oryginałem i pisali, że oryginał brzmiał dużo lepiej...

Nie poddawajmy się ;)

Martwi mnie dobieranie Jfetów SemiSouth, bo to robi się worek pieniędzy, ale jeśli są w stanie z jednego plastra przyslać 4szt to może nie będzie to konieczne. To jak z pierwszym Alephem, gdzei kupiłem 16szt IRF244 i były idealne(fart).

Słuszna postawa:-)

Ja raczej nie dam rady wygrać w zgaduj-zgadulę ale trzymam kciuki i kibicuję.

...

Martwi mnie dobieranie Jfetów SemiSouth, bo to robi się worek pieniędzy...

Czy w tym układzie jest to na 100% konieczne - mam złożone jakieś 1,5roku F5, dobierane mam tylko jfety wejściowe, irfp240 i 9240 takie jakie przyszły, offset od włączenia do wygrzania w graniacach max 3mV.

Po awarii jednego Mosfeta w Alephie 5 wlutowałem tam IRF244 kupiony osobno (inna seria).. dźwięk siadł niemiłosiernie.. mimo również małego offsetu.

Srpp+ to taki trochę puszpull, chyba powinny być dobrane, trzeba to zbadać.

Qrcze dopiero zobaczyłem dość świerzy wątek

Ukryta Zawartość

teoretycznie o to samo chodzi, więc albo tam albo tu kontynuujmy.

Ukryta Zawartość

Tam jest wątek, trochę go podglądam, ale nie wiem jak on się rozwinie, on oscyluje trochę wokół innych rozwiązań, a w zasadzie to nie nabrał kierunku i nie wiem czy jak to okreslił stary bej "czy ktoś na sity się szarpnie", mnie najbardziej motywowaloby do działania przejscie w stopniu koncowym z msfetow na te nowe jfety mocy i żeby to coś było trochę większej mocy, bardziej wydajne i z lepszym DF niż pierwsze first watty SE oraz bardziej neutralne, czymś takim czuję intuicyjnie może być cos podobnego do j2 i może to być bardziej skłonne do kompromisu ze współczesnymi głośnikami. Warto może starego beja zapytać czy ma takie konkretne doświadczenie.

Można pokusić się o 2 pary Jfetów mocy na kanał.. lub nawet 3.. miejsce na płytce może być.

Postaram się wykonac rysunki blokowe i będziemy dalej główkować.

Ja osobiście niestety na pracę "od podstaw" w tej materii nie nadaję się, bo w sprawie wzmacniaczy diy jestem zdecydowanie bardziej po praktyczno-montażowej stronie niż teoretycznej, dlatego złożyłem F5:-), tak, że przydałby się jeszcze jakiś zdeterminowany pasjonat, albo dwóch, albo siły połączone z sąsiednim wątkiem.

Przy kopiowaniu J2 może być problem ze zdobyciem fetów do stopnia wejściowego. Zdaje się, że te z kanałem typu p są bardzo trudno dostępne. Patrząc na zdjęcia z linku powyżej stopień wyjściowy zdaje się jest taki jak w AMP CAMP AMP #1. Można nawet odczytać wartości rezystorów. Zagadką jest tylko układ polaryzacji, na moje oko to może być transoptor, Pass już takie patenty stosował i nawet chyba opatentował, więc może tu jest pies pogrzebany.Stopień wejściowy to pewnie coś podobnego jak w Burning Amp 1-2.

• 1 rok później...

Ten magiczny układzik to rzeczywiście transoptor. Jednakże z pomiarów wynika że aby przez fety przepływał prąd 2 A to musi być jeszcze włączona szerogowo dioda z diodą z transoptora.

Pytanie: czy są transoptory na napięcie nie 1.2 a 1.6 - 1.7 ? Chodzi o napięcie na diodzie w katalogach widniejące w sekcji input jako Forward voltage.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.