Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój (26m) w starej kamienicy i jego adaptacja.

yoachim

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Mam pewien problem, otóż jestem w trakcie remontu nowego lokum i jeden z pokoi ma być przeznaczony do słuchania muzyki.

Wymiary pokoju to 6m x 4m x 3.25m(wys).

W tej chwili wysokość pokoju jest nieco nisza ponieważ obniżyliśmy do o jakieś 15cm.

Podwieszenie sufitu z płyty kartonowo-gipsowej, a wewnątrz jest wypchane Rockwool'em do wygłuszeń.

I tu pojawiają się moje wątpliwości, otóż wiem, że schrzaniłem trochę sprawę, bo płyty kartonowo gipsowe nie mają najlepszych właściwości i w pewnym sensie działają jak membrana bierna i już teraz żałuję, że nie zrobiłem tego z płyt Nida Sonic...

...ale może jeszcze uda się sytuację uratować. ;)

Generalnie nie chcę zrobić z tego pokoju nory audiofilskiej.

Ma to być pokój który będzie pełnił rolę salonu, więc wszystko musi być po prostu eleganckie.

Stary parkiet wraz z deskami pod nią zerwałem i położyłem nową podłogę z desek, a pod nią 10cm Rockwool'a (pod nim jest już sam piach o grubości 15 - 20cm) .

Kąty proste pod sufitem zostały zlikwidowane gzymsem.

Teraz się zastanawiam co mam zrobić z sufitem, ponieważ jest podwieszony nie można na nim powiesić czegoś co będzie dużo ważyć.

Rozważam rozłożenie ładnie wykończonych listew z klejonej dębiny 5x7cm, na wysokości ok. 3m czyli ok 10cm pod sufitem tak by zostawić trochę wolnego miejsca pomiędzy sufitem, a deskami. Miały by one tworzyć swego rodzaju dyfuzor, rozłożone tak by były pomiędzy nimi równe odstępy odpowiadające grubości tych listew. Miały by one być rozłożone oczywiście w poprzek pokoju, miejsca odsłuchowego i systemu, który będzie stał na krótszej ścianie czyli 4m.

To jest mój pomysł, a czy dobry to już liczę na waszą opinię.

Proszę również o jakieś inne propozycje.

Na ścianach będą dyfuzory Schroeder'a i duża ilość obrazów, na oknach kotary, a na podłodze duży gruby dywan.

Mój największy problem to w tej chwili sufit.

Pozdr.

joa.

Jak możesz to zmień zwykły GK na Nidę Sonic zajmując nimi do 50% powierzchni sufitu. Wybieraj model z większą perforacją.

Listwy najlepiej jakbyś mógł wyprofilować tworząc fale z odstępem pomiędzy nimi na jakieś 2cm. Krzywą którą mają tworzyć również można dobrać żeby była optymalna do pomieszczenia.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

1. Pomyśl nad ciekawymi wypustami gęstymi na suficie coś w rodzaju dyfuzorów.

2. Pomyśl też nad ciekawym oświetleniem (dobre oświetlenie też poprawia percepcję muzyki)

3. Ja założyłem jeszcze twarde profile ćwierćwałki w narożnikach ścian od z góry do dołu.

4. Za kolumnami pomyśl o wykonaniu nieregularnej ściany - kamień elewacyjny lub tynk ozdobny do wnętrz.

5. Przygotuj sobie instalację w rurce do wprowadzenia może kiedyś kabla zasilającego ekranowanego wtynkowego i wydziel obwód do zasilania audio w rozdzielni.

Ja pkt 5 nie zrobiłem i myślałem na jaką ch... przecież nie będę się nigdy w kable zasilające bawił no i teraz żałuję bo horyzonty i możliwości się zmieniają częściej niż remont.

Jesteś w czasie remontu to świetny czas na popracowanie nad pokojem.

Pozdrawiam

Bartek

zmień zwykły GK na Nidę Sonic zajmując nimi do 50% powierzchni sufitu

Próbowałem to jakoś ogarnąć, ale nie da się, płyty położone, gzymsy, wszystko wyszlifowane, gotowe do malowania, myślałem raczej żeby jeszcze trochę obniżyć sufit na pewnym kawałku i zrobić to właśnie z Nidy Sonic, ale mam wątpliwości, ponieważ nie bardzo chcę obniżać sufit jeszcze bardziej...

Będę raczej kombinował by zawiesić tam jakieś dyfuzory, tylko jakie?

Ściana za kolumnami będzie nierówna, będą na niej półki z książkami, płytami, w miejscu pomiędzy kolumnami zostanie powieszony dyfuzor Schroedera, również za kolumnami będą umieszczone absorbery z wełny mineralnej.

Ściany ogarnę bez problemu, ale ten sufit... tak jak liczyłem to potrzebuję minimalnie 6m kwadratowych dyfuzora, może 8m... najprawdopodobniej byłby on dość ciężki i nie będzie można go ot tak sobie powiesić na suficie.

Szukam rozwiązania albo lekkiego, albo takiego które będzie można zamontować do ścian bocznych.

Nie wiem ile taki sufit wytrzyma obciążenia i ile taki dyfuzor mógłby ważyć.

Słabo to widzę...

pozdr

joa

ps dzięki za odpowiedzi, ale proszę o więcej ;)

Lekki dyfuzor na sufit. Nie ma problemu.

120x60x21cm waga ok. 3,2kg

Pasmo rozpraszania tego dyfuzora to 350Hz - 3,4kHz.

skyline%20800.jpg

edit:

Przepraszam za duże zdjęcie, ale z jakiegoś powodu nie mogę go pomniejszyć w edytorze wpisu.

I tu pojawiają się moje wątpliwości, otóż wiem, że schrzaniłem trochę sprawę, bo płyty kartonowo gipsowe nie mają najlepszych właściwości i w pewnym sensie działają jak membrana bierna i już teraz żałuję, że nie zrobiłem tego z płyt Nida Sonic...

Mysle, ze wcale nie schrzaniłeś. Taki sufit najprawdopodobniej absorbuje bas i taki efekt na 90% chcesz osiągnąć. Z kolei płyty nida sonic, jeśli dobrze pamiętam, pochłaniają przede wszystkim środek pasma i rzadko, naprawde rzadko taki rodzaj absorpcji jest potrzebny w pomieszczeniu gdzie ma być słuchana muzyka. Tym bardziej na powierzchni całego sufitu.

A tak, to pozostaje Ci tylko obecnie rozwiązać kwestię pierwszych odbić na suficie.

Pozdrawiam.

Z kolei płyty nida sonic, jeśli dobrze pamiętam, pochłaniają przede wszystkim środek pasma i rzadko, naprawde rzadko taki rodzaj absorpcji jest potrzebny w pomieszczeniu gdzie ma być słuchana muzyka.

Mam zupełnie odmienne zdanie.

Płyty Nida Sonic pochłaniają częstotliwości od 125Hz do 4kHz na poziomie powyżej 40% ze szczytem pochłaniania w okolicy 500Hz - 1kHz czyli to pasmo w którym znajduje się głos ludzki. Pochłanianie częstotliwości powyżej 4kHz można pominąć, bo zrobią to zasłony, dywan, meble tapicerowane i inne elementy.

Co następnego zdania, to w pełni się zgadzam, bo adaptacja całej powierzchni sufitu płytami Nida Sonic spowoduje przegłuszenie pomieszczenia (zakładając że mówimy o pomieszczeniu bez skosów, czyli takim w którym powierzchnia podłogi równa się powierzchni sufitu).

Mirek, mysle, ze naszej zdanie nie jest az tak odmienne.

Plyty nida sonic MAJA swoje zastosowanie, gdy - na podstawie pomiarow - stwierdzamy, ze potrzebujemy skrocic czas poglosu w danej czesci pasma.

Moj post mial na celu zwrocenie uwagi na ten fakt, ze wykladajac pomieszczenie duza iloscia plyt nida sonic uzyskamy nierownomierny czas poglosu i ze

jakakolwiek generalizacja typu "plyty nida sonic sa ok" bez zastrzezenia, ze maja one zastosowanie tylko w konkretnych przypadkach, jest ryzykowna i naraza osobe przeprowadzajaca adaptacje na kosztowna i pracochlonna pomylke.

Wiemy, jakie sa realia i ze czesto adaptacja jest wykonywana bez pomiarow. W tej sytuacji o wiele bezpieczniejsze sa absorbery, ktore dzialaja szerokopasmowo.

Pozdrawiam.

Zgoda :-)

Generalizując: Nida Sonic jest OK w ilości 20-50% powierzchni sufitu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.