Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSXD514 opinie??

bearman79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

czy ktoś sluchal w/w sprzętu?

jakies opinie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zamierzam dopiąć do tego Kody 702F (tylko stereo narazie)

ktoś slyszal to w takim zestawieniu?

proszę tylko nie pisać ze Yamaha 440 jest lepsza gdyż różnią się one cenowo

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9732-pioneer-vsxd514-opinie/

"proszę tylko nie pisać ze Yamaha 440 jest lepsza gdyż różnią się one cenowo"

oj nie powiedział bym;)skat taka pewność,ja słuchałem 440 i pioneera 512 i ten drugi raczej był wyraznie gorszy brzmieniowo jak i jakosc wykonania była o wiele gorsza.No chyba że poleciałeś na wyglad bo Ci sie spodobał ten Pioneer;)

Kolega Elfan powinien otrzymać zaszczytne tytuły "Złotego Ucha"i jednego z pomniejszych "Ignorantów technicznych" tego forum.

No i przedstawiciel Yamahy powinien się wreszcie obudzić,bo człowiek robi lepszą robotę niż kupa dziennikarzy tzw.PRASY.

Jakiś "mały" upominek się należy.

No teraz sie z Elfanem zgodze :), wolalbym kupic inny amplituner niz pioneer!! - jest daleko wtył na przetwornikach, dziwek jest plaski, malo dynamiczny, moze z innymi kolumnami gra dobrze ale np. z JBL i podobnymi brzmi tragicznie gdzie Yamaha wyprzedzala go o krok.

>> vorpane 514d kosztuje na allegro kolo 1100 ja go mam w sklepie za 1150 - jeszcze jakis rabacik jak wezme kolumny

>>elfan. 514d kosztyje jak wyżej a y440 na allegro(gdzie niechcialbym kupować) troszke więcej o sklepie już nie wspominam bo tam bedzie okolo 1600, a co polecenia na wygląd to lece tylko na wygląd ale kobiet (których jakość tez czasem okazuje sie nie bardzo) ;)

a sluchał ktos tej 514? bo (pewnie teraz Wam podpadne) ale jak tak przeglądam forum to widze ze wiekszosc wychwala tu Yamahe

wogóle czy naprawde moje ucho ktore wczesniej sluchało tandetnego Sanyo wyczuje różnice między tym Pioneerem a taką Yamahą? Czy te różnice dostrzega taki szary użytkownik jak ja ? Czy tylko adiofile??

PS dzięki za wszystkie wpisy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może ktoś kto słuchał porówna koledze do yamahy?

Ukryta Zawartość

Avathar bardzo sie ciesze że sie zgadzasz ze mna:) z Twojej strony to rzadkie i tym bardziej to cenie;)

kaszan co do "ignorantów technicznych" to nie wiem co chciałeś przez to powiedziec ?? jeśli chodziło Ci o parametry techniczne sprzetu to poczytaj kilka moich postów i sie przekonasz czy tak jest na prawde.Ale z drugiej strony to rozumiem Cie w ten sposób że ważniejsze są dla ciebie parametry techniczne niż odsłuch,wiec jak tak jest to sie grub mylisz kolego.Powiem Ci że ja słuchałem już pioneera ampli dokładnie modelu 512 i wiem co on brzmieniowo potrafi,w starciu z y440 lekko muwiąc nie miał szanswiec powinno być podobnie z pioneerem 514 i y450.No ale wiadomo to jest taka lekko subiektywa opinia,wiadomo że jak ktos lubi techno to jest oczywiste co kupi;) ale tak czy siak jak zwykle polecam posłuchać i ocenić samemu.POZDRO

Elfan

Przedostatni tydzień spędziłem na przeczytaniu tego forum.(oczywiście w czasie tzw. wolnym

i w celu zapoznania się z różnymi opiniami)

Po przeczytaniu w ciągu tygodnia "skondensowanego"Elfana,człowiek musi to odreagować,i stąd ten "ign.tech"

Co do techno to nie bardzo wiem o co chodzi.Co do parametrów tech.gdy są złe,odsłuch tu niczego nie zmieni.

Co do pioneera i yamahy w przedziale budżetowym to wrzuć sobie w cd cos z kameralistyki,jakis kwartecik albo wiolenczelkę i piano

i posłuchaj.Yamaha serii 30 i 40 zrobi ci z tego syntezator.No ale przeciez nikt nie słucha

w KD klasyki bo co by wtedy robił sub.Miłego weckendu.

Avathar

Z high power itd. ze strony yamahy w realnym świecie robi się 5x35w,niestety to samo dotyczy denona,w 12metrach to nie ma

znaczenia, w 30 niestety tak.Dynamika tego sony przynajmniej taka jak 640,troche ciemniejsze brzmienie do jasnych kolumn

jak znalazł.W moich 30m 790 jeszcze sie nie zadławil.

Bearman

Mialeś już tandetną więżę,więc skończ z frontowym plastickiem.Niestety za te ciężko zarobione pieniążki ten sony to najlepszy

stosunek pciowy(cena-jakość)Pioneer ze wzgłędu na konstr.stopni mocy(hybrydy)ma ostre wymagania co do impedancji kolumn.

(najlepiej jak realnie powyżej 6ohm)Różnice w brzmieniu napewno usłyszysz.Ale jak już mawiał wieszcz nie martw się ampli.

Martw się o głosniki.

Pozdrawiam i podziwiam wszystkich aktywnych.

Jeszcze mała rada:dla panów kochających swoje "połówki",suby w dół, bo na stare lata nie usłyszycie co do was szepcą.

Dla tych którzy juz nie mogą patrzeć(tym bardziej słuchać)suby w górę z oczywistych powodów.Chyba że jakieś zwierzątko

po domu się kręci.

"Co do techno to nie bardzo wiem o co chodzi"

kaszan o to chodzi że po odsłuchu stwierdziłem ze ten sprzet charakterem brzmienia do tego sie nadaje najlepiej.

"Co do parametrów tech.gdy są złe,odsłuch tu niczego nie zmieni."

no teraz to już dokładnie wiem jak oceniasz sprzet;).Czyli mam Cie rozumieć tak że np jak podawane przez producenta parametry technicze,stosunek sygnał/szum,moc,dynamika,współczynniki tłumienia,pasmo przenoszenia wszystko to jest idealne to sprzet ma brzmiec świetnie??.To ja Ci powiem że w praktyce jest naprawde bardzo róznie i sie mozna bardzo zdziwić,jak gra sprzet z tymi złotymi parametrami a jak ten z tymi"gorszymi".

>>kaszan

soniacz który proponujesz jest na allegro a w sklepie pewnie bedzie lekko droższy a tak jak już wspomnialem wolałbym kupić amplituner w sklepie. Pioneera mam za 1150 i w tej cenie chyba w sklepie nic lepszego nie kupie

a co do kolumn biore do niego Kody 702F

więc prosiłbym o wasze opinie na temat takiego zestawienia ( naprawde nie mam kasy na Yamahe 440 za 1600 w sklepiku)

chyba ze jakis inny amplituner w cenie sklepowej podobnej do Pioneera znacie

zreszta i tak najpierw odsłucham sobie rózne konfiguracje

ale prosilbym o jakies ewentualne alternatywy żeby mi sprzedawca nie wepchnął jakiegos badziewia

elfan

przeczytaj jeszcze raz co napisałem(para.tech.)moja opinia jest na temat sprzętu taka: jak najmniej ingerencji w sygnał,wystarczą mi interpretacje artystów,realizatorów itd.Sprzęt ma być "liniowy" az do bólu,trudno prawda bywa nieraz gorzka.Cieszy mnie że usłyszałeś trąbkę,posłuchaj trochę jeszcze, a usłyszysz może fagot i kupę innych instr.

"przeczytaj jeszcze raz co napisałem(para.tech.)moja opinia jest na temat sprzętu taka: jak najmniej ingerencji w sygnał,wystarczą mi interpretacje artystów,realizatorów itd.Sprzęt ma być "liniowy" az do bólu,trudno prawda bywa nieraz gorzka"

tak kaszan forum zamarło bo np ja nie wiem o co Ci w tym tekscie chodziło:D.Ale staram sie to tak zrozumieć że przyznałes mi racje jesli chodzi o ta ufnosc do parametrów technicznych.Oczywiśce że sam nie jeden raz muwiłem o tym że parametry techniczne sa ważne ale zalezy w jakim sprzecie i w jakiej skali,a dokłądniej to chodziło o subwoofery i chyba o kolumny.A w eletronice to jest zupełnie inna sprawa.I jak muwisz o ampli sony że jest liniowy to wybacz........ ale miałem ampli tej firmy i wiem jak mniej wiecej jak grają wyroby tej firmy i nie przepadam za taką liniowością jak i mało osób podejrzewam by nie przepadała.I jeszcze chciałem dodac odnosnie Twojego wpisu dotycznacego sprzetu yamahy i prób uznaia mnie za przedstawiciela tej formy to Cie zdziwie ale nie tylko yamahy mam sprzet,i odtwarzacz który za nie długo bede wymieniał nie bedzie raczej yamahy,wiec nie jest tak jak Ty to myślisz.POZDRO

eeeh sorki ze wetne sie w tą dyskusje(fakt ze cos ciekawego tez z niej wyniosłem)

ale z uporem maniaka chciałbym wrócic do tematu ;)

czy na tym forum niema ludzi uzywających ampli Pioneera? jakos w to niemoge uwierzyć...

bearman79-prosze bardzo,oto moja propozycja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo cos bardziej atrakcyjnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Bearman: korzystam z vsx711 - zajebisty sprzęt, akurat jak kupowałem miałem do wyboru za troszkę wyższą cenę Yamaszkę 5coś tam i mnie nie wzruszyła - brzmiała za miękko, a że gustuję w filmach matrixogennych i innych kosmo pierdułach z dużą ilością efektów wybuchów itp pionek sprawdza się elegancko - gra ostro, bardzo realistycznie oddaje odgłos 40-watowego karabinu plazmowego i gromu dźwiękowego przy wejściu w tunel czasoprzestrzenny ;-)

Na marginesie - brzmienie Pionka po prostu trzeba lubić, do muzyki czy filmów z bardziej ambitną ściechą za 1200 zeta spróbowałbym poszukać stereo z drugiej ręki

>>MariuszJ jakiego pionka używasz i jakie wrażenia?

>>elfan mam rozumiec ze ta koda bedzie się Twoim zdaniem lepiej sprawować niż ten Pionek?

>>Ferdek niechce kupować ampli stereo gdyż za jakiś czas(niedługi) chcialbym dokupic do mojego zestawu satelitki i centralny - dzięki za opinie

Bearman79> 512. Nie sadze, zeby wzgledem 514 byla jakas roznica w brzmieniu, chociaz w watku 8288 sugeruje powrot do koncowki mocy z modelu 510, nieco mocniejszej.

Z uporem maniaka wracam do pytania (troche do Ciebie pije, Kaszan :-): czy bedziesz zmuszony, Bearman, sluchac na amplitunerze KD z dolnej polki fagotow i smykow? Czy naprawde musimy jezdzic traktorem na dyskoteke? Wszystko jest zrobione dla jakiegos zastosowania, jak jest do wszystkiego to (najczesciej) jest do niczego. Opisywalem tu juz moje perypetie z zakupem sprzetu audio: amplituner KD i zestaw kolumn 5.1 zostal mi wmowiony przez sprzedawce jako rozwiazanie ktore pozwoli mi nie tylko naglosnic film, ale i odtworzyc muzyke. Potrzebne mi byly trzy miesiace roznych eksperymentow z ratowaniem sytuacji zeby stwierdzic, ze niewiele da sie z tym zrobic i zostalem zrobiony w chlopa. Juz mi humor wrocil, co prawda mam przez to strych wypelniony roznymi odtwarzaczami, wzmakami i kolumnami (stereo) ale znalazlem co chcialem.

Do tematu: Kiedy kupowalem 512, wybieralem ze wzgledu na cene miedzy Pioneerem a Yamaha 340. Ta druga byla kompletnie IMHO nieakceptowalna. Z okolic cenowych Yamaha 440 podobala mi sie w KD bardziej niz P512, ale wtedy byla drozsza. Dlaczego? zwracaja na to uwage wszyscy: jest EFEKTOWNA w brzmieniu. Z jakakolwiek prawda nie ma to nic wspolnego, ale jak dla mnie w KD chodzi wlasnie o efekt. Czy zamienia piloksztalne dzwieki instrumentow w syntezator? Moze troche Kaszan przesadzil, ale cos moze na rzeczy jest. Pioneer jest rzeczywiscie wierniejszy, choc ma troche wad, glownie zwiazanych z ergonomia uzytkowania (pisalem o tym gdzies tam wczesniej, zreszta byc moze w 514 to poprawili).

Reasumujac: Pioneer 51x jest dobrym wyborem na poczatek lub wtedy, kiedy tyle wrazen co nam oferuje... starczy. U mnie zachodzi druga opcja. Nie zmieniam go. Niezaprzeczalnym w tej chwili argumentem przeciwko produktom firmy Yamaha, jest kompletne oglupienie niektorych jej posiadaczy. Dlatego nie przyznaje sie ze co nieco tej firmy mam :-) I nie jest to motor ani pianino :-) Co niektorzy tu spowodowali, ze naprawde wstyd sie troche przyznawac...

Jezeli jednak masz zamiar, za wszelka cene nabyc jeden klocuszek do wszystkiego, sprzedawaj butelki i zbierz na Denona 1804(5) lub H/K 2550(230).

I jeszcze jedna uwaga: mitologizowanie wplywu wzmacniaczy od pewnej granicy klasy na jakosc reprodukowanego dzwieku jest jednym ze szkodliwych side-effectow tego forum. Kolumny, akustyka pomieszczenia, synergia, jakosc zrodla, wzmacniacz, zrodlo. Takie sa IMHO wagi szeregu dobroci audiofilskiej rozkoszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.