Skocz do zawartości
IGNORED

Harman HK 670 i Kef-y Q5 ?

harmanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Czy może któryś z forumowiczów posiada wymieniony w temacie zestaw? Jestem ciekawy, jakie są

wasze wrażenia odsłuchowe? Sam będę testował Q5-ki dopiero za jakieś 2 tygodnie, kiedy salon

audio dostanie od dystrybutora harmana HK 675, bo 670-ek niestety już nie mają i mieć nie

będą (różnica chyba jednak żadna, nie licząc koloru?).

Osobiście zależy mi na takich cechach brzmienia, jak czysta, nienatarczywa góra, dobrze

kontrolowany bas, otwarta-nasycona średnica a w końcu dobra stereofonia. Ważne też, żeby

kolumny dobrze grały cicho bo przy moich obecnych tannoyach m4 trzeba jednak podkręcić gałę

wzmaka żeby wydobyć dźwięk:-). Do niedawna jeszcze nieźle mi pogrywały jak na swój przedział

cenowy ale po niedawnej moim zdaniem bardzo udanej modyfikacji cedeka potrzebuję już

bardziej wyrafinowanych i muzykalnych kolumn.

Jakie jeszcze waszym zdaniem podłogówki powinienem uwzględnić do równoczesnego odsłuchu obok

kefów Q5 mając na uwadze wymienione wyżej preferencje oraz to, iż przez dłuższy czas będą

napędzanie przez HK 670? Dodam, że pomieszczenie w którym mają stać ma wymiary 4x5.

https://www.audiostereo.pl/topic/9733-harman-hk-670-i-kef-y-q5/

>kook

nie mogę jednak znaleźć twoich wpisów :-(

>pitdog

faktycznie, już pisałeś na ten temat. A propo, nadal masz Q5 czy opis o mnie już nieaktualny?

Poza tym może jeszcze ktoś się znajdzie, kto zastanawiał się lub jeszcze lepiej testował taki zestaw. wyczytałem w AV, iż HK 670 grał według nich nieźle z audio academy phoebe, acoustic energy aegis evo 3, elac 108.2 i jakieś JM Lab chyba chorus 706s. Moim zdaniem może jeszcze warto przesłuchać elacki ale ogólnie to chyba niższa półka niż Q5 jeśli tak można powiedzieć i nie jestem pewien czy zagrałyby lepiej niż tannoye m4. Przedział cenowy dla moich poszukiwań też jest troszkę wyższy (około 5,5kz), niż ceny przytoczonych podłogówek ale zaznaczam, że nie szukam ceny tylko kolumn, które "poniosą" mnie trochę dalej niż tannoye :-))

>pitdog

czy naprawdę potrzeba odsunąć Q5 aż 80 cm od tylnej ściany żeby nie było dudnienia? Tak napisałeś w jednym z wpisów a aż tyle nie dam rady ich odsunąć. Poza tym raczej nie chiałbym zatykać bass reflexu.

nadal mam Q5, fajne kolumienki, przyjemnie sie ich slucha. u mnie sa odsuniete od sciany ok60cm, ukosnie oczywiscie (skierowane nieco do srodka), sciany i podloge mam gole i twarde, bas potrafi czasem sie rozlac za bardzo, ale generalnie da sie sluchac juz. docelowo sciana za kolumnami bedzie nieco zastawiona, dodam dywan z przodu i bedzie ok :)

Witam harmanowiczow, ja rowniez przymierzam sie do zakupu sprzetu stereo i rozwazam zakup HK670.

Czy moglby ktos opisac plusy i minusy tego wzmacniacza ? Interesuje mnie rowniez, czy wzmacniacz ten potrafi budowac wielowarstwowa scene dzwiekowa i czy jest ona gleboka i szeroka ? Jak wypada w porownaniu do Rotela 02 ?

>ALEX

Trochę nie w temacie ale podpowiem.

Po pierwsze poszukaj wpisów, jest wiele różnych opinii co do tego wzmaka.

Z grubsza - dynamiczny, dobrze zdefiniowany silny bas, naturalna średnica, otwarty na wysokie tony. Tak mówi o tym wzmaku EISA. Z mojego niewielkiego co prawda doświadczenia zgadzam się z takim werdyktem ale.....

To czego oczekujesz od tego wzmaka możesz znaleźć przede wszystkim w sensownym i przemyślanym doborze kolumn (stąd mój temat), bo to one będą budowały scenę i jej głębie. Jeśli chodzi o źródła to też ma to spore znaczenie, jednak moim zdaniem znacznie mniejsze niż kolumny. Odczułem to, gdy odebrałem z modyfikacji cedeka i nagle pojawiły się detale oraz pięknie poszerzona scena, której nie mogą już podołać moje obecne kolumienki.

A na koniec, nie oczekiwałbym cudów bo to bądź co bądź budżetowy wzmak, jednak można na nim zbudować systemik, który będzie grał całkiem poprawnie, bez specjalnych odchyłów i zafałszowań. Moim wymaganiom (również możliwościom portfela) odpowiada.

Słuchajcie, znalazłem salon audio, który może się pochwalić większością wymienionych tu podłogówek + sporo innych oraz wyrażają gotowość do odsłuchu w wybranym przeze mnie czasie (to nowum!!). Jest tylko 1 problem, nie mają mojego wzmaka a ja nie dam rady go przywieźć (zbyt duża odległość).

Mają natomiast nadziki, thule, ca i inne. Czy nie będzie wielkim błędem podłączenie do odsłuchu NAD-a 352 ?

Czytałem gdzieś na forum, że to daje się porównywać?

> Alex

Nie bede sie rozpisywal, bo juz sie na ten temat wypowiadalem i da sie to latwo znalezc. Anyway, wnioski z odsluchu porownawczego HK670 ze wzmakiem z wyzszej polki byly takie, ze do rocka i innych typow ciezszego grania HK670 jest swietny, jednak do klasyki/malych skladow jazzowych nie bardzo: dzwiek jest malo szczegolowy, muzykalnosc taka sobie, przestrzen plytsza. Poczytaj tez recenzje w dziale opinie.

dzieki za rady.

W przyszlym tygodniu wybieram sie na odsluchy do AudioForte. Z tego co wiem to maja tam KEF Q, ale nie maja Harmanow :-(.

>Harmanek

a co myslisz o nowych AA Hyperionach lub jeszcze nowszych AA Mimas ?

Pytalem sie AA jak porownuja Hyperiony do Avancow Dana 509, 670. Odpowiedzili, ze ich kolumny sa tez na Vifach, ale na wyzszych modelach serii TC (Avance BC).

>Alex

AA Mimas nie znam, natomiast Hyperionów warto posłuchać bo uważam, że wcale nie będą gorsze od avanca a kto wie czy i nie lepsze ;-)) Hyperiony są zrównoważone, przyzwoite średnie, bardzo dobry nisko schodzący basik , góra może nie powala ale naprawdę przyjemnie się ich słucha. Co do przetworników to na pewno są to inne vify niż w avancach. Poza tym mają mniejszą impedancję oraz zakresy niż avance dana 509.

A tak na marginesie czy nie idziesz przypadkiem na odsłuchy do AF na rejtana w w-wie? Jeśli tak to może się spotkamy bo właśnie tam chcę posłuchać kef q5 w najbliższym tygodniu.

I tak, moje poszukiwania pewnie skończą się na Phonarach Compact 2, które dzięki życzliwosci sprzedawców z Karimpexu chyba (dystrybutor Phonara, sklep podziemia pod h. mariot w w-wie) odsłuchuję w domu a nie sklepie.

Nigdy wcześniej nie miałem monitorów z wielu różnych powodów, między innymi z obawy o brak basu lub jak to już ktoś okreslił na forum jego kartonowe podanie. No ale stara zasada, iż najlepsze odsłuchy to testy w domu z własnym systemem a nie zamiennikami w sklepie pozwala obalać rózne teorie i obawy. Szkoda tylko, że tak ciężko wprowadzić ją w życie, bo raczej sklepy nie będą jeździć do kupujących i dostarczać im sprzęt do odsłuchu w warunkach domowych jeśli koszt kolumn nie przekroczy conajmniej 20kz.

Decyzji jeszcze nie podjąłem ale mam chwilkę czasu :-))

>Alex

I jak tam odsłuchy? Byłeś wczoraj w AF? Ja wpadłem tylko na chwilkę i wyłykałem podstawki pod monitorki (VAP, czy jakoś tak się nazywały). A ogólnie to mam już niezły bajzel w głowie bo posłuchałem przedwczoraj brzmienia lampy i sam nie wiem co o tym mysleć :-)) Dziś będę miał jeszcze okazję posłuchać wzmaka dzielonego ala Darkul a że pasuje mi jego postrzeganie dźwięku to pewnie ostudzę sobie pomysły lampkowe :-))

>harmanek

Bylem w AF i odsluchiwalem

kolumny: AA Hyperiony, AA Mimas, ASW IV

wzmacniacze: Jolida 202A, Baltlab Epoca.

odtwarzacz: Nad 542, CEC CD3300

Hyperiony graja fajnie, ale glownie srednica. Mimas nie przypadly mi do gustu. Najlepiej graly ASW IV za ok 4kzl.

Dlugo nie chcialem wierzyc, ze jakosc kolumn jest wprost proporcionalna do ceny, przynajmniej w klasie sredniej. Oczywiscie, pewnie sa wyjatki, ale na razie utwierdzam sie w tym przekonaniu.

ASW IV graja bardzo naturalnie, nie podobala mi sie srednica, ktora byla za bardzo rozciagnieta i scena, ktora wedlug mnie byla troche cofnieta. Nie sa to moze wady, ale ja szukam troche innej prezentacji.

Jolida nie przypadla mi do gustu.

Baltlab gral swietnie, ale nie jest to sprzet do ostrgo rocka (a ja rowniez slucham taka muze).

Odtwarzacz Nad 542 moze nie jest zly, ale przy CECu CD3300 wypadl dosc blado. CEC jest bardzo muzykalny, muzyka jest plynna, szczegolowa, wciagajaca do dlugiego sluchania.

Niestety jego cena jest raczej proporcjonalna do jakosci tj ok 3,7kzl.

To tyle z wrazen, moge dodac, ze obsluga w AF jest w porzadku. Co do sprzetu, to bede chcial odsluchac jeszcze paru zestawow.

Wielu rzeczy nie ma na stronie AA.

Mimas, to nowe kolumny AA. Byl ich test przy okazji testu jakiegos wzmacniacza w AV.

Mozna je zaklasyfikowac miedzy Phobe a Hyperionami. Glosniki srednio i niskotonowe sa Tesli.

Dzwiek, trudno mi jednoznacznie sie wypowiedziec, bo dlugo ich nie sluchalem, wedlug mnie, to sa moze mniej konkretne od Hyperionow.

Na stronie AA brakuje np informacji o nowych Hyperionach, z innym tweeterem oraz opisu brzmienia tych kolumn.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.