Skocz do zawartości
IGNORED

Pre lampowe TP01 -Audiomatus

wul71

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie nie bardzo. Jedni polecają pasywke od Khozmo a inni coś na lampach. Mocno zacząłem się zastanawiać nad dobrze zrobionym pre AIKIDO, tylko to trzeba znaleźć kogoś kto potrafiłby zrobić takie pre porządnie a nie na odpierdziel.

Pasywkę możesz pożyczyć od Khozmo- nie ma problemu, będziesz wiedział czy to jest to co szukasz. U jednych sie sprawdza u innych nie. Trzeba pamiętać, że gra wszystko od kolumn po pokój:)Aikido - nie miałem więc nic nie powiem. Na allegro jet pre z firmy QBA może to jakoś gra razem?

No właśnie nie bardzo. Jedni polecają pasywke od Khozmo a inni coś na lampach. Mocno zacząłem się zastanawiać nad dobrze zrobionym pre AIKIDO, tylko to trzeba znaleźć kogoś kto potrafiłby zrobić takie pre porządnie a nie na odpierdziel.

Widzę że mamy podobny problem ,też myślałem nad Aikido .na razie gram na phascie(ecc83) ale przypuszczam że można dużo lepiej a pre audiomatusa to 5000 dla mnie zbyt drogo,mój budżet to ok. 3000.pzdr

Moja końcówka jest na ICEpower 500asp i do tego jeden z forumowiczów zaprojektował mi i wykonał do nich coś w rodzaju bufora-przedwzmacniacza. Po jednej płytce na kanał na których są po dwa opamapy LT1028. Co do przedwzmacniacza Phast na ecc83 to był jakiś czas temu do kupienia i zastanawiałem się nad nim ale twórca moich buforów stwierdził żebym raczej omijał pre na tej lampie. Kierował mnie bardziej w stronę Khozmo albo dobrej lampki na ECC82/12AU7. Dlatego tak teraz męczy mnie to Aikido. I jeszcze zapomniałem napisać że tak mam zrobione te bufory że mają ustawioną rezystancję wejściową na 100k co daje uniwersalność w stosunku do spasowania z większością przedwzmacniaczy. Ten co powiedział Ci kaliman2 że lepszy wzmacniacz samochodowy od tych icepowerów to wiedzę ma na ten temat że głowa mała. A słuchał któryś z was swoich końcówek z pre Khozmo?

Ja miałem, ale oddałem. Ciężko napisać czego mi brakowało, ale mając te swoje pre na e88cc uważałem, że moje gra dla mnie przyjemniej. Poza tym sam konstruktor audiomatusów odszedł po produkcji pre pasywnych i poszedł pre na lampie. A on to chyba wie najlepiej czym to się je.

A słuchał któryś z was swoich końcówek z pre Khozmo?

Od kilku miesięcy próbuję porównywać pre pasywne (nie Khozmo, tylko DIY na przełaczniku ELMA i rezystorach DALE więc efekt 'soniczny' identyczny) z PRE na lampach - również DIY - klon LAMM'A - końcówka to tranzystorowa UGODA , żródło - DAC. Za pre lampowym przemawia zdecydowanie stereofonia, rozkład na scenie. Jednak w pasywce jest to wszystko bardziej ściśnięte i mniej "trzy-de" :) Myślałem, że nie ma bardziej idealnego rozwiązania od pasywki, zgodnie z założeniem, że im mniej elementów to lepiej, a tu jednak w moim przypadku wyszło że jest inaczej.

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Czytałem w o tym klonie LAMM'a ale widzę że coś w tym wątku przycichło, no i pewnie taki klon to już droższa zabawa.

Nie sądzę, by był droższy niż AIKIDO, również dwie duotriody, trochę kondensatorów i rezystorów, zasilacz do wyboru, koszt taki sam tu i tu. Będzie bardzo podobnie!

Ten projekt zrobiło kilka osób, na różnych płytkach, ja wykorzystałem projekt Piotra, jako jedyny jest udokumentowany i pomierzony, ale inni Koledzy również są zadowoleni z swoich opracowań i na pewno podzielą się materiałami. No forum co raz częściej prywatne interesy zamazują pierwotny sens DIY (non profit) i dlatego ten projekt LEŻY (z resztą w dwóch niezależnych wątkach)

Jeżeli chcesz się przekonać jak gra pasywka zrób sobie prostą (prostacką:) protezę, którą opisałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - koszt kilka złotych, po takiej próbie stwierdziłem, że nie chcę już słyszeć innych rozwiązań:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No forum co raz częściej prywatne interesy zamazują pierwotny sens DIY (non profit) i dlatego ten projekt LEŻY (z resztą w dwóch niezależnych wątkach)

Nie do konca leży, ale rzecz w tym że zrobienie prototypu na PCB zaprojektowanej od zera i wykonanej w fabryce, do tego dobre elementy i trafo to kwestia kilkuset złotych, i nie zawsze można taką kwotę wylożyć od razu, często poprostu rozciąga się to w czasie. Sam się tego podjąłem i takowa pcb w fazie testowej jest gotowa, jeśli będzie ok to temat będzie dalej rozwijany w ww wątku.

...no i super, ale przyznaj, jak mało jest konstruktywnych wątków, a jak dużo przepychanek i bicia piany.

Jedyny aktywny wątek dotyczący konstrukcji DIY to First Watt M2 i taka posucha panuje od dawna więc tym bardziej brawo tym co próbują:)

Ok koniec OFF...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.